Woda z odwróconej osmozy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dlugi77
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.10
    • 15

    Woda z odwróconej osmozy

    Witam Szanownych Piwowarów.

    Chciałbym uważyc Pilsnera. Z teorii wiem, ze do tego typu piwa jest porzebna miękka woda. Mam dostęp do wody przefiltrowanej na zasadzie odwróconej osmozy. Czy taka woda nadaje się do użycia?
    DługiMaj Home Brewery
    Rozlewnia W-wa/Szygówek
  • dlugi77
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.10
    • 15

    #2
    Chodzi mi o wode demineralizowaną, czy naprawde nikt nie moze mi pomoc? Chcialbym zacząć warzenie już jutro. Z góry dzięki za info!
    DługiMaj Home Brewery
    Rozlewnia W-wa/Szygówek

    Comment

    • pjenknik
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.08
      • 3388

      #3
      Spróbuj to się przekonasz.
      Nie jestem pewien, ale powinno zadziałać.
      Do pilsnera potrzebne są enzymy, masz?
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • dlugi77
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2003.10
        • 15

        #4
        pjenknik napisał(a)
        Spróbuj to się przekonasz.
        Nie jestem pewien, ale powinno zadziałać.
        Do pilsnera potrzebne są enzymy, masz?
        Ok, sprobuje i oczywiscie zdam relacje.
        Nie mam enzymów, gdzie można je zdobyć i w ogóle nie za bardzo wiem o co chodzi:-)
        A może masz, albo gdzies na forum jest sprawdzona receptura na smacznego pilsnera?
        DługiMaj Home Brewery
        Rozlewnia W-wa/Szygówek

        Comment

        • pjenknik
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.08
          • 3388

          #5
          W moim gotowcu Braupartnera była dodatkowa torebka z enzymami potrzebnymi jak zrozumiałem do rozkładu białek. O dalsze szczegóły proszę Czesa lub Sensora.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Comment

          • dlugi77
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2003.10
            • 15

            #6
            pjenknik napisał(a)
            W moim gotowcu Braupartnera była dodatkowa torebka z enzymami potrzebnymi jak zrozumiałem do rozkładu białek. O dalsze szczegóły proszę Czesa lub Sensora.
            Czy chodzi o pożywkę fermentacyjną "Kompleks", którą oferuje Browamator?
            DługiMaj Home Brewery
            Rozlewnia W-wa/Szygówek

            Comment

            • dkrasnodebski
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.05
              • 2316

              #7
              Z tego co się orientuję to jest to coś innego.
              Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

              www.radoslawstolar.pl

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23960

                #8
                pjenknik napisał(a)
                Do pilsnera potrzebne są enzymy, masz?
                enzymy są be.

                jest to dział w którym możesz powymieniac się doświadczeniami i pomysłami związanymi z "domowym" warzeniem piwa. Poddziały: Surowce | Sprzęt | Twoje warzenie | Kołyska | Targowisko | Sklep dla Piwowarów


                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • pjenknik
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.08
                  • 3388

                  #9
                  Pożywka "Kompleks" to takie witaminki dla drożdży aby się lepiej mnożyły.
                  Natomiast na tym drugim woreczku było napisane "Pilsener Enzyme" i w instrukcji stało jak byk, że bez tego Pilsner nie wyjdzie.
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Comment

                  • pjenknik
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.08
                    • 3388

                    #10
                    Pamiętaj, że ja nie dodałem i wyszło piwo belgijskie
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Comment

                    • dlugi77
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2003.10
                      • 15

                      #11
                      Po przeczytaniu uwag doświadczonych piwowarów chyba zrezygnuje z enzymów. Mam plan, żeby zrobić podobna warkę do tej oznaczonej przez Krzysia nr 14.

                      Rozumiem, że pozostali, którzy chcieli mi pomóc i się wypowiedzieli nt. enzymów, nie widza przewciwskazań do użycia wody demineralizowanej?
                      DługiMaj Home Brewery
                      Rozlewnia W-wa/Szygówek

                      Comment

                      • Czes
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2001.06
                        • 752

                        #12
                        Woda całkiem zdemineralizowana to zdecydowanie zły pomysł. Pilzner Urquell rzeczywiscie jest warzony na b. miękkiej wodzie ale ta zawiera jednak w litrze około 10 mg wapnia, 5 mg magnezu i co b. ważne, takie mikroelemnty niezbędne drożdżom jak cynk i miedź. Woda zdemineralizowana nie ma nic z tych rzeczy!
                        Najlepszym rozwiązaniem byłoby zmieszanie w odpowiednich proporcjach wody zdemineralizowanej i tej naturalnej, którą masz do dyspozycji.
                        W jakich proporcjach ? Na to pytanie możnaby próbować odpowiedzieć znając wyniki analizy wody naturalnej. Prawdopodobnie nie popełnisz dużego błędu jeżeli weźmiesz sobie do warki mieszaninę 50:50.
                        Pożywka dla drożdży byłaby niezbędna tylko w przypadku wody zdemineralizowanej albo/i przy uzyciu dużej ilosci cukru obok ekstraktu słodowego.
                        Preparatów enzymatycznych w piwowarstwie domowym z zasady nie używamy - to domena piwowarstwa przemysłowego !
                        O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                        Comment

                        • dlugi77
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2003.10
                          • 15

                          #13
                          Czes napisał(a)

                          Najlepszym rozwiązaniem byłoby zmieszanie w odpowiednich proporcjach wody zdemineralizowanej i tej naturalnej, którą masz do dyspozycji.
                          W jakich proporcjach ? Na to pytanie możnaby próbować odpowiedzieć znając wyniki analizy wody naturalnej. Prawdopodobnie nie popełnisz dużego błędu jeżeli weźmiesz sobie do warki mieszaninę 50:50.
                          Dzięki za info! Zrobię tak jak mowisz, czyli zmieszam 10 litrów demineralizowanej i 10 litrów zawierającej wszystkie składniki, o których pisałeś.

                          Ps. Wlaśnie byłem w sklepie Browamatora po surowce i przy okazji dowiedziałem się, że wycofują sie ze sprzedaży drożdże Lallemand, dolnej fermantacji, podobno "coś z nimi nie tak". Pani sprzedała mi zatem drożdże uniwersalne firmy Coopers. Czy bedą dobre do mojego Pilsnera?
                          DługiMaj Home Brewery
                          Rozlewnia W-wa/Szygówek

                          Comment

                          • pjenknik
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.08
                            • 3388

                            #14
                            Według mnie nadadzą się chyba, że bedziesz robił, rzeczywiście w temperaturze 4 st. C. Tylko nie spodziewaj się, że Ci wyjdzie Pilsner Urquell
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Comment

                            • dlugi77
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2003.10
                              • 15

                              #15
                              pjenknik napisał(a)
                              Według mnie nadadzą się chyba, że bedziesz robił, rzeczywiście w temperaturze 4 st. C. Tylko nie spodziewaj się, że Ci wyjdzie Pilsner Urquell
                              Mam nadzieje, że bedzie lepszy od Pilsnera Urquella, a juz na pewno smaczniejszy od warzonego w Poznaniu. Marzy mi sie praski Pilsnerek z kufelka, ale własny:-)
                              Last edited by dlugi77; 2003-10-09, 13:23.
                              DługiMaj Home Brewery
                              Rozlewnia W-wa/Szygówek

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X