Krzysiu napisał(a)
... Prawdziwi twardziele robią piwo ze słodu
... Prawdziwi twardziele robią piwo ze słodu


Rozumiem, że robienie piwa ze słodu jest ciekawe i wiele osób lubi to robić, ale zastanawiam się nad efektem końcowym - czy faktycznie jest lepsze? Czy proces zacierania robiony w domu daje lepszy efekt od dokładnie opracowanego procesu technologicznego, w efekcie którego powstaje ekstrakt?
Ja osobiście nie mam czasu i miejsca na zacieranie - mieszkam na 35 metrach, ale to nie jest jeszcze największy problem. Mam dwójkę małych dzieci i faktycznie mogę robic piwo po 22:00, jak już zasną - zabawa w piwo przy starszym (2,5 roku) z reguły kończy się katastrofą, bo on wszytko chce robić 'z Tatą'.
Tak więc zostanę jeszcze na długo ekstraktowcem, bo takie piwo wychodzi bardzo dobre i szkoda mi czasu na całodzienną pracę w kuchni.
Zdrówko!

Comment