O drożdżach napisano już na Forum bardzo dużo, sa też tematy o rozmnażaniu drożdży i o ich pozyskiwaniu.
W kilku dyskusjach przewija się temat odzyskiwania drożdży z piwa przemysłowego - pisali o tym między innymi Czes i Pawcio i inni doświadczeni piwowarzy.
Opisana była metoda odzysku, lez jedynym wspomnianym piwem, z którego podobno możliwy jest taki odzysk jest Schneider Weisse Original. Z dyskusji wynika również, że wiekszość browarów niestety dodaje do butelek weissbier lub klasztornego drożdże dolnej fermentacji inne niż uzywane do fermentacji głównej.
A może komuś udało sie odzyskać drożdże górnej fermentacji z innych piw? - szczególnie ciekawe mogą być odzyskane drożdże pszeniczne, klasztorne i inne nietypowe z małych browarów.
Sam próbowałem odzysku z Schneider Weisse Original, ale się nie udało - może wszystkie juz zginęły w tej butelce?
Próbowałem bez powodzenia z 2 innych weissbier - z monachijskiego dworskiego 'Hof Brauarei' oraz Hacker-Pschorr (też z Monachium).
Właśnie wczoraj po 3 dniach coś zaczęło mi rosnąc w sterylnej brzeczce z drożdżami z belgijskiego witbier Hoegaarden. Wygląda to na drożdże i ładnie się pieni przy mieszaniu, zapach na razie neutralny.
Może sie uda coś dobrego z tego wyhodować .
Chciałbym zachęcić do wymiany doświadczeń w tym temacie - komu z czego się udał taki odzysk.
W kilku dyskusjach przewija się temat odzyskiwania drożdży z piwa przemysłowego - pisali o tym między innymi Czes i Pawcio i inni doświadczeni piwowarzy.
Opisana była metoda odzysku, lez jedynym wspomnianym piwem, z którego podobno możliwy jest taki odzysk jest Schneider Weisse Original. Z dyskusji wynika również, że wiekszość browarów niestety dodaje do butelek weissbier lub klasztornego drożdże dolnej fermentacji inne niż uzywane do fermentacji głównej.
A może komuś udało sie odzyskać drożdże górnej fermentacji z innych piw? - szczególnie ciekawe mogą być odzyskane drożdże pszeniczne, klasztorne i inne nietypowe z małych browarów.
Sam próbowałem odzysku z Schneider Weisse Original, ale się nie udało - może wszystkie juz zginęły w tej butelce?
Próbowałem bez powodzenia z 2 innych weissbier - z monachijskiego dworskiego 'Hof Brauarei' oraz Hacker-Pschorr (też z Monachium).
Właśnie wczoraj po 3 dniach coś zaczęło mi rosnąc w sterylnej brzeczce z drożdżami z belgijskiego witbier Hoegaarden. Wygląda to na drożdże i ładnie się pieni przy mieszaniu, zapach na razie neutralny.
Może sie uda coś dobrego z tego wyhodować .
Chciałbym zachęcić do wymiany doświadczeń w tym temacie - komu z czego się udał taki odzysk.
Comment