browamator pszeniczne

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10798

    #1

    browamator pszeniczne

    w BROWAMATORZE ukazał sie brew kit browamator pszeniczny w instrukcji napisano że "aby uzyskać najlepszy efekt zalecany użycie ekstraktu browamator jasny 1,25 kg"czy nie lepszy był by ekstrakt pszeniczny 1.25kg pszenicznego jeszcze nie warzyłem i niechciał bym popełnić błędu
    Mniej książków więcej piwa
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #2
    W piwach pszenicznych z reguły używa sie obu rodzajów słodu.
    Stosunek 1:1 jest jak najbardziej prawidłowy.
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • crizz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.02
      • 1256

      #3
      Gotowce pszeniczne zawierają zwykle znaczny udział ekstraktu jęczmiennego. W przypadku gotowca WES jest to 40%. Dodanie 1,25 kg ekstraktu jęczmiennego zwiększy ten udział do nieco ponad 50%. Czyli w normie.
      Ostatnia zmiana dokonana przez crizz; 2003-11-25, 08:26.

      Comment

      • burar
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.09
        • 238

        #4
        Sądzę, że pszeniczne lepiej "użyźnić" glukozą lub dodatkowym ekstraktem pszenicznym. Gdy zrobiłem warkę pszeniczną używając ekstraktu słodowego jęczmiennego - wyszło piwo z zabitym smakiem pszenicznego.
        Grodziski Browar Domowy

        Comment

        • Ka_Dar
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.03
          • 248

          #5
          crizz napisał(a)
          Dodanie 1,25 kg ekstraktu jęczmiennego zwiększy ten udział do nieco ponad 50%.
          Chyba 65%

          Comment

          • crizz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.02
            • 1256

            #6
            Ka_Dar napisał
            Chyba 65%
            Oczywiście, że 65%. Liczyłem dla ekstraktu 80%-owego - z takiego wczoraj robiłem piwko...

            Zresztą, była już o tym dyskusja i też miałem takie wątpliwości, jak anteks.
            Ostatnia zmiana dokonana przez crizz; 2003-11-25, 14:47.

            Comment

            • pjenknik
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.08
              • 3388

              #7
              Czyli nie będzie to klasyczna pszenica, bo takie piwo powinno mieć ponad 50 % słodu pszenicznego. A około 30-40 % to mają piwa belgijskie klasztorne.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Comment

              • CarlBerg
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2003.09
                • 968

                #8
                Czyli ciekawy efekt uzyskamy "łamiąc" brew-kit "Browamator Pszeniczne" puszką 1,25 kg ekstraktu jęczmiennego i puszką 0,5 kg ekstraktu pszenicznego ... Kontrola Blg poprzez uzupełnianie wodą do chcianej wartości.
                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                Comment

                • blues-beer
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2003.11
                  • 114

                  #9
                  A co dodać do takiego pszeniczniaka po fermentacji, przed rozlewem do butelek?

                  Comment

                  • CarlBerg
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2003.09
                    • 968

                    #10
                    Do pszeniczniaka daję glukozę, 150-170 gram na 20-22 litry
                    Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                    Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                    Comment

                    • mario123
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2003.01
                      • 250

                      #11
                      CarlBerg napisał(a)
                      Czyli ciekawy efekt uzyskamy "łamiąc" brew-kit "Browamator Pszeniczne" puszką 1,25 kg ekstraktu jęczmiennego i puszką 0,5 kg ekstraktu pszenicznego ... Kontrola Blg poprzez uzupełnianie wodą do chcianej wartości.
                      Uwarzyłem ostatnio pszeniczne z Browamatora i jestem zadowolony. Warzyłem z dodatkową porcją ekstraktu jęczmiennego (1,25 kg) i pszenicznego (0,5 kg). Zastosowalem wode Żywiec. Po fermentacji burzliwej rozlewałem bezpośrednio do butelek z dodatkiem zwykłego cukru (kat.1). Mimo, że leżakuje dopiero 5 tygodni, już jest świetne. Smakuje mi bardziej, niż pszeniczniaki ze sklepu. Jedynie pianę ma mniejszą i szybciej znikającą. Polecam!

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • Grbuy
                        Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                        Grbuy
                        Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                        2023-11-30, 20:57
                      • Ahumba
                        Rumia, Hallera 2, Browar Miejski Pompa
                        Ahumba
                        W ostatni weekend w Rumii otworzył podwoje Browar Miejski Pompa. Budynek podobno dawnej przepompowni znajduje się niecałe 10 minut spacerkiem od stacji kolejowej. Na środku lokalu jest szyba w podłodze z widokiem na fermentory. Aktualnie są cztery piwa: pils, lager, pszeniczne i ciemne (podobno...
                        2025-02-11, 20:31
                      • Javox
                        Racibórz, Raciborskie Pszeniczne
                        Javox
                        Ekstrakt 12.0*, alko 5.5%.
                        Chmiela: Marynka, Lubelski.

                        Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                        Lacing - sporo.
                        Gaz - średni.
                        Barwa - zamglony bury, blady pomarańczowy.
                        Aromat - słodkawa, owocowość weizenowa.
                        Smak - lekko słodkawe, kwaskowe,...
                        2024-11-11, 15:02
                      • chmielakikrasnystaw
                        Chmielaki Krasnostawskie 2019
                        chmielakikrasnystaw
                        KONSUMENCKI KONKURS PIW
                        49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
                        PIWA ZGŁOSZONE

                        Piwa dolnej fermentacji:
                        Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                        1. Primator Pumpa – Pivovar...
                        2019-08-07, 12:51
                      • Axl2
                        Słodkie piwo z ekstraktu
                        Axl2
                        Witam wszystkich,

                        Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze...
                        2023-11-12, 21:50
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...