Drożdże z Instytutu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Archer
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.09
    • 217

    Drożdże z Instytutu

    Witajcie Bracia w piwowarstwie !
    Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z drożdżami pochodzącymi z Instytutu Biochemii Przemysłu Rolno-Spożywczego w W-wie ?
    Zagoniłem je do pracy i mam pewne podejrzenia.
  • burar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.09
    • 238

    #2
    A co robią ? Za głośno śpiewają w nocy ?
    Grodziski Browar Domowy

    Comment

    • Archer
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.09
      • 217

      #3
      Burar, być może tak jest, ale niestety fermentor stoi zdala od mego wyra i nie słyszę dobiegających z niego dźwięków. Chodzi o to, że piwo po działaniu tych drożdży przypomina w smaku syrop przeciwkaszlowy, jest niedobre i poprostu szukam przyczyny, która to nie jest dla mnie jednoznaczna, ani oczywista.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Z tego co wiem, instytucja owa posiada w kolekcji kilkadziesiąt różnych szczepów drożdży, więc może coś bliżej na ten temat?

        Comment

        • Archer
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.09
          • 217

          #5
          No właśnie poinformowali mnie, że mają na sprzedaż jeden tylko gatunek-drożdże dolnej fermentacji, ale jedna pani mówi, że temp. ferm. ma być do 10 stopni, inna, że do 16 i nie wiem co o tym myśleć...

          Comment

          • mirkap
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2003.07
            • 75

            #6
            Również i ja wypróbowałem te drożdże.
            Po ponad tygodniowej fermentacji Blg z 12 do 10. Ponieważ piana była nikła (a raczej jej nie było) kilkakrotnie mieszałem.
            Temperatura w granicach 8 - 10 st.
            Co dalej? Zdekantować i zadać innymi drożdżami? Szkoda trochę tych 20 l.

            Comment

            • oryks
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.01
              • 297

              #7
              Zrób to jak naszybciej póki jeszcze piwo nie skisło.

              Comment

              • Kapselek
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2003.03
                • 24

                #8
                Witajcie szanowni piwowarzy !
                Czytając Wasze spostrzeżenia na temat drożdzy z Instytutu muszę powiedzieć że jestem zaskoczony.
                Nie jestem ekspertem ale na drożdzach z tego Instytutu zrobiłem ok 20 warek od 2002 roku i ani razu nie miałem z nimi problemu.
                Jedną warkę zrobiłem na drożdzach z browamatora i opinia fachowców podczas degustacji buła następująca cyt. " nie wiem co jest ale to piwo ma wadę nie będę jedo dalej piła". Mnie też nie smakowało.
                Drożdze z Instytutu wykorzystuje wielokrotnie. Te z odzysku stoją w lodówce nawet po 2 tygodnie i jak sie dostana do brzeczki to zawsze pracowały dziarsko.
                Może potrzeba więcej higieny naczyń.
                Pozdrawiam
                Nie jestem pracownikiem Instytutu

                Comment

                • mirkap
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2003.07
                  • 75

                  #9
                  A może to kwestia przechowywania i przestrzegania terminu przydatności drożdży (bo raczej nie higieny). Zanim ich użyłem poleżały troszeczkę (kilka mies.) w temp. pokojowej. Zgodnie z radą oryksa zadałem tą brzeczkę (bez dekantacji) świeżą partią tych niesławnych uniwersalnych (ale z nowej dostawy) i po raz pierwszy miałem tak intensywną f. burzliwą. Piana na 15 cm w temp. 8 - 10 st C. Tylko długo fermentowało - 4 tyg. Ostatnio użyłem tej samej (z odzysku) gęstwy drożdżowej (tzn. instytutowe + uniwersalne) do świeżej warki i piana kilkakrotnie wychodziła z fermentora. Równożędnie nastawiłem fermentację na drożdżach Ale "Danstar Windsor" z terminem ważności 2003 (takie kupiłem). Wynik opłakany: marna intensywność fermentacji, Blg zatrzymało się na poziomie 5 st - po dekantacji dofermentowałem wspomnianą już "mieszaną" gęstwą do 3 st.

                  Comment

                  • peter_1000
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2003.05
                    • 583

                    #10
                    Przepraszam za ignorancję. Jak nabyć takie Instytutowe drożdże??
                    Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                    Comment

                    • kangurpl
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.03
                      • 2660

                      #11
                      Odświeżam ten temat.
                      Drożdze są aktualnie do nabycia bez żadnego problemu.
                      Zaraz przy wejściu do Instytutu jest ogłoszenie z podanym nr pokoju w którym są sprzedawane wraz z godzinami otwarcia ( na pewno do 13 z minutami). Niestety byłem dość późno i nie mam informacji o rodzajach tych drożdzy.
                      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                      Comment

                      • sopista
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.01
                        • 1747

                        #12
                        Pokój 129.

                        Comment

                        • naczelnik
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 1884

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
                          Niestety byłem dość późno i nie mam informacji o rodzajach tych drożdzy.
                          Z drożdży winiarskich może i możnaby coś tam powybierać, ale piwne odsprzedają tylko jeden rodzaj - suche , dolnej fermentacji. Podobno to mieszanka kilku szczepów, ale nic więcej nie udało mi się dowiedzieć na ich temat, kiedy byłem w tym zakładzie chyba ze dwa lata temu.
                          Popieram domowe browary!

                          Polakom gratulujemy naczelnika

                          Zamykam browar.
                          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                          gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                          Comment

                          • sylvex
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.08
                            • 5

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Archer
                            Witajcie Bracia w piwowarstwie !
                            Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z drożdżami pochodzącymi z Instytutu Biochemii Przemysłu Rolno-Spożywczego w W-wie ?
                            Zagoniłem je do pracy i mam pewne podejrzenia.
                            jakiego typu podejrzenia?

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X