Chciałbym prosić o wpisywanie w tym temacie wrażeń z warzeń piwa pszenicznego z ekstraktu WES. Dlaczego? Moje piwo z tego ekstraktu skwaśniało. Oryksa i Małejżonki także. Zastanawiam się, czy to zbieg okoliczności, czy może coś rzeczywiście jest nie tak z tym ekstraktem?
Ekstrakt pszeniczny WES
Collapse
X
-
Ekstrakt pszeniczny
Zrobiłem kilka warek z użyciem ekstraktu pszenicznego wyprodukowanego w Wolsztynie i problemów nie było.
Co więcej - te piwa pszeniczne zrobiły prawdziwą furorę wśród bliższej i dalszej rodziny: powiem tylko, że pszeniczne z ekstraktu WES marki Browamator uwarzyli: mój brat, tata, ciotka i wujek (każdy swoje). Śmiesznie brzmi, ale tak było. Brat, ciotka i wujek warzyli przy tym po raz pierwszy w ogóle !
Wracając do moich doświadczeń: pierwsze pszenieczne z ekstraktu uwarzyłem 1 października 2003. Puszka nachmielonego pszenicznego + mała puszka ekstraktu jasnego + drożdże "Od Pawcia". Refermentowałem przy użyciu cukru i dwóch rodzajów suchego ekstraktu słodowego. Wszystkie kombinacje udały się znakomicie. Próbowałem tydzień temu jednej z ostatnich butelek z tej warki (#33) - pyszne piwo pszeniczne.
Potem były warki z użyciem ekstraktów niechmielonych i specjalnych drożdży, które dodawane są do kitu Browamator Pszeniczne. Mam piwa lżejsze (11 Blg) i mocniejsze (14 Blg) - wszystkie to rasowe pszeniczniaki, które robią kolosalne wrażenie na miłośnkach tego gatunku. Aha - i przynajmniej 2 razy stosowałem cichą fermentację.
Podsumowując: może problem Oryksa, Crizza i BIGB to drożdże ?
Może ten ekstrakt "nie lubi się" z jakimś rodzajem drożdży ?
Jeżeli ktoś z Was wybiera się do Świdnicy 20 marca, weźcie ze sobą te skwaśniałe pszeniczniaki, urządziy im małe pszesłuchanie.
-
-
Odp: Ekstrakt pszeniczny
Zdrój napisał
Podsumowując: może problem Oryksa, Crizza i BIGB to drożdże ?
Może ten ekstrakt "nie lubi się" z jakimś rodzajem drożdży ?
Jeżeli ktoś z Was wybiera się do Świdnicy 20 marca, weźcie ze sobą te skwaśniałe pszeniczniaki, urządziy im małe pszesłuchanie.
Jeśli zjawię się w Świdnicy, przywiozę tego kwasa.
Comment
-
-
Może była jakaś "trefna" partia tego koncentratu słodowego?
Pozatym w jaki sposób jest zabezpieczony koncentrat przed zepsuciem się? Przecież nie mogą używać śrdoków konserwujących... może w tym momencie jakiś "bakcyl" załapał się na wyżerke do kilku ... puszeczek ekstraktu..."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Moje pszeniczne, 2 warki, na ekstraktach WES wyszły znakomiecie.
zarówno na drożdżach "Od Pawcia" jak i na Danstar Windsor.
To na drożdżach "Od Pawcia" to rasowy pszeniczniak, lepszy od niejednego piwa pszenicznego kupionego w sklepie. Piwo fermentowane drożdżami Danstar Windsor nie ma typowych nutek piwa pszenicznego, ale również jest bardzo dobre.
Na pewno są lepsze od piwa uwarzonego na ekstrakcie pszennym z Braupartnera.
Skwaśnienie waszych warek to raczej wypadek przy pracy a nie wina drożdży ani tym bardziej ekstraktów.
Comment
-
-
Oprócz niechmielonego ekstraktu pszenicznego WES, użyliśmy słodu pilzneńskiego, monachijskiego, karmelowego jasnego i ciemnego, chmielu goryczkowego i aromatycznego oraz Pawciowych drożdży... Wszystko wyglądało dobrze aż do wczoraj, gdy pierwszy raz spróbowaliśmy naszego wytworu... Teoretycznie miał to być weizenbock, a wyszedł...Berliner Weisse z niewielkim dodatkiem słodowego syropu... Nie do końca o to nam chodziło... (piwko przyjedzie z nami do Świdnicy)
Comment
-
-
Krzysiu napisał(a)
Ja przerobiłem dwa ekstrakty, chmielone i niechmielone, i oba piwa wyszły bardzo dobre. Stestowane były juz 13 grudnia na pierwszym spotkaniu.
Póki co na spotanie w Świdnicy czeka porterek i...coś jeszcze wytropię w na strychu.
Przepraszam,że"lekko"zboczyłem z wątku.Nadrabiam zaległości.Sesja była-minęła.Zdrowie
PozdrawiamOstatnia zmiana dokonana przez naczelnik; 2004-02-18, 15:56.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Małażonka napisał(a)
Nie do końca o to nam chodziło... (piwko przyjedzie z nami do Świdnicy)crizz napisał(a)
Jeśli zjawię się w Świdnicy, przywiozę tego kwasa.Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Comment
-
-
Odp: Ekstrakt pszeniczny WES
crizz napisał(a)
Chciałbym prosić o wpisywanie w tym temacie wrażeń z warzeń piwa pszenicznego z ekstraktu WES. Dlaczego? Moje piwo z tego ekstraktu skwaśniało. Oryksa i Małejżonki także. Zastanawiam się, czy to zbieg okoliczności, czy może coś rzeczywiście jest nie tak z tym ekstraktem?
Uwarzyłem pszeniczniaka z gotowca Browamator (z dodatkiem dużej puszki ekstraktu jęczmiennego i małej puszki pszenicznego) na drożdżach z zestawu. Użyłem wodę zywiec. Butelkowałem 20 grudnia. Jak dotąd jest OK.
Comment
-
-
Ja zrobiłem na tym ekstrakcie 3 warki i wszystkie były OK. Może jednak coś Wam nie wyszło?
Comment
-
Comment