Ekstrakt piekarniczy a benzoesan sodu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • midnight
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.12
    • 1

    #1

    Ekstrakt piekarniczy a benzoesan sodu

    Witam!

    Ekstrakt słodowy stosowany w piekarnictwie jest konserwowany benzoesanem sodu (poniżej 1g/kg). Czy w związku z tym można go stosować do produkcji piwa? Jak wiadomo benzoesan działa hamująco na rozwój drożdży, ale głównie w środowisku kwaśnym (poniżej 4 pH).

    Pozdrawiam
    Grzegorz
  • pjenknik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 3388

    #2
    To chyba sobie sam odpowiedziałeś na to pytanie?
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #3
      Czyli różnica między ekstraktem piekarniczym ,a tym którego używa się w browarnictwie domowym to tylko brak środka konserwującego?
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • josephe
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2004.02
        • 12

        #4
        Należy w tablicach chemicznych sprawdzić czy benzoesan wapnia jest trudno rozpuszczalny, jeśli tak to do wodnego roztworu ekstraktu piekarniczego można dodać węglanu wapnia (kreda, wapień) nastąpi reakcja podwójnej wymiany i powinien wytrącić się benzoesan wapnia a w roztworze zostałby węglan sodu (soda). Nadmiar wapienia i wytrąconego osadu powinniśmy odsączyć. Ilość powstałej sody nie powinna być na tyle duża żeby zaszkodziło to w smaku. Podobną procedurę stosujemy przy wyrobie potraw ze szczewiu lecz zamiast soli benzoesanowej wytrącamy szczawian wapnia. postaram się sprawdzić w tablicach chemicznych w szkole i dam odpowiedź czy benzoesan wapnia jest trudno rozpuszczalny.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          josephe napisał(a)
          Należy w tablicach chemicznych sprawdzić czy benzoesan wapnia jest trudno rozpuszczalny, jeśli tak to do wodnego roztworu ekstraktu piekarniczego można dodać węglanu wapnia (kreda, wapień) nastąpi reakcja podwójnej wymiany i powinien wytrącić się benzoesan wapnia a w roztworze zostałby węglan sodu (soda). Nadmiar wapienia i wytrąconego osadu powinniśmy odsączyć. Ilość powstałej sody nie powinna być na tyle duża żeby zaszkodziło to w smaku. Podobną procedurę stosujemy przy wyrobie potraw ze szczewiu lecz zamiast soli benzoesanowej wytrącamy szczawian wapnia. postaram się sprawdzić w tablicach chemicznych w szkole i dam odpowiedź czy benzoesan wapnia jest trudno rozpuszczalny.
          Benzoesan sodu nie strąca węglanu wapnia. Jeżeli już, to należy podać wodorotlenek wapnia. Ale obawiam się, że to nie wystarczy.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          Przetwarzanie...