Drożdże Windsor f-my Danstar Ferment AG (filia kanadyjskiej Lallemand Inc) to drożdże górnej fermentacji. Danstarowi ani Lallemandowi dotąd nie udało się opanować z dobrymi wynikami procesu suszenia drożdży dolnej fermentacji (typu lager).
Jedynym producentem akceptowalnych nawet przez wielki przemysł piwowarski drożdży suchych dolnej fermentacji jest francuski Lesaffre (połączony niedawno z brytyjskim DCL; oddziałem drożdżowym koncernu jest Fermentis).
Drożdże suche w ciągu ostatnich lat szybko zyskują na jakości i tracą na cenie! A na drożdżach nie ma co oszczędzać - złej jakości, zrujnują cały wcześniejszy wkład pracy i surowców.
Jedynym producentem akceptowalnych nawet przez wielki przemysł piwowarski drożdży suchych dolnej fermentacji jest francuski Lesaffre (połączony niedawno z brytyjskim DCL; oddziałem drożdżowym koncernu jest Fermentis).
Drożdże suche w ciągu ostatnich lat szybko zyskują na jakości i tracą na cenie! A na drożdżach nie ma co oszczędzać - złej jakości, zrujnują cały wcześniejszy wkład pracy i surowców.
Comment