Chmiel aromatyczny w granulacie a "odzysk" drożdży

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wojtek1
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.02
    • 118

    Chmiel aromatyczny w granulacie a "odzysk" drożdży

    Witam serdecznie.
    W związku z moim dość małym doświadczeniem piwowarskim pragnę zadać pytanie. Jak wygląda sprawa odzysku drożdży po użyciu chmielu w formie granulatu? Czy można je ponownie wykorzystać?
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Drożdże zawsze można odzyskać. Rodzaj użytego chmielu nie ma nic do rzeczy.

    Comment

    • wojtek1
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.02
      • 118

      #3
      Krzysiu napisał(a)
      Drożdże zawsze można odzyskać. Rodzaj użytego chmielu nie ma nic do rzeczy.
      Wiem , że można odzyskać ale jak to się będzie miało do następnej warki

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Nie rozumiem pytania. Drożdże zawsze można odzyskać i użyć do następnej warki. Rodzaj użytego chmielu nie ma znaczenia.

        Comment

        • Makaron
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 2107

          #5
          Jesli martwisz się o jakieś pozostałości w drożdzach po chmielu granulowanych to w takim razie zbierz drożdze ,które pozostały po cichej fermentacji, to na pewno będziesz miał czyste drożdze.
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

          Comment

          • lukuj
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.07
            • 320

            #6
            wojtek1 napisał(a)
            Wiem , że można odzyskać ale jak to się będzie miało do następnej warki
            Witam,
            Czasami drożdże "z poprzedniej warki" są nawet wskazane - np do fermentacji piw o dużej zaw. alkoholu używa się "zahartowanych" drożdży z poprzednich rzutów. Robiąc portera zalewam w fermentorze dużą masę drożdży z pierwszej fermentacji (np po właśnie zlanym jasnym lagerku) świeżą brzeczką co daje b. dobre efekty. Forma chmielu nie stanowi problemu pod warunkiem dobrego oddzielenia osadu gorącego.
            Pozdrawiam,
            KETTLER brewery
            www.lukuj.republika.pl

            Comment

            • wojtek1
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.02
              • 118

              #7
              Makaron napisał(a)
              Jesli martwisz się o jakieś pozostałości w drożdzach po chmielu granulowanych to w takim razie zbierz drożdze ,które pozostały po cichej fermentacji, to na pewno będziesz miał czyste drożdze.
              Właśnie o to mi chodziło, o pozostałości resztek rozpuszczonego granulatu w drożdżach. Faktycznie niezbyt jasno sformułowałem pytanie. Dzięki za informacje.

              Pozdrawiam

              Comment

              Przetwarzanie...
              X