Odzyskiwanie drożdży.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sebox
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.08
    • 73

    #16
    Witam,
    jak sie upewnić, że gęstwa drożdżowa będzie nadawała się do użycia po wyjęciu z lodówki- czy drożdże żyją i czy gęstwa nie skwaśniała.
    Czy wystarczy zrobić starter np. Karmi + gęstwa i obserwować czy ruszają?? A skwaśnienie ocenić organoleptycznie ??

    Kolejne pytanie to ile gęstwy (przed/po zadaniu Karmiego) użyć do 20 litrów piwa ???
    - Wujek Brewery -

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #17
      Fuj, Karmi? A nie można brzeczki po prostu użyć...?

      Comment

      • slado
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.07
        • 1072

        #18
        sebox napisał(a)
        Witam,
        jak sie upewnić, że gęstwa drożdżowa będzie nadawała się do użycia po wyjęciu z lodówki- czy drożdże żyją i czy gęstwa nie skwaśniała.
        Czy wystarczy zrobić starter np. Karmi + gęstwa i obserwować czy ruszają?? A skwaśnienie ocenić organoleptycznie ??

        Kolejne pytanie to ile gęstwy (przed/po zadaniu Karmiego) użyć do 20 litrów piwa ???
        Najlepiej brzeczką, ta ma bogactwo składników potrzebnych do namnażania drożdży. Można też dodać pożywkę dołączaną do np. drożdży płynnych.
        Mnie interesuje ta gliceryna, nie trzeba jej jakoś przepłukiwać po rozmrożeniu? Jak obecność gliceryny wpływa na smak/zapach lub inne własności piwa? Czy nie tracimy na pienistości albo czymś innym?

        Comment

        • spider74
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.12
          • 77

          #19
          Jak wyglada sprawa z tym zamrazaniemw glicerynie? Jakie rpoporcej, jak potem rozmrozic i czy wlac to razem do startera? I jeszcze jak dlugo mozna trzymac?

          Comment

          • slado
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.07
            • 1072

            #20
            Jedna z gęstw rozpuszczona została u mnie w glicerynie bodaj 60%.
            Inne z rotworem wodnym pół na pół z gliceryną 86%.
            W każdym przypadku gęstwę mieszam z przygotowaną gliceryną lub roztworem w stosunku 1:1.
            Jeszcze żadnej nie rozmnażałem i nie wiem jak się drożdże rozbudzą.
            Ale już niedługo wywlekę WLP300 i wtedy się okaże.
            Postaram się napisać o efektach w tym wątku.

            Comment

            • lukuj
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.07
              • 320

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukuj
              Pierwszy test: po 2 miesiącach od zamrożenia. Zmartwiłem się gdy po 12h od zaszczepienia brzeczki drożdżami z zamrażarki nic się nie działo Szczęśliwie rano (po 24h) nastąpił "restart systemu" i na powierzchni brzeczki pojawiła się pianka. Następne próby w coraz większych odstępach czasowych.
              Szkoda że nie mam mikroskopu, możnaby się pokusić o sprawdzenie % przeżywalności (barwienie błękitem metylenowym).
              Te same drożdże (lager) rozmrożone i namnożone po około 9 mcach. Na zdjęciu matka drożdżowa namnożona z około 1,5 cm3 gęstwy. Piwo zadane tymi drożdżami już kończy fermentację burzliwą.
              Attached Files
              KETTLER brewery
              www.lukuj.republika.pl

              Comment

              • lukuj
                Porucznik Browarny Tester
                • 2003.07
                • 320

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slado
                Jeszcze żadnej nie rozmnażałem i nie wiem jak się drożdże rozbudzą.
                Ale już niedługo wywlekę WLP300 i wtedy się okaże.
                Postaram się napisać o efektach w tym wątku.
                Miałem nieco obaw że moje pszenne WLP300 się nie przebudzą z zamrożenia. Szczęśliwie próbka rozmrożona po 7 miesiącach wystartowała. Na fotce widać gromadzące się na powierzchni pęcherzyki CO2. Następna próba za 6 mcy a wkrótce dalsze namnożenie do warki.
                Attached Files
                KETTLER brewery
                www.lukuj.republika.pl

                Comment

                • Browarzyciel
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2005.08
                  • 357

                  #23
                  Witam,

                  Kupiłem 50 probówek, jeden stojak tak by sie zmieścił do zamrażarki i 1 litr czystej gliceryny do analiz (chyba jest właściwa). W najbliższym czasie zamierzam pozyskać i zamrozić następujące szczepy drożdży:

                  Wyeast 3068 Weizen
                  Wyeast 1028 London Ale
                  Wyeast 1084 Irish Ale
                  Wyeast 1728 Scottish Ale
                  Wyeast 2007 Pilsen Lager
                  Wyeast 2001 Urquell Lager

                  Jak by ktoś miał inne szczepy do wymiany, to zapraszam.

                  Pozdrawiam
                  BROWARZYCIEL
                  Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                  eventy dla firm

                  Comment

                  • Titus_Fox
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2005.10
                    • 400

                    #24
                    a może ktoś uruchomi bank szczepów ?

                    Comment

                    • kangurpl
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.03
                      • 2660

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
                      Witam,
                      ... zamrozić następujące szczepy drożdży:

                      Wyeast 3068 Weizen
                      Wyeast 1028 London Ale
                      Wyeast 1084 Irish Ale
                      Wyeast 1728 Scottish Ale
                      Wyeast 2007 Pilsen Lager
                      Wyeast 2001 Urquell Lager

                      Jak by ktoś miał inne szczepy do wymiany, to zapraszam.
                      Mam trochę ale na skosach agarowych. W najbliższym czasie będę je rozmnażał i robił nowe skosy. Obecne mają już prawie rok i chociaż jak na razie za każdym razem namnażały mi się bez problemu, to planuje je odświeżyć.
                      Drożdzami na skosach łatwiej jest się wymieniać, nie rozmrożą się w transporcie.
                      Jak jesteś zainteresowany to chętnie się wymienię, zrobię po jednym skosie więcej.
                      A Ty wyślesz mi po kilka cm3 gęstwy w strzykawkach jednorazowych.
                      Pozostałe szczegóły na PW.
                      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
                        Mam trochę ale na skosach agarowych.
                        Może to głupie pytanie, ale: Co to są skosy nagarowe

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • Twilight_Alehouse
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.06
                          • 6310

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                          Może to głupie pytanie, ale: Co to są skosy nagarowe
                          Nie nagarowe, a agarowe. A co to? Temat ładnie wyjaśnił Naczelnik tutaj.

                          Comment

                          • Titus_Fox
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2005.10
                            • 400

                            #28
                            skomentuję ten artykuł w jeden sposób - ale czad Nie jestem jednak pewien, czy poparcie starej dla domowego browaru sięga tego stopnia, by wywalić rzeczy z lodóki celem zrobienia miejsca na skosy Cóż, trzeba będzie spróbować kiedy już będzie co przechowywać w ten sposób. Niesamowite, a myślałem, że będę się w tej sesji już wreszcie uczył :P

                            Comment

                            • kangurpl
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.03
                              • 2660

                              #29
                              Jeden skos to przecież tylko jedna fiolka.
                              Ja swoje przechowuję w metalowym pudełku na kawę kupionym za kilka zł w jakimś hipermarkecie. Wymiary 13x10 cm i wysokość ok. 20 cm. Zajmuje naprawde niewiele miejsca w lodówce.
                              Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                              "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                              "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                              Comment

                              • Titus_Fox
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2005.10
                                • 400

                                #30
                                no tak, ale procesu przygotowania nie da się zmieścić w pudełku po kawie Niemniej jednak jest to przeciekawy sposób na zatrzymywanie sobie najcenniejszych drożdży. Trzeba o tym pomyśleć. Pytanie tylko, jak jest z tą sterylnością, na przykład w Twoim przypadku. Zdarzyło Ci się zepsuć brzeczkę dodanymi drożdżami ze skosu ?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X