chmiel z Nowego Tomyśla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    chmiel z Nowego Tomyśla

    Poszukuję bliższych informacji o chmielu z okolic Nowego Tomyśla - odmiany, właściwości, czy zachowały się jakieś plantacje.

    Na razie wiem tylko tyle, że w 2 połowie XIX w. chmiel tomyski uważany był za najlepszy w Niemczech, lepszy od chmielu z Hallertau, a porównywalny z uważanym za najlepszy - żateckim. Uprawa chmielu w okolicach Nowego Tomyśla rozpowszechniła się w XVIII w., a autorem XIX-wiecznego sukcesu był Joseph Jacob Flatau, nazywany nawet w Prusach "królem chmielu". Pod koniec wojny plantacje zostały podobno celowo zniszczone.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #2
    w okoliocach nowego tomyśla chmiel uprawiany jest do dzisiaj co roku organizowany jest nawet ferstyn chmielarsko wilkiniarski bowiem te tereny słyną równiez z uprawy wikliny
    Last edited by anteks; 2004-05-31, 08:49.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Ale czy to jest chmiel tomyski czy odmiany lubelskie? Sądze, że lubelskie.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #4
        niestety tego niewiem na polu wszystkie są chyba równe ale w nowym tomyślu jest muzeum chmielu i wikliny spróbuje tam się czegoś dowiedzieć
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10769

          #5
          o muzeum można poczytaćtutaj
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Muzeum ma nawet własną stronę internetową, ale niewiele tam mozna znaleźć. Ja natomiast wiem już prawie wszystko i jak tylko opracuję to literacko, zamieszczę w temacie.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Ze względu na historyczny krój informacji, zamieszczam tekst w dziale "Historia".

              Patrz tutaj .

              Comment

              Przetwarzanie...
              X