Ostatni starter Irish Ale, solidnie namnożony ( starter około 500ml) w 3 dni odfermentował 100L Stouta 14bLG, przy temp 17-18*C...
Drożdże płynne Wyeast
Collapse
X
-
Z mojej praktyki również wynika, że starter zrobiony z jednej saszetki spokojnie radzi sobie z 60 l brzeczki (większych nie robiłem). Jedyne do czego się przykładałem to solidne napowietrzenie dobrze schłodzonej brzeczki.
Jednak na pierwsze objawy fermentacji czeka się zwykle znacznie dłużej niż po zaszczepieniu gęstwą.
Gdybym chciał dzielić drożdże to najpierw zrobiłbym jedną warkę (lekkiego, jasnego piwka) uzywając do tego całej saszetki a podzieliłbym dopiero gęstwę po fermentacji burzliwej.Comment
-
Witam Wszystkich Piwowarów,
mam na imię Robert, mieszkam w Rzeszowie i jest to mój pierwszy post na tym forum. Tak na dobre domowym wyrobem piwa "zaszczepiłem" się kilka miesięcy temu na ostatnim zlocie w Oleśnicy-troszkę mocniejszych wyrobów alkoholowych- gdzie dane mi było spróbować również domowe piwo.
Ale do rzeczy:
Dwie warki z procesem zacierania mam już za sobą a obecnie planuję zrobić 3-4 warki jedna po drugiej. To wciąga. Do fermentacji chcę użyć drożdży Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen. Ze względu na koszy i nie tylko do warki 2,3 i 4 chciałbym użyć gęstwę drożdżową odzyskaną z warki pierwszej.
Co sądzicie o wykorzystaniu tych "pszenicznych" drożdży do piwa typu Koelsch?
Liczę na wyrozumiałość,
pozdrawiamComment
-
(...)
Do fermentacji chcę użyć drożdży Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen. Ze względu na koszy i nie tylko do warki 2,3 i 4 chciałbym użyć gęstwę drożdżową odzyskaną z warki pierwszej.
Co sądzicie o wykorzystaniu tych "pszenicznych" drożdży do piwa typu Koelsch?
(...)Comment
-
P.S. Pozdrawiam Krajana.Comment
-
Sposób aktywacji tych drożdży jest chory.
Z pierwszą saszetką męczyliśmy się tydzień (miała trzy miesiące), nie rosła. Po otwarciu okazało się, że pękł tylko jeden aktywator, drugi pozostał zamknięty. Myślę że ten pierwszy pękł dopiero trzeciego dnia, bo wtedy po kolejnej próbie usłyszeliśmy syczenie.
Myślałem, że z drugą pójdzie lepiej. Waliliśmy tak długo, aż zasyczało. Ale po tygodniu to samo. Znowu jeden aktywator nienaruszony. Saszetka minimalnie napuchnięta.
Więcej chyba ich nie kupię. Zbędny stres, czy wystartują, kiedy wystartują, kiedy zaplanować warzenie ...
Powinny mieć napis w cyrylicy "sdiełano w CCCP".Comment
-
E tam. Najprościej jest zagonić aktywator w jeden róg saszetki, a potem solidnie walnąć pięściąSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
muszę się nieco pożalić na temat drożdży płynnych - na pięć prób z tego typu drożdżami czy to we fiolkach czy saszetkach tylko jedne nam zastartowały - (*&^^ i to nie było dzisiaj) . nie wiem w czym leży problem - tracę wiarę w siebieSmack packi nie pęcznieją nawet i po 2 dniach, a &^!@!#% narasta. Ciągle suchary trzymam w pogotowiu. Brzeczka chłodzi się czekając na drożdżaki a tu ni huhu żadnej aktywności :/
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Źle rozbita saszetka.
Ja zawsze rozbijam ją minimum tydzień przed warzeniem.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
po otwarciu saszetki, zsobnik z pożywką zawsze był otwarty.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Ja robię tak samo jak Jacer. Tydzień to jest wg mnie rozsądne minimum na zastartowanie Wyeastów. Jeżeli im się zdarzy wcześniej saszetkę do granic wytrzymałości rozdąć to robię wtedy starter. Co do WLP to tylko raz w ramach testu daliśmy je bezpośrednio do brzeczki. Wystartowały chyba po 2 dniach, ale to też już z duszą na ramieniu trochę było. Potem już tylko ze starterami.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
kierowałem się zwykle opisem na opakowaniu - było coś w stylu "pęcznieje po kilku godzinach"- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Kilka godzin to może od razu po propagacji i rozlewie do saszetekSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
Related Topics
Collapse
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
"Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7
15% ekstr., 6,3% alk.
Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment