coś tam rusza, panie dziejku, ale to że z tydzień wcześniej trzeba dranie aktywować, to trzebaby umieszczać na opakowaniu :/
Drożdże płynne Wyeast
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzicoś tam rusza, panie dziejku, ale to że z tydzień wcześniej trzeba dranie aktywować, to trzebaby umieszczać na opakowaniu :/
Comment
-
-
jednakże nie jest opisana na opakowaniu. a jest to jakby nie było witalna rzekłbym informacja- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzijednakże nie jest opisana na opakowaniu. a jest to jakby nie było witalna rzekłbym informacja
Comment
-
-
-
Mam wrażenie, że to są bardzo żywotne drożdże - ostatnio kupiłem praktycznie przeterminowane (12 miesięcy od daty produkcji). Po rozbiciu odczekałem 1 dzień (saszetka nie napęczniała) i wlałem do startera. Po kolejnym dniu (niskie oznaki aktywności) przelałem do brzeczki. Nie miałem innego wyjścia bo koniecznie chciałem coś uwarzyć w weekend i akurat miałem dyspensę od mojej księżnej pani. I ruszyły bez problemu - na drugi dzień buzowały, że aż miło.
Kuba
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corwin Wyświetlenie odpowiedziMam wrażenie, że to są bardzo żywotne drożdże - ostatnio kupiłem praktycznie przeterminowane (12 miesięcy od daty produkcji). Po rozbiciu odczekałem 1 dzień (saszetka nie napęczniała) i wlałem do startera. Po kolejnym dniu (niskie oznaki aktywności) przelałem do brzeczki. Nie miałem innego wyjścia bo koniecznie chciałem coś uwarzyć w weekend i akurat miałem dyspensę od mojej księżnej pani. I ruszyły bez problemu - na drugi dzień buzowały, że aż miło.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziTrzeba czytać forum browar.biz.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzistaram się jak mogę Niektórzy piszą o kilku godzinach, większość 48h, najmniej osób wspominało dotychczas owo tygodniowe (sic!) oczekiwanie na napęcznienie saszetki :/
Full swelling of Propagator™ packages is not required for their use. The contents of Propagator™ packages may be pitched into a 1-2 liter starter without prior activation. Our smack pack technology is intended to be a tool for your use in determining viability, and in initiating metabolism for faster starts to fermentation.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzinajmniej osób wspominało dotychczas owo tygodniowe (sic!) oczekiwanie na napęcznienie saszetki :/
hmmm, a ja od początku wyczytałem żeby czekać tyle dni ile miesięcy minęło od produkcji.
Teraz nie planuje kiedy będe warzyć tylko zduszam saszetke i czekam do napęcznienia. Jak postoi 4 dni napęcznięta nic jej nie będzie.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Kolejny test - wlałem drożdże 1 dzień po rozgnieceniu, z napęczniałej saszetki ale bez startera. Ruszyły bez problemu. Po pierwszej dobie lekka warstwa piany, po drugej 5 cm piany i fermentacja w pełni. Niestety nie wiem, jaki ma to wpływ na smak piwa bo nie mam porównania (tj. brzeczki zadanej starterem).
KubaLast edited by corwin; 2008-09-23, 20:14.
Comment
-
-
Drożdży płynnych jeszcze nie używałem, ale z tego co rozumiem, to rozgniatamy w środku jakiś woreczek z pożywką, który sobie luźno tam pływa. To czy gdy wlejemy wszystko bez sporządzania startera, to czy nie wlewamy drożdży razem z tym woreczkiem? Oczywiście piwa nam nie zakazi bo z całą pewnością jest sterylny, no ale sama świadomość, że on gdzieś tam jest...
Comment
-
-
Ani razu mnie się to nie zdarzyłoSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kolomar Wyświetlenie odpowiedziDrożdży płynnych jeszcze nie używałem, ale z tego co rozumiem, to rozgniatamy w środku jakiś woreczek z pożywką, który sobie luźno tam pływa. To czy gdy wlejemy wszystko bez sporządzania startera, to czy nie wlewamy drożdży razem z tym woreczkiem? Oczywiście piwa nam nie zakazi bo z całą pewnością jest sterylny, no ale sama świadomość, że on gdzieś tam jest...Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Tym razem dla odmiany saszetka z budvar lager napuchła mi już po dwóch dniach (oczekiwałem 6,7 - minęło 6 miesięcy od daty produkcji). Musiałem zrobić starter i wstawić go do lodówki.
Mam pytanie, czy wlać całą zawartość startera do brzeczki, czy zgodnie z instrukcją zlać płyn z wierzchu (piwo) w kanał?
Comment
-
Comment