Drożdże płynne Wyeast

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23933

    coś tam rusza, panie dziejku, ale to że z tydzień wcześniej trzeba dranie aktywować, to trzebaby umieszczać na opakowaniu :/
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
      coś tam rusza, panie dziejku, ale to że z tydzień wcześniej trzeba dranie aktywować, to trzebaby umieszczać na opakowaniu :/
      Jest taka zasada, że dajemy im 1 dzień na każdy miesiąc po dacie produkcji, czyli jeśli są 6 miesięcy po dacie produkcji, to 6 dni.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23933

        jednakże nie jest opisana na opakowaniu. a jest to jakby nie było witalna rzekłbym informacja
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
          jednakże nie jest opisana na opakowaniu. a jest to jakby nie było witalna rzekłbym informacja
          Trzeba czytać forum browar.biz.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            Dzisiaj jakiś dzień wiary w etykiety ?

            Comment

            • corwin
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.12
              • 57

              Mam wrażenie, że to są bardzo żywotne drożdże - ostatnio kupiłem praktycznie przeterminowane (12 miesięcy od daty produkcji). Po rozbiciu odczekałem 1 dzień (saszetka nie napęczniała) i wlałem do startera. Po kolejnym dniu (niskie oznaki aktywności) przelałem do brzeczki. Nie miałem innego wyjścia bo koniecznie chciałem coś uwarzyć w weekend i akurat miałem dyspensę od mojej księżnej pani. I ruszyły bez problemu - na drugi dzień buzowały, że aż miło.


              Kuba

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corwin Wyświetlenie odpowiedzi
                Mam wrażenie, że to są bardzo żywotne drożdże - ostatnio kupiłem praktycznie przeterminowane (12 miesięcy od daty produkcji). Po rozbiciu odczekałem 1 dzień (saszetka nie napęczniała) i wlałem do startera. Po kolejnym dniu (niskie oznaki aktywności) przelałem do brzeczki. Nie miałem innego wyjścia bo koniecznie chciałem coś uwarzyć w weekend i akurat miałem dyspensę od mojej księżnej pani. I ruszyły bez problemu - na drugi dzień buzowały, że aż miło.
                kolega widać hazardzista.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23933

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  Trzeba czytać forum browar.biz.
                  staram się jak mogę Niektórzy piszą o kilku godzinach, większość 48h, najmniej osób wspominało dotychczas owo tygodniowe (sic!) oczekiwanie na napęcznienie saszetki :/
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                    staram się jak mogę Niektórzy piszą o kilku godzinach, większość 48h, najmniej osób wspominało dotychczas owo tygodniowe (sic!) oczekiwanie na napęcznienie saszetki :/
                    Na stronie Weasta jest napisane, że wystarczą 3 godziny aktywacji, dodają jednak "or more". W innym miejscu piszą:
                    Full swelling of Propagator™ packages is not required for their use. The contents of Propagator™ packages may be pitched into a 1-2 liter starter without prior activation. Our smack pack technology is intended to be a tool for your use in determining viability, and in initiating metabolism for faster starts to fermentation.
                    więc nie przejmowałbym się i w razie konieczności namnażał starter mimo, że saszetka nie wygląda jak balonik. Co do rozbijania wewnętrznej saszetki z pożywką polecam film ze strony weyast. Działa w 100% bez pudła.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                      najmniej osób wspominało dotychczas owo tygodniowe (sic!) oczekiwanie na napęcznienie saszetki :/

                      hmmm, a ja od początku wyczytałem żeby czekać tyle dni ile miesięcy minęło od produkcji.

                      Teraz nie planuje kiedy będe warzyć tylko zduszam saszetke i czekam do napęcznienia. Jak postoi 4 dni napęcznięta nic jej nie będzie.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • corwin
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2005.12
                        • 57

                        Kolejny test - wlałem drożdże 1 dzień po rozgnieceniu, z napęczniałej saszetki ale bez startera. Ruszyły bez problemu. Po pierwszej dobie lekka warstwa piany, po drugej 5 cm piany i fermentacja w pełni. Niestety nie wiem, jaki ma to wpływ na smak piwa bo nie mam porównania (tj. brzeczki zadanej starterem).

                        Kuba
                        Last edited by corwin; 2008-09-23, 20:14.

                        Comment

                        • kolomar
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.12
                          • 175

                          Drożdży płynnych jeszcze nie używałem, ale z tego co rozumiem, to rozgniatamy w środku jakiś woreczek z pożywką, który sobie luźno tam pływa. To czy gdy wlejemy wszystko bez sporządzania startera, to czy nie wlewamy drożdży razem z tym woreczkiem? Oczywiście piwa nam nie zakazi bo z całą pewnością jest sterylny, no ale sama świadomość, że on gdzieś tam jest...
                          Warzenie piwa

                          Comment

                          • Maidenowiec
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.07
                            • 2287

                            Ani razu mnie się to nie zdarzyło
                            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                            Thou shallt not spilleth thy beer!

                            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kolomar Wyświetlenie odpowiedzi
                              Drożdży płynnych jeszcze nie używałem, ale z tego co rozumiem, to rozgniatamy w środku jakiś woreczek z pożywką, który sobie luźno tam pływa. To czy gdy wlejemy wszystko bez sporządzania startera, to czy nie wlewamy drożdży razem z tym woreczkiem? Oczywiście piwa nam nie zakazi bo z całą pewnością jest sterylny, no ale sama świadomość, że on gdzieś tam jest...
                              Spoko. Woreczek po pożywce zostaje w saszetce.
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • piokl13
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2003.06
                                • 946

                                Tym razem dla odmiany saszetka z budvar lager napuchła mi już po dwóch dniach (oczekiwałem 6,7 - minęło 6 miesięcy od daty produkcji). Musiałem zrobić starter i wstawić go do lodówki.
                                Mam pytanie, czy wlać całą zawartość startera do brzeczki, czy zgodnie z instrukcją zlać płyn z wierzchu (piwo) w kanał?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X