coś tam rusza, panie dziejku, ale to że z tydzień wcześniej trzeba dranie aktywować, to trzebaby umieszczać na opakowaniu :/
Drożdże płynne Wyeast
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). -
Jest taka zasada, że dajemy im 1 dzień na każdy miesiąc po dacie produkcji, czyli jeśli są 6 miesięcy po dacie produkcji, to 6 dni.Comment
-
jednakże nie jest opisana na opakowaniu. a jest to jakby nie było witalna rzekłbym informacja- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Comment
-
-
Mam wrażenie, że to są bardzo żywotne drożdże - ostatnio kupiłem praktycznie przeterminowane (12 miesięcy od daty produkcji). Po rozbiciu odczekałem 1 dzień (saszetka nie napęczniała) i wlałem do startera. Po kolejnym dniu (niskie oznaki aktywności) przelałem do brzeczki. Nie miałem innego wyjścia bo koniecznie chciałem coś uwarzyć w weekend i akurat miałem dyspensę od mojej księżnej pani. I ruszyły bez problemu - na drugi dzień buzowały, że aż miło.
KubaComment
-
Mam wrażenie, że to są bardzo żywotne drożdże - ostatnio kupiłem praktycznie przeterminowane (12 miesięcy od daty produkcji). Po rozbiciu odczekałem 1 dzień (saszetka nie napęczniała) i wlałem do startera. Po kolejnym dniu (niskie oznaki aktywności) przelałem do brzeczki. Nie miałem innego wyjścia bo koniecznie chciałem coś uwarzyć w weekend i akurat miałem dyspensę od mojej księżnej pani. I ruszyły bez problemu - na drugi dzień buzowały, że aż miło.Comment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Full swelling of Propagator™ packages is not required for their use. The contents of Propagator™ packages may be pitched into a 1-2 liter starter without prior activation. Our smack pack technology is intended to be a tool for your use in determining viability, and in initiating metabolism for faster starts to fermentation.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
hmmm, a ja od początku wyczytałem żeby czekać tyle dni ile miesięcy minęło od produkcji.
Teraz nie planuje kiedy będe warzyć tylko zduszam saszetke i czekam do napęcznienia. Jak postoi 4 dni napęcznięta nic jej nie będzie.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Kolejny test - wlałem drożdże 1 dzień po rozgnieceniu, z napęczniałej saszetki ale bez startera. Ruszyły bez problemu. Po pierwszej dobie lekka warstwa piany, po drugej 5 cm piany i fermentacja w pełni. Niestety nie wiem, jaki ma to wpływ na smak piwa bo nie mam porównania (tj. brzeczki zadanej starterem).
KubaOstatnia zmiana dokonana przez corwin; 2008-09-23, 20:14.Comment
-
Drożdży płynnych jeszcze nie używałem, ale z tego co rozumiem, to rozgniatamy w środku jakiś woreczek z pożywką, który sobie luźno tam pływa. To czy gdy wlejemy wszystko bez sporządzania startera, to czy nie wlewamy drożdży razem z tym woreczkiem? Oczywiście piwa nam nie zakazi bo z całą pewnością jest sterylny, no ale sama świadomość, że on gdzieś tam jest...Comment
-
Ani razu mnie się to nie zdarzyłoSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Drożdży płynnych jeszcze nie używałem, ale z tego co rozumiem, to rozgniatamy w środku jakiś woreczek z pożywką, który sobie luźno tam pływa. To czy gdy wlejemy wszystko bez sporządzania startera, to czy nie wlewamy drożdży razem z tym woreczkiem? Oczywiście piwa nam nie zakazi bo z całą pewnością jest sterylny, no ale sama świadomość, że on gdzieś tam jest...Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Tym razem dla odmiany saszetka z budvar lager napuchła mi już po dwóch dniach (oczekiwałem 6,7 - minęło 6 miesięcy od daty produkcji). Musiałem zrobić starter i wstawić go do lodówki.
Mam pytanie, czy wlać całą zawartość startera do brzeczki, czy zgodnie z instrukcją zlać płyn z wierzchu (piwo) w kanał?Comment
Related Topics
Collapse
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
"Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7
15% ekstr., 6,3% alk.
Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment