Drożdże płynne Wyeast

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mario123
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.01
    • 250

    #16
    mapajak napisał(a)
    Ja użuwam 5 ml na 10 l brzeczki.
    Sporządzam starter dzień wcześniej z około 250 ml brzeczki.
    Fermentacja rusza po 4-6 godzin od wlania startera.

    Czyli na 20 litrową warke biorę 10 ml płynnych drożdży. Drożdże te (10 ml) wprowadzam do brzeczki w starterze.
    1) czy na 20 l warke w starterze powinno być 250 czy 500 ml brzeczki?
    2) ile Blg powinna miec brzeczka w starterze (12 ?)?

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #17
      mario123 napisał(a)
      Czyli na 20 litrową warke biorę 10 ml płynnych drożdży. Drożdże te (10 ml) wprowadzam do brzeczki w starterze.
      1) czy na 20 l warke w starterze powinno być 250 czy 500 ml brzeczki?
      2) ile Blg powinna miec brzeczka w starterze (12 ?)?
      Podobno na 20 l wystarczy 7 ml drożdzy, ktoś o tym pisał tu na forum, więc jak dasz 10 to na pewno będzie dobrze.
      Ewentualnie możesz zrobić 2 startery.
      I - 7 ml w 200 ml brzeczki na 48 godz przed fermentacja
      II - przelewasz to z I do 500 ml na 24 godz przed fermentacją
      Brzeczka 10-12 Blg

      Comment

      • mario123
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.01
        • 250

        #18
        Dzięki wszystkim za wyjasnienia! Na razie przygotowuję się teoretycznie, by we wrześniu przejść do praktyki. Przymierzam sie do drożdży pszenicznych Bavarian Wheat firmy Wyeast.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #19
          Biologia drożdzy wskazuje, że możesz zrobić starter teoretycznie z jednej komórki drożdży. To kwestia tylko odpowiedniego przygotowania i napowietrzenia brzeczki starterowej - powinna być z dużą ilością aminokwasów i solidnie natleniona.
          Last edited by Krzysiu; 2004-07-19, 18:37.

          Comment

          • slado
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.07
            • 1072

            #20
            Wygląda na to, że saszetka wystarczy na około 5 warek. Może nawet więcej. Jak planujecie poradzić sobie z zawartością saszetki?
            Strzykawka, igła(y), zatyczki do strzykawki? Poradźcie coś bo nie mam przekonania do opakowania. Wygoda stosowania suchych drożdży jest niepodważalna, nieprawdaż?

            Comment

            • lukuj
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.07
              • 320

              #21
              slado napisał(a)
              Wygląda na to, że saszetka wystarczy na około 5 warek. Może nawet więcej. Jak planujecie poradzić sobie z zawartością saszetki?
              Strzykawka, igła(y), zatyczki do strzykawki? Poradźcie coś bo nie mam przekonania do opakowania. Wygoda stosowania suchych drożdży jest niepodważalna, nieprawdaż?
              Dostępne są zakręcane probówki, które można sterylizować, ew tańsze probówki z zatyczkami plastikowymi, uszczelnienie taśmą.
              KETTLER brewery
              www.lukuj.republika.pl

              Comment

              • peter_1000
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2003.05
                • 583

                #22
                A gdyby tak od razu przygotować te pięć starterów, które później zamknięte szczelnie w słoiczkach czekałyby na swoją kolej w lodówce?
                Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                Comment

                • slado
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2003.07
                  • 1072

                  #23
                  Chyba się zdecyduję na jakieś płynne.
                  Sam jeszcze nie wiem jakie. Zostały ostatnie dni na zastanowienie.
                  Dzięki za informacje. Próbówki chyba dostanę w aptece?

                  Comment

                  • lukuj
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2003.07
                    • 320

                    #24
                    slado napisał(a)
                    Próbówki chyba dostanę w aptece?
                    nie sądzę...możesz zapytać. Ja kupowałek w sklepie z wyposażeniem lab.
                    KETTLER brewery
                    www.lukuj.republika.pl

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      #25
                      lukuj napisał(a)
                      nie sądzę...możesz zapytać. Ja kupowałek w sklepie z wyposażeniem lab.
                      Ale w aptece można kupić wyjałowione pojemniki różnych rozmiarów i kształtów oryginialnie używane na np. próbki moczu do badania a doskonale nadające się do przechowywania drożdży i w dodatku nie wymagające dodatkowego już wyjałowiania.

                      Comment

                      • arzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.06
                        • 2814

                        #26
                        slado napisał(a)
                        Chyba się zdecyduję na jakieś płynne.
                        Sam jeszcze nie wiem jakie. Zostały ostatnie dni na zastanowienie.
                        Dzięki za informacje. Próbówki chyba dostanę w aptece?
                        Czy już zdecydowałeś się na jakieś drożdże? Jak tak na na które?
                        Sam się zastanawim nad kupnem jakiś, ale nie wiem jakich. Interesuje mnie górna fermentacja. Może ktoś podpowie
                        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        Bractwo Piwne
                        Skład Piwa
                        Piszę poprawnie po polsku!

                        Comment

                        • mapajak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.12
                          • 1187

                          #27
                          arzy napisał(a)
                          Sam się zastanawim nad kupnem jakiś, ale nie wiem jakich. Interesuje mnie górna fermentacja. Może ktoś podpowie
                          Ja zamówiłem Trappist High Gravity.

                          Comment

                          • arzy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.06
                            • 2814

                            #28
                            mapajak napisał(a)
                            Ja zamówiłem Trappist High Gravity.
                            Wyczytałem, iż "(...)nazwa "trappist" wskazuje tylko na pochodzenie napoju, a nie na jego właściwości smakowe, - każdy rodzaj trapista ma własną specyfikę, oryginalny aromat i smak."
                            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            Bractwo Piwne
                            Skład Piwa
                            Piszę poprawnie po polsku!

                            Comment

                            • michalh
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2002.12
                              • 284

                              #29
                              Jest dostepnych kilka szczepów belgijskich klasztornych czy trapistów:
                              Prawdopodobne ich pochodzenie - z danych znalezionych w internecie, wydają się wiarygodne:

                              Westmalle WYeast3787, WLP530
                              Rochfort WYeast1762, WLP550
                              Chimay WYeast1214, WLP500
                              L’Chouffe WYeast3522

                              Sam próbowałem WLP500, 530, 550 i Wyeast3787.
                              Drożdże te różnią się od siebie smakiem (dawanym piwu), aromatem i zachowaniem.
                              Nazwy 'trappist' czy 'abbaye' są nazwami komercyjnymi, drożdże 'abbaye' też mogą pochodzić od trapistów.
                              Polecam te szczepy, dają ciekawe efekty smakowe.

                              Comment

                              • slado
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2003.07
                                • 1072

                                #30
                                arzy napisał(a)
                                Czy już zdecydowałeś się na jakieś drożdże? Jak tak na na które?
                                Sam się zastanawim nad kupnem jakiś, ale nie wiem jakich. Interesuje mnie górna fermentacja. Może ktoś podpowie
                                Rezygnuję. Podstawą będą suche ale po cichu mam nadzieję załapywać się na jakieś zlewki po płynnych z zaprzyjaźnionego browaru

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X