mapajak napisał(a)
Podobno na 20 l wystarczy 7 ml drożdzy, ktoś o tym pisał tu na forum, więc jak dasz 10 to na pewno będzie dobrze.
Ewentualnie możesz zrobić 2 startery.
I - 7 ml w 200 ml brzeczki na 48 godz przed fermentacja
II - przelewasz to z I do 500 ml na 24 godz przed fermentacją
Brzeczka 10-12 Blg
Podobno na 20 l wystarczy 7 ml drożdzy, ktoś o tym pisał tu na forum, więc jak dasz 10 to na pewno będzie dobrze.
Ewentualnie możesz zrobić 2 startery.
I - 7 ml w 200 ml brzeczki na 48 godz przed fermentacja
II - przelewasz to z I do 500 ml na 24 godz przed fermentacją
Brzeczka 10-12 Blg
9 ml drożdży w 200 ml brzeczki z suchego ekstraktu (12 Blg).
- po 48 godzinach "0" oznak namnażania.
- po 72 godzinach "0" oznak namnażania.
- po 96 godzinach coś drgnęło.
- w sumnie wyszło 6 dni na I starter.
Czy to oznacza, że drożdże były słabej kondycji (np. za wysoka temp. podczas transportu)?
Czy robić II starter? Na dnie słoika jest ok. 1.5 mm warstwa drożdży.
Comment