Słody...

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tsulej
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.09
    • 54

Słody...

Mam dwa pytania:

* Czy da się porównać aktywność enzymatyczną słodu monachijskiego i pilzneńskiego (poza tym, że monachijski jest "słabszy")?
    Pytanie wynika to z faktu, że zazwyczaj (dwa razy) warzę z ekstraktów, a mam trochę słodu monachijskiego jasnego i chciałbym go użyć do wzbogacenia smaku i zatarcia dodatków niesłodowych (tak w ilościach max 1kg całego dodatkowego zasypu)

* Czy w słodach karmelowych jest skrobia?
    Bo z tego co wyczytałem, taki słód praży się "na mokro" od temp. 50stC w górę - czyli jak nic musi zajść zcukrzanie skrobi.
  • tsulej
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.09
    • 54

Chyba sam sobie odpowiem, bo już dogrzebałem się odpowiedzi.
    Ad.1. Da się porównać, do tego służy jednostka Windisch - Kolbach'a (pilzneński około 240, monachijski jasny około 160-180).
    Ad.2. Raczej nie ma skrobi, albo jest jej niewiele.

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
      Bakov 4, Bakovský pivovar
      dadek
      Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
      2023-06-30, 00:55
    • dadek
      Neißstraße 8, Bierblume Hausbrauerei
      dadek
      Często tak bywa, że od wielu lat przejeżdżamy przez jakieś miasto (szczególnie gdy jest ważnym węzłem kolejowym), korzystamy tylko z dworca i po szybkiej przesiadce podążamy dalej kolejnym pociągiem. Tak właśnie było w przypadku Görlitz, które to miasto wielokrotnie było "bramą...
      2023-04-27, 02:48
    • darekd
      Giesinger, Munique Heller Bock
      darekd
      Monachijski browar z historią od 2006 r. Zaczynali bodaj w garażu a po kilkunastu latach uruchomili nowy, duży zakład.

https://www.giesinger-braeu.de/

6,6% alk.

Aromat - słodowy z dojrzałymi różnymi śliwkami (słodsze, ale nuta kwaskowa też), ciut miodu,...
      2025-01-05, 22:21
    • darekd
      Wagner (Merkendorf), Bock Hell
      darekd
      Browar z Merkendorfu, małego miasteczka w Środkowej Frankonii (Bawaria).

Jasny koźlak, za który w 2015 otrzymali tytuł European Beer Star

16,8% ekstr.
      7,5% alk.

https://www.wagner-merkendorf.de/unsere-biersorten/

Aromat - słodowy z owocami (morele,...
      2024-12-14, 21:58
    • bastion
      Łotwa, Aluksne, Talavas Iela 5, Aluksnes Alus.
      bastion
      Łotewska prowincja ma swój urok. Cisza i wszechwładny spokój wręcz emanują z tych miejsc. Miłośnicy lasów, jezior i drewnianych domków, znajdą tam swoje miejsce na ziemi.
      W przypadku miasteczka Aluksne nieco rozwleczonego terytorialnie, celem wizyt jest jezioro z ruinami zamku na...
      2024-11-26, 22:29
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...