Zepsuty słód?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gralll
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.06
    • 127

    #16
    http://www.pektowin.com.pl/enzymy.htm wejdz amylolityczne - te które nas interesują sam kiedyś zrobiłem takiego kwasa

    Comment

    • Borysko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.02
      • 1144

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gralll
      http://www.pektowin.com.pl/enzymy.htm wejdz amylolityczne - te które nas interesują sam kiedyś zrobiłem takiego kwasa
      Dobrze podsumowałeś (byle)jakość takiego trunku. Na tym forum nie spotkasz raczej milośników sztucznych enzymów. One zresztą nie rozłożą jaj wołka zbożowego, trzeba by poszukać jakiś silniejszych środków (może stężony kwas?)

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borysko
        One zresztą nie rozłożą jaj wołka zbożowego, trzeba by poszukać jakiś silniejszych środków (może stężony kwas?)
        Wiesz co, ja proponuję jednak słód bez wołków, po co się męczyć z rozkładaniem wołka Swoją drogą, super to brzmi.... "rozłożyć wołka".....
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • mjp
          † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
          • 2004.02
          • 954

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Swoją drogą, super to brzmi.... "rozłożyć wołka".....
          Rozłóż wołka, inaczej wołek rozłoży Ciebie!
          Maciek
          Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

          Comment

          • Borysko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.02
            • 1144

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mjp
            Rozłóż wołka, inaczej wołek rozłoży Ciebie!
            Albo "weź wołka za rogi!"
            Ostatnia zmiana dokonana przez Borysko; 2005-06-06, 17:37.

            Comment

            • gralll
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.06
              • 127

              #21
              a mam pytanie czy ten słód był pozbyty kiełków (oddzielone zostały kiełki korzonkowe kiełki mają gorzki smak )

              Comment

              • Wielki_B
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.02
                • 1968

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gralll
                a mam pytanie czy ten słód był pozbyty kiełków (oddzielone zostały kiełki korzonkowe kiełki mają gorzki smak )
                Nie chcę być upierdliwy, ale uszanuj tych, którzy mają czytać Twoje myśli przelane na klawiaturę i stosuj, choćby minimalnie, interpunkcję. Twoje posty fatalnie się czyta (żeby kapnąć o co Ci chodzi, trzeba przeczytać kilka razy).

                Wracając do zapytania: myślisz, że Marusia sama słodowała jęczmień, a potem go jeszcze wędziła?

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • dadek
                  Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                  dadek
                  Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                  2023-11-22, 05:14
                • darekd
                  1. selský pivovárek Kroměříž, McHugo
                  darekd
                  Browarek z morawskiego Kromieryża warzący od 2013 r.

                  https://selsky-pivovarek.cz/

                  "Czech-American Amber Ale"
                  13,5% ekstr.
                  5,3% alk.

                  Słód czeski, chmiel amerykański

                  Aromat - chmielowy, połączenie bardzo delikatnych cytrusów...
                  2024-10-30, 00:53
                • darekd
                  Lubrow, Eclaron Pils
                  darekd
                  Ekstr. 12%
                  Alk. 5,1%

                  Chmiele: Nectaron (NZ) oraz Eclipse (AUS)

                  W składzie również... słód żytni. Lubią ten słód żytni i udziwniać nim klasyki. W ich Słodowym (Vienna lager) też dorzucili trochę żytka.

                  Bez filtracji i pasteryzacji
                  ...
                  2024-09-18, 17:07
                • dadek
                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                  dadek
                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                  2023-06-30, 00:55
                • darekd
                  Lubrow, Silky Stout
                  darekd
                  Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
                  Chmiele - Pałacowy, Iunga

                  16% ekstr.
                  5,5% alk

                  Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
                  2025-02-14, 03:52
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...