słody w browamatorze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10797

    #1

    słody w browamatorze

    w browamatosze pojawiły się nowe słody
    jak ktoś uwarzy z nich piwko proszę się pochwalić
    Mniej książków więcej piwa
  • peter_1000
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.05
    • 583

    #2
    Co zastanawiające sprowadzili z Niemiec także Słody pilzneńki i monachijski. Czyżby Browamator rezygnował ze Strzegomia?
    Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

    Comment

    • iron
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2002.08
      • 6771

      #3
      Albo Strzegom z Browamatora
      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
      Rock, Honor, Ojczyzna

      Comment

      • Chris
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2004.05
        • 812

        #4
        Trzeba było jeszcze dodać...jaka taniocha
        chickkiller :)

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #5
          Chris_1987 napisał(a)
          Trzeba było jeszcze dodać...jaka taniocha
          Nie przesadzaj, ceny są tylko trochę wyższe od cen słodów ze Strzegomia, ale w sumie do przełknięcia.
          Szkoda tylko, że są tylko podstawowe asartymenty słodu a nie ma gatunków specjalnych. Wciąż brakuje np. Cara-pils, Special B i wielu innych. Może kiedyś się doczekamy?

          Comment

          • Borysko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.02
            • 1144

            #6
            Też uważam, że ceny nie są dramatycznie wysokie. Jeśli jakość tych słodów jest lepsza od Strzegomskich - czemu nie? A poza tym Strzegom ma pozostać w ofercie. Ja tam jestem za większą różnorodnością.
            Co do słodów spacjalnych, to poczekajmy jeszcze trochę. Może po prostu nie zdążyli wciągnąć ich "na magazyn". Z tego co słyszałem, wybór z Weyermanna miał być całkiem spory, łącznie ze spacjalnymi. Z tego co widziałem na stronie Weyermanna, to nie mają w ofercie Special B, więc na razie nici z tego słodu

            Comment

            • may
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.01
              • 1509

              #7
              Borysko napisał(a)
              Też uważam, że ceny nie są dramatycznie wysokie. Jeśli jakość tych słodów jest lepsza od Strzegomskich - czemu nie? A poza tym Strzegom ma pozostać w ofercie.
              Właśnie - Browamator już wcześniej zapowiedział wprowadzenie do swojej oferty Weyermanna (warsztaty w Lublinie), a Strzegom oferują nadal. Zawsze to jakieś urozmaicenie.

              Comment

              • may
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.01
                • 1509

                #8
                Chris_1987 napisał(a)
                Trzeba było jeszcze dodać...jaka taniocha
                Myślę, że alternatywą jest słodowanie ziarna w domu. Po części ten temat zostanie poruszony na 2.Piwowarach Podlaskich.

                Comment

                • peter_1000
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2003.05
                  • 583

                  #9
                  may napisał(a)
                  Myślę, że alternatywą jest słodowanie ziarna w domu. Po części ten temat zostanie poruszony na 2.Piwowarach Podlaskich.
                  Biorąc pod uwagę wszystkie koszty wraz z poświęconym na słodowanie czasem nie sądzę aby domowy wyrób słodu był bardziej ekonomiczny. Trzeba wziąść też poprawkęna to że słód domowy zawsze będzie gorszej jakości od przemysłowego.
                  Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                  Comment

                  • may
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.01
                    • 1509

                    #10
                    peter_1000 napisał(a)
                    Trzeba wziąść też poprawkęna to że słód domowy zawsze będzie gorszej jakości od przemysłowego.
                    A piwo domowe? Czy ono jest gorsze od piwa przemysłowego? Raczej inne .

                    Comment

                    • Małażonka
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.03
                      • 4602

                      #11
                      ...ale to chyba troszkę (ciuteńkę) co innego...

                      Comment

                      • may
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.01
                        • 1509

                        #12
                        Małażonka napisał(a)
                        ...ale to chyba troszkę (ciuteńkę) co innego...
                        Podczas grudniowych warsztatów w W-wie poddałem degustacji piwo pszeniczne Kresowe Białe - warzone tylko ze słodu domowego. I co? Nie zauważyłem powykręcanych twarzyczek szanownych degustatorów/forumowiczów .

                        Comment

                        • peter_1000
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2003.05
                          • 583

                          #13
                          may napisał(a)
                          A piwo domowe? Czy ono jest gorsze od piwa przemysłowego? Raczej inne .
                          No nie, idąc takim torem myślenia niedługo pojawi się ktoś kto zaproponuje domowe opracowywanie nowych szczepów drożdży, bo przecież lepsze od przemysłówki
                          Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                          Comment

                          • may
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.01
                            • 1509

                            #14
                            peter_1000 napisał(a)
                            No nie, idąc takim torem myślenia niedługo pojawi się ktoś kto zaproponuje domowe opracowywanie nowych szczepów drożdży, bo przecież lepsze od przemysłówki
                            I oto chodzi. Najważniejszy jest pomysł i jego realizacja .

                            Comment

                            • iron
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2002.08
                              • 6771

                              #15
                              may napisał(a)
                              Podczas grudniowych warsztatów w W-wie poddałem degustacji piwo pszeniczne Kresowe Białe - warzone tylko ze słodu domowego. I co? Nie zauważyłem powykręcanych twarzyczek szanownych degustatorów/forumowiczów .
                              No ale czy widziałeś zachwycone twarze, bo to, że piwo nie wykręca twarzy degustatorów, to owszem dobrze, ale to dopiero mniejsza połowa sukcesu Ja na Twoim miejscu rad bym był widzieć rozanielone twarze degustatorów
                              bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                              Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                              Rock, Honor, Ojczyzna

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 09:28
                              • dadek
                                Bakov 4, Bakovský pivovar
                                dadek
                                Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                2023-06-30, 00:55
                              • SwinskiRyjek
                                Bobik słodowany
                                SwinskiRyjek
                                Viking Malt toto oferuje pod nazwą handlową "Sprau" jako dodatek do zasypu mający znacznie podkreślić i uwypuklić aromaty i smaki chmielowe.

                                To takie ziarna wielkości grochu, przyjeżdżają w postaci nieco złamanej. Są dość twarde. Trzeba ześrutować i pomęczyć...
                                2025-02-13, 18:23
                              • dadek
                                Neißstraße 8, Bierblume Hausbrauerei
                                dadek
                                Często tak bywa, że od wielu lat przejeżdżamy przez jakieś miasto (szczególnie gdy jest ważnym węzłem kolejowym), korzystamy tylko z dworca i po szybkiej przesiadce podążamy dalej kolejnym pociągiem. Tak właśnie było w przypadku Görlitz, które to miasto wielokrotnie było "bramą...
                                2023-04-27, 02:48
                              • dadek
                                Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
                                dadek
                                Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
                                2022-01-15, 03:06
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...