Słodowanie w domu - czy rzeczywiście się nie opłaca

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • savikol
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.11
    • 2

No właśnie. Jęczmień był wyjątkowo podłej jakości. Zdobyty przez znajomą, „od chłopa”. Naprawdę daleko mu było do jęczmienia browarniczego. Ziarna kiełkowały z różną prędkością (pewnie na skutek nierównomiernego nawilżenia???), zdecydowanie za duży był odsetek ziaren nieskiełkowanych, które po wysuszeniu zamieniły się szkliste, bezwartościowe plewy. Jak sam stwierdziłeś, do tego wszystkiego część ziarna przerosła i pojawiły się „huzary” (fajna nazwa). Z pewnością słód był fatalnej jakości, dalekiej od słodu przemysłowego.
    A co najzabawniejsze, piwo wyszło. I to, jak dla mnie, całkiem nie złe. I to mi się w browarnictwie podoba

Comment

• tomcio83
      Porucznik Browarny Tester
      • 2006.02
      • 258

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika may
      Moje słodowanie w domu to nie oszczędność czy też ostateczność ale raczej ciekawość. Słodowałem już pszenicę, żyto oraz proso. Muszę przyznać, że nadal będę doświadczał.

A jak to robisz? Jak przeprowadzasz słodowanie/ w jakich naczyniach itp?

Bo sam bym też chętnie spróbował!!!
      Ostatnia zmiana dokonana przez tomcio83; 2006-04-16, 21:29.
      rowarek esoła

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
        Jablonec nad Nisou, Slunečná 8, Pivovar O.Skar
        dadek
        Drugi browar w Jablonci nad Nisou oficjalnie rozpoczął swą działalność w listopadzie 2021 roku, a pierwsze piwo miało swą uroczystą premierę dokładnie 16.12.2021. Najlepiej dojechać tu pociągiem do przystanku Jablonec nad Nisou zastávka, skąd 600 m piechotą. Kierujemy się w dół do...
        2022-08-30, 21:37
      • heckler
        Příbor, Josefa Rašky 392, Pivovar Pivojem
        heckler
        Jan Jemelka , to kolejny piwowar domowy, który spełnił swoje marzenie o własnym browarze. Instalację ustawiono na parterze prywatnego domu stojącego w jednej ze starych, ciasnych uliczkach miasta Příbor.
        Cały sprzęt został zakupiony w Chinach i w jego skład wchodzi 500 litrowa warzelnia...
        2023-10-10, 08:08
      • kaczka116
        Piwne Podziemie, Sieć w Domu
        kaczka116
        Piwo gotowe do oceny
        2020-04-12, 08:35
      • dadek
        Ukraina, Słowiańsk, Bulwar Puszkina 9, Torskaja Pivovarnia/RC Taler
        dadek
        Słowiańsk to jak na razie najdalej na wschód wysunięte miasto Ukrainy do jakiego dotarliśmy. Leży w okręgu donieckim (choć jak wiadomo sam Donieck obecnie jest zajęty przez separatystów), a związek z Polską ma taki, że jest miastem partnerskim Opoczna znanego z fabryki płytek ceramicznych....
        2020-03-26, 04:32
      • heckler
        Topolany, Topolany 19, Pivovar Lišák
        heckler
        Bardzo trudno jest gdzieś trafić i spróbować piwa z tego browaru, ale jeszcze trudniej jest zastać w domu właściciela i sladka zarazem Jana Michalíka. Podczas moich piwnych, czeskich wycieczek pod dom Jana podjeżdżałem chyba z dziesięć razy. Nie jest to problematyczne, gdyż wioska Topolany...
        2018-12-07, 06:39
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...