Obserwując dyskusje czy opłaca się czy nie słodować w domu zacząłem analizować proces słodowania i wywnioskowałem, że chyba może się to opłacać;>
Ale jest jeden warunek – trzeba robić to w okresie chłodów jesienno – zimowych, bo łatwiej jest ogrzać powietrze niż je schłodzić.
Cena ziarna – jęczmienia browarnianego wynosi obecnie z dowozem do domu ok. 60 zł za 100 kg, z tego uzyskam ok. 75kg słodu. Zużyje na to ok. 2 m3 wody (10 zł opłata za wodę i ścieki). Jedyny problem to dostarczenie odpowiedniej ilości energii do ogrzania słodu wg Kunz’a 109,1 kWh (35 zł (0,35 zł za kWh)
Koszty „energii” = 60 zł + 10 zł + 35 zł = 105 zł
Czas pracy przy zautomatyzowaniu domowym produkcji
ok. 3 godziny dziennie (10 zł/godzinę)
Czas całego procesu max. 6 dni
Koszty pracy = 6 * 3 *10 zł = 180 zł
Razem 285 zł za 75 kg słodu (3,8 zł/kg)
Jest to kosztorys, który uwzględnił niedostatki domowego słodowania oraz, że słodowanie nie jest częścią naszej pasji, za którą nie liczymy kasy.
I teraz patrząc na cennik Browamatora można stwierdzić, że marża w wysokości 100% ceny podstawowej będzie wzbudzała naturalny odruch szukania oszczędności.
Jakbym mógł coś doradzić to słód podstawowy powinien być sprzedawany poniżej kwoty 3,8 za 1 kg bo inaczej każdy będzie szukał oszczędności.
Pozdrawiam wszystkich
Amator i brew’kitowiec
Józek
PS.
Koszty energii, słodu, wody i straty były brane maksymalnie jak by ktoś robił to oszczędnie wyszłoby o ok. 20%-30% taniej.
PS. 2
Niestey do tego procesu trzeba mieć własny domek jednorodziny koszt ok. 75 000 zł bez działki
Ale jest jeden warunek – trzeba robić to w okresie chłodów jesienno – zimowych, bo łatwiej jest ogrzać powietrze niż je schłodzić.
Cena ziarna – jęczmienia browarnianego wynosi obecnie z dowozem do domu ok. 60 zł za 100 kg, z tego uzyskam ok. 75kg słodu. Zużyje na to ok. 2 m3 wody (10 zł opłata za wodę i ścieki). Jedyny problem to dostarczenie odpowiedniej ilości energii do ogrzania słodu wg Kunz’a 109,1 kWh (35 zł (0,35 zł za kWh)
Koszty „energii” = 60 zł + 10 zł + 35 zł = 105 zł
Czas pracy przy zautomatyzowaniu domowym produkcji
ok. 3 godziny dziennie (10 zł/godzinę)
Czas całego procesu max. 6 dni
Koszty pracy = 6 * 3 *10 zł = 180 zł
Razem 285 zł za 75 kg słodu (3,8 zł/kg)
Jest to kosztorys, który uwzględnił niedostatki domowego słodowania oraz, że słodowanie nie jest częścią naszej pasji, za którą nie liczymy kasy.
I teraz patrząc na cennik Browamatora można stwierdzić, że marża w wysokości 100% ceny podstawowej będzie wzbudzała naturalny odruch szukania oszczędności.
Jakbym mógł coś doradzić to słód podstawowy powinien być sprzedawany poniżej kwoty 3,8 za 1 kg bo inaczej każdy będzie szukał oszczędności.
Pozdrawiam wszystkich
Amator i brew’kitowiec
Józek
PS.
Koszty energii, słodu, wody i straty były brane maksymalnie jak by ktoś robił to oszczędnie wyszłoby o ok. 20%-30% taniej.
PS. 2
Niestey do tego procesu trzeba mieć własny domek jednorodziny koszt ok. 75 000 zł bez działki
Comment