Przegladajac forum wiem ze na 20 litorw powinienem dac ok. 200 g startego imbiru. Pytanie tylko w ktorym momencie? I jaka powinan byc baza dla piwa imbiorwego. Nie chce robic z samych ekstraktow, ale tez i nie mam na razie warunkow na wazenie tylko ze slodow.
Podstawa do piwa imbirowego
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika spider74Przegladajac forum wiem ze na 20 litorw powinienem dac ok. 200 g startego imbiru. Pytanie tylko w ktorym momencie? I jaka powinan byc baza dla piwa imbiorwego. Nie chce robic z samych ekstraktow, ale tez i nie mam na razie warunkow na wazenie tylko ze slodow."All the good things for those who wait"
-
-
Ja dodałem do mojego imbirowego 75g startego imbiru podczas chmielenia, na 5 minut przed końcem. Wystarczyło. Do zrobienia piwa użyłem jasnego ekstraktu (1.8 kg) z Browamatora i ekstraktu John Bull Amber (1.6 kg). Piwko wyszło całkiem niezłe. Jeszcze mam zachomikowane kilka bączków.Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KapselekWitam
Zajrzyj do browamator.pl i tam w recepturach jest przepis na prawdziwe piwo imbirowe
Robiłem wg tego przepisu piwo jest swietne
Pozdrawiam"All the good things for those who wait"
Comment
-
-
Nawarzyłem piwa imbirowego według przepisu znajdującego sie na stronie Browamatora w swojej warce nr 2. Jedynym odstępstwem od receptury była ilość startego imbiru. Na 20 litrową warkę dodałem 200 g świeżego imbiru i muszę przyznać, że jest to stanowczo za dużo. Smak imbiru jest dominujący i nie można wyczuć, czy w tym piwie jest wogóle chmiel i słody. Trzymaj się przepisu, a sądzę, że piwo będzie ok. Nadmieniam, że piana i nagazowanie są bardzo dobre.
Comment
-
-
Prawdziwe piwo imbirowe
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HannibalCo to znaczy prawdziwe piwo imbirowe? Wydaje mi się, że nie ma jakiegoś sztywnego przepisu. Jeden lubi więcej imbiru, drugi mniej, jeden bardziej nachmielone, drugi mniej, itd.
Jezeli ktoś chce eksperymentowac to swietnie i chwała mu za to ale od czegos trzeba zacząć a najlepiej od dobrego sprawdzonego przepisu i taka uwaga jak twoja nie wnosi do sprawy nic nowego.
Ludzie nazywają swoje piwa różnie i to jest fajne. Ja zrobiłem to piwo wg tego przepisu bo mnie zainteresowała nazwa i chwała autorowi za to właśnie że potrafił "sprzedac" swój produkt. Ty akurat mozesz z tego nie skorzystac i nawarzyc sobie jakiegoś piwa które będzie np. tylko Tobie smakowało i to twoja sprawa a nie nasza i nikt do Ciebie nie będzie miał pretensji, ale nie czepiaj sie.
Pozdrawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KapselekWydaje mnie się że sie czepiasz to co napisałeś oczywiscie jest prawdą ale ten przepis o ktorym napisałem jest wg mnie i innych podstawą do pracy dla mniej wtajemniczonych.
Jezeli ktoś chce eksperymentowac to swietnie i chwała mu za to ale od czegos trzeba zacząć a najlepiej od dobrego sprawdzonego przepisu i taka uwaga jak twoja nie wnosi do sprawy nic nowego.
Ludzie nazywają swoje piwa różnie i to jest fajne. Ja zrobiłem to piwo wg tego przepisu bo mnie zainteresowała nazwa i chwała autorowi za to właśnie że potrafił "sprzedac" swój produkt. Ty akurat mozesz z tego nie skorzystac i nawarzyc sobie jakiegoś piwa które będzie np. tylko Tobie smakowało i to twoja sprawa a nie nasza i nikt do Ciebie nie będzie miał pretensji, ale nie czepiaj sie.
Pozdrawiam
A, i jeszcze jedno. Dlaczego twierdzisz, że moja uwaga nie wnosi nic do sprawy? Może wg ciebie nie wnosi. Ja jestem jednak odmiennego zdania.
A i przeczytaj moje poprzednie posty w tym temacie, to zobaczysz, że jednak coś nie coć poradziłem tym, którzy zamierzają zrobić piwo imbirowe."All the good things for those who wait"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika spider74MJP jakie ilosci chmielu, jakiego i jak dlugo chmieliles?
Ekstrakty:- John Bull LME Amber - 1.6 kg
- Browamator jasny LME - 1.8 kg
- Browamator jasny LME - 1.25 kg
Chmiele:- Marynka - 20 g - 60 min
- Marynka - 15 g - 30 min
- Lubelski - 15 g - 15 min
Imbir - 75 g - 5 min.
Wyszło 20 l brzeczki.
Życzę udanej warkiMaciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika spider74A jak myslicie czy uzycie do takiego piwa drozdzy do pszeniczniaka cos wniesie ew. zepsuje?"All the good things for those who wait"
Comment
-
-
Wszystko wskazuje na to ze Imbirowe zrobie modyfikujac nieco przepis MJP.
1,7 WES jasny
1,7 WES amber
2 kg slod pilzenski zacierany przez 60 minut
chmielenie jak MJP
100 g imbiru
dorzdze chyba jednak Safale... choc plynne pszeniczne z odzysku kusza mnie bardzo.
Comment
-
Comment