Jak cukier wpływa na smak piwa?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marcin_l
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2001.10
    • 145

    Jak cukier wpływa na smak piwa?

    Witam
    Planuje swoją drugą warkę i w związku ze skromnymi funduszami zastanawiam się nad użyciem cukru. Dokładniej to chciałem kupić ekstrakt słodowy pszeniczny Weyermana 4kg i zużyć go na dwie warki. Czy to rzeczywiście kiepski pomysł?
    www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    #2
    zależy ile chcesz tego cukru dać, 3 kg? i co chcesz przez to osiągnąć?

    Comment

    • marcin_l
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2001.10
      • 145

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
      zależy ile chcesz tego cukru dać, 3 kg? i co chcesz przez to osiągnąć?
      Chyba ok. pół na pół ze słodem. Za duża domieszka cukru?
      Chcę dostać dobrego i taniego pszeniczniaka
      Drożdże będę miał płynne.
      www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

      Comment

      • dessloch
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.05
        • 127

        #4
        płynne drożdże, pszeniczniak, pół na pół cukru..... no bez przesady
        szkoda pszenicy i drożdży. Piwa pszeniczne nie muszą byc mocne

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

          #5
          jak chcesz tanio, to po co kupujesz drogi ekstrakt? bez cukru też wyjdzie tanio...

          Comment

          • marcin_l
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2001.10
            • 145

            #6
            Ale chce pszeniczne
            Czyli co? Nie da się potanić pszenicznego??
            www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

            Comment

            • endrio
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2004.10
              • 222

              #7
              Z gotowców zrobiłem trzy warki , w tym dwie z cukrem. Chciałem w miarę tanio i szybko zrobić zapas w piwniczce.
              Osobiście nie polecam , niektórym smakowało, dla mnie ma posmak taniego wina.
              Piwa z następnych warek już brakuje,a to jeszcze stoi.
              Następne warki robiłem już tylko zacierane i własnie to chciałbym ci polecić.
              Dochodzci ci tylko zacieranie i filtracja-sama przyjemność.
              Finansowo wyjdzie ci o wiele taniej niż z ekstraktu , a i satysfakcja ogromna.
              Na początek i do zacierania niewiele więcej sprzętu potrzeba,napewno wszystko co będzie potrzebne znajdziesz w kuchni.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19260

                #8
                i masz odpowiedż! moim zdaniem ekstrakt WES jest tańszy od tego który zamierzasz kupić.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Najtaniej wyjdzie z samego cukru. Największy koszt - chłodnica.

                  Możesz objaśnić, dlaczego najpierw nie przeczytałeś FAQa?

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #10
                    Jeżeli tanio i w miare dobrze proponuje zabrać się za słodowanie jęczmienia i pszenicy.
                    Co prawda roboty dużo ale na pewno taniej wyjdzie.
                    Druga metoda droższa , kupić hurtem surowce ale to dla bogatych posiadających duuuże piwnice i mnóstwo czasu aby przerobić surowce na browce.
                    A cukier do herbaty ewentualnie do butelkowania.
                    Last edited by mark33; 2005-06-06, 18:42.

                    Comment

                    • michalh
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.12
                      • 284

                      #11
                      Moja odpowiedż jest krótka: NIE uzywać cukru, z cukrem piwo nigdy nie będzie lepsze niż bez cukru, chyba że dodasz kandyzowanego, który jest droższy od słodu (13 PLN za 1 kg).
                      Jak chcesz tanie piwo, to kup taniej większe opakowanie ekstraktu słodowego; Weyermann najtańszy nie jest.
                      Udanego ważenia!

                      Comment

                      • biermann
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.09
                        • 2552

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalh
                        Udanego ważenia!
                        ale co ma zważyć cukier, słód czy też cukier kandyzowany sorry ale nie mogłem się powstrzymać tym bardziej, że przed Żywcem chciałbym dobić do 1000

                        Ale faktycznie cukier zwykły wpływa na smak piwa czy jednak niekorzystnie to już zależy od upodobań własnych.
                        "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                        Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                        Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                        Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                        Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                        Comment

                        • DanielJakubowski
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.12
                          • 791

                          #13
                          Tak może podczepiając się pod zabawny wątek spyta, czym się różnni cukier kandyzowany od zwykłego. Oprócz tego, że jest w dużych granulkach ?
                          Pozdrawiam
                          dj

                          Comment

                          • kishar
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2003.10
                            • 1691

                            #14
                            Metodą produkcji (rafinacji), i jest także najczęściej mniej oczyszczony i tego nie jestem pewien ale ale może też być robiony z dodatkiem cukru trzcinowego.
                            Last edited by kishar; 2006-09-08, 22:13.

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19260

                              #15
                              moim zdaniem zawartość cukru buraczanego pow. 10 % pozostawia dziwny posmak w piwie. niewyczaiłem natomiast czy ta dolegliwość jest obecna przy kandyzowanym (jest za drogi i mało dostępny), natomiast trzcinowy daje ciekawszy efekt - smaczniejszy.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X