Jest to tani, ale niekoniecznie dobry surowiec. Czasem przy produkcji destylatów trzeba destylować trzeci raz, gdyż zawartość "śmieci" wpływa na smak. Czy jest tak w przypadku piwa nie wiem, bo wtedy robiłem głównie wina.
Jak cukier wpływa na smak piwa?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesz punktu widzenia procesu technologicznego odpad - surowiec, który nie daje się dalej rafinować. tylko dlatego, że ma zastosowanie (ze wzgl. na zawartość cukru) w przemyśle spożywczym można nazwać go pr. ubocznym.
Dawnymi czasy uczono mnie, że polska melasa należy do najlepszych w Europie.
Paradoksalnie wynika to ze stosunkowo słabo nawożonych upraw w Polsce (brak kasy) co w konsekwencji przejawia się niską zawartością pozostałości, tj. głównie azotanów i azotynów.
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Tak jak podał Gabe, laktozy drożdże nie przefermentują. Dodając ją do fermentacji otrzymasz słodkie piwo, a dodając do refermentacji w butelkach piwo nie nagazuje się. Niech cię "ręka boska broni" przed dodaniem do fermentacji 1 kg cukru, gdyż otrzymasz posmaki nazywane umownie bimbrowymi tj. takie jakie można napotkać w najtańszych wyrobach pod nazwą piwo w sklepach dyskontowych - użyj puszkę brewkitu plus puszkę nienachmielonego ekstraktu.Comment
-
Cukier biały kryształMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
To chyba dość nowe piwo z tego browaru. Tak jak pozostałe - jasne
Ekstr. 11%
Alk. 4,5%
Aromat - na początku chmiel i trochę piwniczności,, poetm też słodsze, nieco karmelowe tony słodowe
Piana - wysoka, z trwałym kożuszkiem, trochę zostaje na szkle...-
Channel: Czechy
-
-
Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...
Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...
24,5% ekstr.
10,5% alk.
Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-11-29, 00:44 -
-
Cześć!
Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy...-
Channel: Surowce
-
-
https://glubczyce.com.pl/nasze-marki/
Piwo Karlik Ciemne
Piwo ciemne typu lager, pasteryzowane.
Ekstr. brak infromacji
Alk. 3,5% obj.
Aromat - karmelowość, paloność, słodycz z charakterystycznym głubczyckim finiszem.
Piana - drobno...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment