Jak cukier wpływa na smak piwa?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19291

    #46
    Jest to tani, ale niekoniecznie dobry surowiec. Czasem przy produkcji destylatów trzeba destylować trzeci raz, gdyż zawartość "śmieci" wpływa na smak. Czy jest tak w przypadku piwa nie wiem, bo wtedy robiłem głównie wina.

    Comment

    • wg2
      Porucznik Browarny Tester
      • 2004.07
      • 264

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
      Melasa jest dosyć często używana do produkcji np. angielskich porterów.
      Teraz mowa chemiczna - MELAS
      GAWEŁ

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
        z punktu widzenia procesu technologicznego odpad - surowiec, który nie daje się dalej rafinować. tylko dlatego, że ma zastosowanie (ze wzgl. na zawartość cukru) w przemyśle spożywczym można nazwać go pr. ubocznym.
        Właśnie tak.

        Dawnymi czasy uczono mnie, że polska melasa należy do najlepszych w Europie.
        Paradoksalnie wynika to ze stosunkowo słabo nawożonych upraw w Polsce (brak kasy ) co w konsekwencji przejawia się niską zawartością pozostałości, tj. głównie azotanów i azotynów.
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wg2
          Teraz mowa chemiczna - MELAS
          O co Ci chodzi

          Comment

          • cerber76
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.03
            • 4

            #50
            laktoza

            Witam, przygotowuje się do pierwszego brewkitu i mam pytanie, czy cukier zwykły mozna zastąpić laktoza spożywczą?

            Comment

            • Hedin
              Porucznik Browarny Tester
              • 2011.02
              • 370

              #51
              W jakim celu?

              Comment

              • Gabe
                Porucznik Browarny Tester
                • 2010.03
                • 405

                #52
                Co znaczy zastąpić cukier?

                Laktoza nie jest fermentowana przez drożdże, da więc słodycz, ale nie zostanie przerobiona na alkohol/co2. Do refermentacji więc się nie nadaje. Co do dodatku do fermentacji - patrz milk stout.

                Comment

                • bogdan62
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2004.10
                  • 173

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cerber76
                  Witam, przygotowuje się do pierwszego brewkitu i mam pytanie, czy cukier zwykły mozna zastąpić laktoza spożywczą?
                  Tak jak podał Gabe, laktozy drożdże nie przefermentują. Dodając ją do fermentacji otrzymasz słodkie piwo, a dodając do refermentacji w butelkach piwo nie nagazuje się. Niech cię "ręka boska broni" przed dodaniem do fermentacji 1 kg cukru, gdyż otrzymasz posmaki nazywane umownie bimbrowymi tj. takie jakie można napotkać w najtańszych wyrobach pod nazwą piwo w sklepach dyskontowych - użyj puszkę brewkitu plus puszkę nienachmielonego ekstraktu.

                  Comment

                  • cerber76
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2012.03
                    • 4

                    #54
                    [ - użyj puszkę brewkitu plus puszkę nienachmielonego ekstraktu.[/QUOTE]

                    A do butelek co dodać?

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #55
                      Cukier biały kryształ
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • cerber76
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2012.03
                        • 4

                        #56
                        Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • Mar11111
                          Początki z brewkitem...
                          Mar11111
                          Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                          ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                          2024-04-20, 14:46
                        • darekd
                          Poutník, Světlý ležák 11°
                          darekd
                          To chyba dość nowe piwo z tego browaru. Tak jak pozostałe - jasne

                          Ekstr. 11%
                          Alk. 4,5%

                          Aromat - na początku chmiel i trochę piwniczności,, poetm też słodsze, nieco karmelowe tony słodowe
                          Piana - wysoka, z trwałym kożuszkiem, trochę zostaje na szkle...
                          2020-11-23, 23:13
                        • darekd
                          Nepomucen, Nepo No Title
                          darekd
                          Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...

                          Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...

                          24,5% ekstr.
                          10,5% alk.

                          Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...
                          2024-11-29, 00:44
                        • o2w5n778
                          Glukoza / Cukier a ekstrakt słodowy
                          o2w5n778
                          Cześć!
                          Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy...
                          2018-05-04, 21:05
                        • SupeR_PiwosZ
                          Głubczyce, Karlik Ciemne
                          SupeR_PiwosZ
                          https://glubczyce.com.pl/nasze-marki/

                          Piwo Karlik Ciemne

                          Piwo ciemne typu lager, pasteryzowane.

                          Ekstr. brak infromacji
                          Alk. 3,5% obj.

                          Aromat - karmelowość, paloność, słodycz z charakterystycznym głubczyckim finiszem.
                          Piana - drobno...
                          Dzisiaj, 09:04
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...