Jest to tani, ale niekoniecznie dobry surowiec. Czasem przy produkcji destylatów trzeba destylować trzeci raz, gdyż zawartość "śmieci" wpływa na smak. Czy jest tak w przypadku piwa nie wiem, bo wtedy robiłem głównie wina.
Jak cukier wpływa na smak piwa?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesz punktu widzenia procesu technologicznego odpad - surowiec, który nie daje się dalej rafinować. tylko dlatego, że ma zastosowanie (ze wzgl. na zawartość cukru) w przemyśle spożywczym można nazwać go pr. ubocznym.
Dawnymi czasy uczono mnie, że polska melasa należy do najlepszych w Europie.
Paradoksalnie wynika to ze stosunkowo słabo nawożonych upraw w Polsce (brak kasy ) co w konsekwencji przejawia się niską zawartością pozostałości, tj. głównie azotanów i azotynów.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cerber76 Wyświetlenie odpowiedziWitam, przygotowuje się do pierwszego brewkitu i mam pytanie, czy cukier zwykły mozna zastąpić laktoza spożywczą?
Comment
-
-
Cukier biały kryształMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment