Tani słód

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

Nie będę sie już rozpisywał na ten temat, bo jest on dośc oczywisty, tylko trzeba wykazać pewne zrozumienie.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotr99 Wyświetlenie odpowiedzi
    (...)2.Człeku zarażony "krzysiozą" ---> nie wiem o co chodzi, mozesz przyblizyc?
    Tego nikt nie jest w stanie zrozumieć i wytłumaczyć.
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• Marek-C
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 848

Krzysiu, przybywaj!!
      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

Comment

• piotr99
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.04
        • 51

Nie będę sie już rozpisywał na ten temat, bo jest on dośc oczywisty, tylko trzeba wykazać pewne zrozumienie.---> ciesze sie ze wreszcie do tego doszesles

Cytat:
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotr99
        (...)2.Człeku zarażony "krzysiozą" ---> nie wiem o co chodzi, mozesz przyblizyc?

Tego nikt nie jest w stanie zrozumieć i wytłumaczyć.---> na przyszlosc polecam nie pisac o rzeczach ktorych nie rozumiesz i nie umiesz wytlumaczyc bo grozi to jedynie osmieszeniem sie.

Pozdrawiam

Comment

• mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

Cytat:

Tego nikt nie jest w stanie zrozumieć i wytłumaczyć.---> na przyszlosc polecam nie pisac o rzeczach ktorych nie rozumiesz i nie umiesz wytlumaczyc bo grozi to jedynie osmieszeniem sie.

Pozdrawiam
          Jeśli poczytasz inne tematy może zrozumiesz czemu.
          Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• Totus
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.11
            • 326

Nie będę sie już rozpisywał na ten temat, bo jest on dośc oczywisty, tylko trzeba wykazać pewne zrozumienie.---> ciesze sie ze wreszcie do tego doszesles

Cytat:

Pozdrawiam
            Tak gdzieś od setnego posta na forum termin ten zdaje się być oczywisty

PS: nie chciałem nikogo urazić
            Zapraszam do Browaru Sielanka.

Comment

• aqqq
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.12
              • 56

prosze o wyjasnienia Twoich napisow:
              1.Jeśli będziesz trąbił o możliwości zakupu słodu w ten sposób, to prędzej czy później cierpliwość w handlu detalicznym się skończy ---> jaki widzisz w tym zwiazek przyczynowo-skutkowy? Firma zyje ze sprzedazy wiec jak kupujesz to Zarzad jest zadowolony.
              To może ja wyjaśnię jak chłop krowie na miedzy:
              - firma BM zatrudnia pracowników do obsługi sprzedaży hurtowej, ich zadaniem jest obsługa klientów hurtowych i temu zajęciu mają poświęcać czas;
              - firma NIE zatrudnia pracowników sprzedaży działu detalicznego;
              - pracownicy działu hurtowego grzecznościowo raz na jakiś czas obsłużą fascynata domowego browarnictwa z czystej sympatii, ale robią to w czasie, gdy powinni robić coś innego za co im płaci firma, ewentualnie w czasie swojej przerwy na kanapkę;
              - jeżeli pracownicy będą zbyt często rozpraszani prośbami 'detalistów' ucierpi na tym ich właściwa praca i wtedy firma ma prawo się wkurzyć i pracowników postawić do pionu.

Czy teraz jasne?

Ponownie proszę o skasowanie wątku od postu #254 do końca.

Comment

• kiszot
                🍼🍼
                • 2001.08
                • 8108

tzn wg Ciebie wystawia nieoficjalne faktury? zastanawiasz sie nad tym co piszesz?
                !!!LUDZIE MYŚLCIE, TO NIE BOLI!!!
                Nie,nie myślę a przynajmniej nie tak jak ty.Bo jak mi ktos coś załatwia grzecznościowo to nie staję na rogu ulicy i nie trąbię o tym wszystkim naokoło.Wiesz coś? To powiedz o tym na ucho.I zważ na słowa.
                Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                So von Natur, Natur in alter Weise,
                Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• Makaron
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 2107

Pierwszy raz jak kontaktowalem sie z BalticMalt to minimalna ilosc ktora mozna bylo kupic byla mierzona w tonach. W calej firmie wraz z laboratorium pracuje dwadziescia kilka osob. Nawet browary restauracyjne nie sa grupa docelowa tej slodowni. Zatem szczerze mowiac fajnie by bylo by zawracac im pupe mozliwie jak najzadziej. Jak organizowalismy slod z BA to bralo sie kilka workow na raz dla wszystkich chetnych z okolicy. Chociaz kazdy moglby dojechac do slodowni w kilkadziesiat minut.
                  "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• piotrg
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2006.05
                    • 59

Samodzielne słodowanie

Można samemu słodować zboże. Ja robię sam słód pszeniczny.
                    Namaczam 3 kg pszenicy przez noc (12h), po czym odsączam i rozkładam w dwu miskach. Trzeba przewracać kiełkujące zboże kilka razy dziennie i po 3-4 dniach kiełkowania można zacząć suszenie. Kiełki mają wtedy ok 2-3mm długości, korzonki do 15mm. Do suszenia używam suszarki do grzybów, ok. 8 godz. suszenia na raz (tj. dla suszarki 250W ok. 2KWh~0,4zł). Finalnie wychodzi 2,5 kg słodu. Pszenicę można kupić na rynku za 1 zł/kg + prąd daje 1,4zł. Aktywność enzymatyczna pozwala na zastąpienie 30% niesłodowaną pszenicą, co wpływa korzystnie na koszt i pienistość piwa. Używając piekarnika można zrobić ciemne słody – niestety powtarzalność jest raczej mizerna.
                    Z jęczmieniem nigdy nie próbowałem. Z zakupem jęczmienia browarnego może być gorzej i cena wyższa niż pszenicy.

Ale nie koniecznie zboża trzeba kupować, rolnicy też lubią nietypowe piwa . Mnie się udało dogadać z jednym rolnikiem i za 50kg pszenicy oddaje skrzynkę piwa – w ten sposób koszt udaje się zdecydowanie zredukować. I obie strony są zadowolone.

Może warto poszukać w okolicy (czy wśród znajomych) rolnika.
                    FemtoBrowar
                    http://www.femtobrowar.pglab.xon.pl/

Comment

• artur2
                      • 2008.02
                      • 535

Jest ostatnie 10kg słodu pilzneńskiego (śrutowany) w Bogutyn Młynie po starej cenie ...
                      Mniej alkoholu, więcej smaku !
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• piotr99
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2005.04
                        • 51

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jest ostatnie 10kg słodu pilzneńskiego (śrutowany) w Bogutyn Młynie po starej cenie ...
                        to będzie jakaś nowa cena? oj chyba trzeba będzie wypróbować przepis piotrg-a i zająć się tym samemu

Comment

• artur2
                          • 2008.02
                          • 535

Ktoś już pisał w tym wątku, że ma być przerwa w dostawach słodu w Bogutynie, a nowa dostawa - wiadomo jak to z tym jest - pewnie będzie droższa.
                          Mniej alkoholu, więcej smaku !
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• kopyr
                            • 2004.06
                            • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotrg Wyświetlenie odpowiedzi
                            Można samemu słodować zboże. Ja robię sam słód pszeniczny.
                            (...)
                            Mnie się udało dogadać z jednym rolnikiem i za 50kg pszenicy oddaje skrzynkę piwa – w ten sposób koszt udaje się zdecydowanie zredukować. I obie strony są zadowolone.
                            Dla satysfakcji, to rozumiem. Dla zabawy - rozumiem. Dla eksperymentu również. Ale oszczędność jest żadna. Wliczając koszt robocizny, to byłoby to najdroższe 2,5kg słodu pszenicznego jakiego bym użył.

No i pomijam, ze ja bym skrzynki własnego piwa za 50zł nie oddał. Więc nie wiem gdzie tu redukcja kosztów.
                            Last edited by kopyr; 2008-04-15, 19:23.
                            blog.kopyra.com

Comment

• Totus
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2007.11
                              • 326

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                              No i pomijam, ze ja bym skrzynki własnego piwa za 50zł nie oddał.
                              I to mi się podoba! Trzeba się szanować
                              Zapraszam do Browaru Sielanka.

Comment

• piotr99
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2005.04
                                • 51

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                                Dla satysfakcji, to rozumiem. Dla zabawy - rozumiem. Dla eksperymentu również. Ale oszczędność jest żadna. Wliczając koszt robocizny, to byłoby to najdroższe 2,5kg słodu pszenicznego jakiego bym użył.

No i pomijam, ze ja bym skrzynki własnego piwa za 50zł nie oddał. Więc nie wiem gdzie tu redukcja kosztów.
                                roboty nie tak duzo ale wymaga czasu i miejsca zwlaszcza ze jak bym robil to z co najmniej z 10 kg, za to zabawa pewnie fajna i satysfakcja tez. Moze kiedys sprobuje na razie chetnie kupie w dobrej cenie, chociaz niestety wszystko drozeje...

Comment

Przetwarzanie...
                                X