Tani słód
Collapse
X
-
-
Nie będę sie już rozpisywał na ten temat, bo jest on dośc oczywisty, tylko trzeba wykazać pewne zrozumienie.---> ciesze sie ze wreszcie do tego doszesles
Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotr99
(...)2.Człeku zarażony "krzysiozą" ---> nie wiem o co chodzi, mozesz przyblizyc?
Tego nikt nie jest w stanie zrozumieć i wytłumaczyć.---> na przyszlosc polecam nie pisac o rzeczach ktorych nie rozumiesz i nie umiesz wytlumaczyc bo grozi to jedynie osmieszeniem sie.
PozdrawiamComment
-
Cytat:
(...)2.Człeku zarażony "krzysiozą" ---> nie wiem o co chodzi, mozesz przyblizyc?
Tego nikt nie jest w stanie zrozumieć i wytłumaczyć.---> na przyszlosc polecam nie pisac o rzeczach ktorych nie rozumiesz i nie umiesz wytlumaczyc bo grozi to jedynie osmieszeniem sie.
PozdrawiamPozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Nie będę sie już rozpisywał na ten temat, bo jest on dośc oczywisty, tylko trzeba wykazać pewne zrozumienie.---> ciesze sie ze wreszcie do tego doszesles
Cytat:
Pozdrawiam
PS: nie chciałem nikogo urazićComment
-
prosze o wyjasnienia Twoich napisow:
1.Jeśli będziesz trąbił o możliwości zakupu słodu w ten sposób, to prędzej czy później cierpliwość w handlu detalicznym się skończy ---> jaki widzisz w tym zwiazek przyczynowo-skutkowy? Firma zyje ze sprzedazy wiec jak kupujesz to Zarzad jest zadowolony.
- firma BM zatrudnia pracowników do obsługi sprzedaży hurtowej, ich zadaniem jest obsługa klientów hurtowych i temu zajęciu mają poświęcać czas;
- firma NIE zatrudnia pracowników sprzedaży działu detalicznego;
- pracownicy działu hurtowego grzecznościowo raz na jakiś czas obsłużą fascynata domowego browarnictwa z czystej sympatii, ale robią to w czasie, gdy powinni robić coś innego za co im płaci firma, ewentualnie w czasie swojej przerwy na kanapkę;
- jeżeli pracownicy będą zbyt często rozpraszani prośbami 'detalistów' ucierpi na tym ich właściwa praca i wtedy firma ma prawo się wkurzyć i pracowników postawić do pionu.
Czy teraz jasne?
Ponownie proszę o skasowanie wątku od postu #254 do końca.Comment
-
Nie,nie myślę a przynajmniej nie tak jak ty.Bo jak mi ktos coś załatwia grzecznościowo to nie staję na rogu ulicy i nie trąbię o tym wszystkim naokoło.Wiesz coś? To powiedz o tym na ucho.I zważ na słowa.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Pierwszy raz jak kontaktowalem sie z BalticMalt to minimalna ilosc ktora mozna bylo kupic byla mierzona w tonach. W calej firmie wraz z laboratorium pracuje dwadziescia kilka osob. Nawet browary restauracyjne nie sa grupa docelowa tej slodowni. Zatem szczerze mowiac fajnie by bylo by zawracac im pupe mozliwie jak najzadziej. Jak organizowalismy slod z BA to bralo sie kilka workow na raz dla wszystkich chetnych z okolicy. Chociaz kazdy moglby dojechac do slodowni w kilkadziesiat minut."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Samodzielne słodowanie
Można samemu słodować zboże. Ja robię sam słód pszeniczny.
Namaczam 3 kg pszenicy przez noc (12h), po czym odsączam i rozkładam w dwu miskach. Trzeba przewracać kiełkujące zboże kilka razy dziennie i po 3-4 dniach kiełkowania można zacząć suszenie. Kiełki mają wtedy ok 2-3mm długości, korzonki do 15mm. Do suszenia używam suszarki do grzybów, ok. 8 godz. suszenia na raz (tj. dla suszarki 250W ok. 2KWh~0,4zł). Finalnie wychodzi 2,5 kg słodu. Pszenicę można kupić na rynku za 1 zł/kg + prąd daje 1,4zł. Aktywność enzymatyczna pozwala na zastąpienie 30% niesłodowaną pszenicą, co wpływa korzystnie na koszt i pienistość piwa. Używając piekarnika można zrobić ciemne słody – niestety powtarzalność jest raczej mizerna.
Z jęczmieniem nigdy nie próbowałem. Z zakupem jęczmienia browarnego może być gorzej i cena wyższa niż pszenicy.
Ale nie koniecznie zboża trzeba kupować, rolnicy też lubią nietypowe piwa. Mnie się udało dogadać z jednym rolnikiem i za 50kg pszenicy oddaje skrzynkę piwa – w ten sposób koszt udaje się zdecydowanie zredukować. I obie strony są zadowolone.
Może warto poszukać w okolicy (czy wśród znajomych) rolnika.FemtoBrowar
http://www.femtobrowar.pglab.xon.pl/Comment
-
Jest ostatnie 10kg słodu pilzneńskiego (śrutowany) w Bogutyn Młynie po starej cenie ...Comment
-
Comment
-
Ktoś już pisał w tym wątku, że ma być przerwa w dostawach słodu w Bogutynie, a nowa dostawa - wiadomo jak to z tym jest - pewnie będzie droższa.Comment
-
No i pomijam, ze ja bym skrzynki własnego piwa za 50zł nie oddał.Więc nie wiem gdzie tu redukcja kosztów.
Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2008-04-15, 19:23.Comment
-
Dla satysfakcji, to rozumiem. Dla zabawy - rozumiem. Dla eksperymentu również. Ale oszczędność jest żadna. Wliczając koszt robocizny, to byłoby to najdroższe 2,5kg słodu pszenicznego jakiego bym użył.
No i pomijam, ze ja bym skrzynki własnego piwa za 50zł nie oddał.Więc nie wiem gdzie tu redukcja kosztów.
Comment