Tani słód

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • CarlBerg
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.09
    • 968

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
    Dla satysfakcji, to rozumiem. Dla zabawy - rozumiem.
    Choć popieram takie zabawy dla satysfakcji, tym razem wyjątkowo się zgodzę - kto z nas będzie bawił się w wielodniowe przewracanie i suszenie kilku kilogramów zboża, kiedy co niektórzy warzą 100-200 litrów piwa podczas jednej warki
    Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
    Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

Comment

• Tomek-Pasieka
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.10
      • 197

No i pomijam, ze ja bym skrzynki własnego piwa za 50zł nie oddał.
      kiedyś sobie liczyłem i wyliczyłem, że butelkę 0,5 l należałoby sprzedawać za ok. 4-5 zł (wliczając surowce i ok. 10 godz. spędzonych przy warzeniu, rozlewie itp.)

Comment

• piotr99
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.04
        • 51

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomek-Pasieka Wyświetlenie odpowiedzi
        kiedyś sobie liczyłem i wyliczyłem, że butelkę 0,5 l należałoby sprzedawać za ok. 4-5 zł (wliczając surowce i ok. 10 godz. spędzonych przy warzeniu, rozlewie itp.)
        jeszcze koszty dystrybucji + VAT to dycha wyjdzie :-)
        mi wychodzil koszt butelki 50 gr ale jak liczylem tylko surowce (2 zl za kg slodu) bez wody, gazu i pracy

Comment

• kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomek-Pasieka Wyświetlenie odpowiedzi
          Na 5zł, to w przypadku nieudziwnionego piwa, powiedzmy pilsa, czy bittera, to szacowałbym koszty wytworzenia. Za mniej niz 10zł, to bym się z tym piwem nie rozstał. A i tak bym całej warki nie sprzedał.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotr99 Wyświetlenie odpowiedzi
          jeszcze koszty dystrybucji + VAT to dycha wyjdzie :-)
          mi wychodzil koszt butelki 50 gr ale jak liczylem tylko surowce (2 zl za kg slodu) bez wody, gazu i pracy
          Koszt butelki 50groszy to jest ale kaucja za NRW.
          Ty nie policzyłeś kosztu butelki, tylko udział kosztów surowców na butelkę, a to jest wielka różnica.
          Last edited by kopyr; 2008-04-15, 19:53.
          blog.kopyra.com

Comment

• piotr99
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.04
            • 51

Koszt butelki 50groszy to jest ale kaucja za NRW.
            Ty nie policzyłeś kosztu butelki, tylko udział kosztów surowców na butelkę, a to jest wielka różnica.
            Tak. Butelki poddaje recyklingowi :-)

Comment

• Tomek-Pasieka
              • 2005.10
              • 197

Na 5zł, to w przypadku nieudziwnionego piwa, powiedzmy pilsa, czy bittera, to szacowałbym koszty wytworzenia. Za mniej niz 10zł, to bym się z tym piwem nie rozstał. A i tak bym całej warki nie sprzedał.
              przyznaję, że gdy to liczyłem piwo było tylko z pilzneńskiego, plus drożdże suche. Hmmm nie pamiętam czy uwzględniałem wówczas słód, bo do tej pory bazuję na darmowym, który dostałem w śp. Żninie

Comment

• artur2
                • 2008.02
                • 535

A koszt za roboczogodziny przy projektowaniu etykiety w fotoszopie ?
                Ale fakt faktem - jak się podliczy te wszystkie rzeczy wychodzi całkiem sporo. A ja jak dotychczas rozdaję swoje piwa znajomym za darmo
                Mniej alkoholu, więcej smaku !
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• piotr99
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2005.04
                  • 51

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedzi
                  A koszt za roboczogodziny przy projektowaniu etykiety w fotoszopie ?
                  Ale fakt faktem - jak się podliczy te wszystkie rzeczy wychodzi całkiem sporo. A ja jak dotychczas rozdaję swoje piwa znajomym za darmo
                  nie za darmo tylko za wyrazy uznania :-) ale jak ktos mowi "nawet dobre" (czytaj: nie gorsze od tego ktore chlam na codzien) to chetnie bym go zanurzyl w przemyslowej kadzi ;-)

Comment

• mwa
                    • 2003.01
                    • 5071

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotr99 Wyświetlenie odpowiedzi
                    nie za darmo tylko za wyrazy uznania :-) ale jak ktos mowi "nawet dobre" (czytaj: nie gorsze od tego ktore chlam na codzien) to chetnie bym go zanurzyl w przemyslowej kadzi ;-)
                    i jo tyż bych takiego topił-rynce mi opadają o brak konkretnego zdania, dlatego jeszcze jedno piwo rozdam i na tym skończę.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• piotrg
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2006.05
                      • 59

Jeśli liczą się jedynie pieniądze i za nic nie chcemy naszą pasją się podzielić ani się wysilić to proponuję zaprzestanie ohydnego procederu warzenia na korzyść spaceru do Biedronki.

Na pewno będzie taniej a i na robociźnie zaoszczędzą koledzy.
                      FemtoBrowar
                      http://www.femtobrowar.pglab.xon.pl/

Comment

• piotr99
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2005.04
                        • 51

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotrg Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jeśli liczą się jedynie pieniądze i za nic nie chcemy naszą pasją się podzielić ani się wysilić to proponuję zaprzestanie ohydnego procederu warzenia na korzyść spaceru do Biedronki.

Na pewno będzie taniej a i na robociźnie zaoszczędzą koledzy.
                        trzeba miec fantazje i pieniadze... jak mowi reklama. kazdy znajdzie swoj zloty srodek

Comment

• muavmf
                          • 2007.08
                          • 119

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                          i jo tyż bych takiego topił-rynce mi opadają o brak konkretnego zdania, dlatego jeszcze jedno piwo rozdam i na tym skończę.
                          Dlatego piwa już nie nie rozdaję.
                          Jeżeli ktoś chce się napić mojego piwa musi poprosić.
                          Zauważyłem j.w., że ludzie traktują piwo totalnie bez szacunku, byle się napić. Pewnie spowodowane jest to kiepską jakością piwa kiedyś i specyfiką piwa sklepowego dziś.
                          Trochę szkoda, bo chciałbym swoi entuzjazmem zarazić trochę znajomych. Ale głową muru......

Comment

• sopista
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.01
                            • 1747

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie rób tego. Twój Bioły Futer był rewelacyjny.

Comment

• mwa
                              • 2003.01
                              • 5071

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sopista Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nie rób tego. Twój Bioły Futer był rewelacyjny.
                              Do rewelacji dużżżżo mui brakuje. Ale nowy sezon się otwiera więc są i nowe możliwośći doskonalenia.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• Marek-C
                                • 2005.12
                                • 848

Prawie tak dobre jak ze sklepu.... i to było ostatnie, którym poczęstowałem.
                                Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

Comment

Przetwarzanie...
                                X