Tani słód

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DanielJakubowski
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 791

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotrg
    jeszcze namiar na aukcje młyna bogutyn
    http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=4598860
    Stary, szalejesz, intencje masz dobre, ale.. to już byłooooo
    Pozdrawiam
    dj

    Comment

    • szefi
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.12
      • 194

      Tanie słody - ciemne, karmelowe, palone, pszenne

      Witam
      W całej dyskusji jest wiele ciekawych informacji nie mniej obracamy się wokół typu pilzneńskiego lub karmelowego jasnego, a czy zna ktoś może źródło na TANIE słody:
      - palone ciemne
      - karmelowe ciemne
      - monachijskie
      - pszeniczne.

      Rozpoczynając ten wątek chcę się upewnić że jakoby:
      - jest szansa na tanie słody
      - lub że nie mam wyjścia... i musze kupić w znanych sklepach internetowych .

      Pozdrawiam.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefi
        Witam
        W całej dyskusji jest wiele ciekawych informacji nie mniej obracamy się wokół typu pilzneńskiego lub karmelowego jasnego, a czy zna ktoś może źródło na TANIE słody:
        - palone ciemne
        - karmelowe ciemne
        - monachijskie
        - pszeniczne.

        Rozpoczynając ten wątek chcę się upewnić że jakoby:
        - jest szansa na tanie słody
        - lub że nie mam wyjścia... i musze kupić w znanych sklepach internetowych .

        Pozdrawiam.
        a co znaczy tanio? dla jednych 5 zł za kg to tanio, dla innych nie...

        Comment

        • szefi
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.12
          • 194

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
          a co znaczy tanio? dla jednych 5 zł za kg to tanio, dla innych nie...
          HA HA HA, ale się uśmiałem
          ceny BA i WES'a myślę że na tym forum wszyscy znają... ja nie znam innych źródeł na tego typu słody.
          Więc dla mnie ceny z powyższcych źródeł są niejako odniesieniem, cokolwiek mniej znaczy chyba taniej czyż nie ?
          Więc proszę konkretniej....

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefi
            ...nie mniej obracamy się wokół typu pilzneńskiego lub karmelowego jasnego, a czy zna ktoś może źródło na TANIE słody:
            - palone ciemne
            - karmelowe ciemne
            - monachijskie
            - pszeniczne.

            Rozpoczynając ten wątek chcę się upewnić że jakoby:
            - jest szansa na tanie słody
            - lub że nie mam wyjścia... i musze kupić w znanych sklepach internetowych ...
            W Polsce słody monachijski i karmelowy ciemny robi tylko Strzegom, więc jak masz tam jakieś wejście, to możesz sobie załatwić. Pszenicznego niktw Polsce nie produkuje, więc pozostają tylko sklepy.

            Poza tym, kolego, zastanów się - jak ktoś ma dojście do naprawdę tanich słodów, to myślisz, że będzie chlapał o tym na prawo i lewo? Ja zostałem z tego brutalnie wyleczony.

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefi
              Witam
              W całej dyskusji jest wiele ciekawych informacji nie mniej obracamy się wokół typu pilzneńskiego lub karmelowego jasnego, a czy zna ktoś może źródło na TANIE słody:
              - palone ciemne
              - karmelowe ciemne
              - monachijskie
              - pszeniczne.
              (...)
              Bo ceny słodów specjalnych, których zużycie na warkę jest rzędu 0,05 - 0,2 kg nie mają tak wielkiego znaczenia. Co innego słód pilźnienski, jako ten podstawowy surowiec, którego potrzeba 3-4 kg na 20 l pełnego piwa.

              Comment

              • DanielJakubowski
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.12
                • 791

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                Bo ceny słodów specjalnych, których zużycie na warkę jest rzędu 0,05 - 0,2 kg nie mają tak wielkiego znaczenia. Co innego słód pilźnienski, jako ten podstawowy surowiec, którego potrzeba 3-4 kg na 20 l pełnego piwa.
                Dokładnie. A cena pilznenskiego na rynku sie juz troche "wyklarowala"
                Pozdrawiam
                dj

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

                  W Polsce jest jakieś dzikie myślenie "byle taniej!". Nikt już nie myśli o tym, że ktoś kto ma dojście do takich rzeczy nie ma go ot tak sobie... Jego trud powinien być nagrodzony. "Najtaniej" będzie jak sam sobie pojedziesz, gdzieś gdzie one są i zakupisz. Mapajak ma rację, choć nie do końca. Monachijski i pszeniczny jednak schodzi w większej ilości.

                  Comment

                  • szefi
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.12
                    • 194

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                    W Polsce jest jakieś dzikie myślenie "byle taniej!". Nikt już nie myśli o tym, że ktoś kto ma dojście do takich rzeczy nie ma go ot tak sobie... Jego trud powinien być nagrodzony. "Najtaniej" będzie jak sam sobie pojedziesz, gdzieś gdzie one są i zakupisz. Mapajak ma rację, choć nie do końca. Monachijski i pszeniczny jednak schodzi w większej ilości.
                    Oj, szanowny kolega traktuje mnie jak dzieciaka który czeka na gotowe.
                    Nie będę się tłumaczył ale wystarczy, że przesledzisz moje wypowiedzi w tym wątku.
                    Obdzwoniłem wszytskie lokalne browary i słodownie i to co sie dało sam sobie załatwiłem, więc proszę więcej dystansu i konkretów a mniej pouczania.
                    Twoje zdrowie

                    Comment

                    • szefi
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.12
                      • 194

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                      W Polsce słody monachijski i karmelowy ciemny robi tylko Strzegom, więc jak masz tam jakieś wejście, to możesz sobie załatwić. Pszenicznego niktw Polsce nie produkuje, więc pozostają tylko sklepy.

                      Poza tym, kolego, zastanów się - jak ktoś ma dojście do naprawdę tanich słodów, to myślisz, że będzie chlapał o tym na prawo i lewo? Ja zostałem z tego brutalnie wyleczony.
                      Strzegom znam, ale dla mnie to daleko, więc pozostają sklepy.

                      Szkoda że tak jest jak piszesz, że teoretycznie pomimo wysokiego poziomu na tym forum, nie wszytsko sie udaje.

                      Pozostaje mi jeszcze nadzieja aktywizacji grupy piwowarów północy i może wspólnymi siłami coś się uda , kto wie

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefi
                        Szkoda że tak jest jak piszesz, że teoretycznie pomimo wysokiego poziomu na tym forum, nie wszytsko sie udaje...
                        Możesz sprecyzować, co miałeś na myśli?

                        Comment

                        • szefi
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.12
                          • 194

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                          Możesz sprecyzować, co miałeś na myśli?
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                          Ja zostałem z tego brutalnie wyleczony.
                          To brutalne wyleczenie, miałem na myśli.

                          Comment

                          • solozzo
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2006.08
                            • 87

                            tak żeby nikogo nie drażnić. Czy ktos próbował w Gdańsku w Baltic Malt??
                            vere sede vacante est

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23926

                              próbował. należy wcześniej zadzwonić.
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • szefi
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2005.12
                                • 194

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika solozzo
                                tak żeby nikogo nie drażnić. Czy ktos próbował w Gdańsku w Baltic Malt??
                                Kolego... nie drażnisz...
                                Ale ta słodownia jest jeśli nie jedyną to głównym źródłem zaopatrzenia na północy.
                                Szczerze polecam. Tylko nie popsuj kontaktu... małe ilości możesz kupić z laboratorium.

                                Powodzenia.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X