Drożdże firmy Fermentis (le Saffre)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysztof
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.04
    • 1689

    Drożdże firmy Fermentis (le Saffre)

    Jakie macie doświadczenia z użyciem drożdży pochodzących z firmy Fermentis (le Saffre)?
    Będę wdzięczny za informacje.
    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
    www.twojmalybrowar.pl
  • Hannibal
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1426

    #2
    To chyba te Safeale i Safbrew są firmy Fermentis? Chyba się nie mylę
    "All the good things for those who wait"

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Safale dają strasznie dużo gęstego i zwartego błota. Fermentują szybko, ale trudno się doszukać jakichś wybitnych zalet.

      Comment

      • Hannibal
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.03
        • 1426

        #4
        Ja tam na Safeale nie narzekałem. Smak piwa był bardzo dobry i to mi wystarcza.
        A Safebrew też sobie cenię, bo mają wyjątkowy smak, zupełnie inny od pozostałych.
        "All the good things for those who wait"

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23932

          #5
          gwoli ścisłości to nie jest sejfejl czy sejfbru: tylko safale i safbrew. bez e po f
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Piwo jasne na drożdżach Safale musi strasznie długo leżakować i jest dość plaskie w smaku. Safbrew też mi podpadły, bo zrobiłam na nich jedną warkę, od początku była dziwna w smaku, a potem podkwaśniała w butelkach.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • wubeaa
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2003.08
              • 17

              #7
              Strach padł na browar wba bom kupił jak głupi safebrew i safeale z zamiarem uwarzenia porterka i pierwszych eksperymentów z pszenicznym. Czy wobec tego lepiej sobie darować i odpuścić warzenie na tych drożdżach? Może ktoś miałby odstąpić/odsprzedać dobre drożdze do pszeniczniaczka?

              Comment

              • Małażonka
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.03
                • 4602

                #8
                No do mocnego piwa to jeszcze bym te Safale spróbowała dać, do lekkiego - nigdy. Tak jak Marusia napisała - piwo robi się zbyt płaskie...
                Jeśli chcesz zrobić doświadczenie z mocnym porterkiem górnej fermentacji - możesz spróbować dać mu te Safale, choć osobiście dodałabym Danstar Windsor, do którego to mam pełne zaufanie
                Jeśli zaś chodzi o drożdże pszeniczne - to nie mam jak pomóc, chwilowo (sezon letni) BIGB-a zaprzestała działalności i dlatego dysponuje tylko i wyłącznie suchymi szczepami drożdży, które to zechcą poczekać do następnego sezonu...

                Comment

                • wubeaa
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2003.08
                  • 17

                  #9
                  Dziękuję za radę. Wobec powyższego zajmę się porterkiem w pierwszej kolejności. Na szczęście słody mam nieśrutowane, więc pszenne poczekają sobie bezpiecznie na swój czas. Trzeba wykorzystać chwilowe ochłodzenie, bo zapas piwniczny sie skończył.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Mój porterek na Safalach jest całkiem dobry, ale - uwaga! - też nabrał własciwego smaku dopiero po 5 miesiącach!
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • dkrasnodebski
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.05
                      • 2316

                      #11
                      Słuchajcie o czym my tu mówimy? Przecież tylko safbrew są robione przez le Saffre a już safale i saflager to produkcja brytyjska, firmy DCL (no chyba że ta należy do żabojadów).
                      Last edited by dkrasnodebski; 2005-05-09, 13:35.
                      Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                      www.radoslawstolar.pl

                      Comment

                      • JAckson
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2004.05
                        • 6123

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        Mój porterek na Safalach jest całkiem dobry, ale - uwaga! - też nabrał własciwego smaku dopiero po 5 miesiącach!
                        To "cudownie" bo właśnie mi się na safalach cichofermenci ciemniak pewien. Ale po burzliwej był całkiem smaczny. Może będzie nieźle Warstwa denna tych drożdży rzeczywiście stabilna
                        MM961
                        4:-)

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19261

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dkrasnodebski
                          Słuchajcie o czym my tu mówimy? Przecież tylko safbrew są robione przez le Saffre a już safale i saflager to produkcja brytyjska, firmy DCL (no chyba że ta należy do żabojadów).
                          w istocie. tak stoi na stronie np. browamatora.

                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

                            #14
                            Na Safale zrobiłem wprawdzie tylko jedno piwo (Pale Ale z zestawu słodowego Browamatora), ale jestem z niego bardzo zadowolony. Pomimo niskiego ekstraktu (12 Blg) ma pełny smak. Jedynym problemem było to, że do nagazowania piwa drożdże potrzebowały miesiąc.
                            Wiadomo że drożdże płynne są o niebo lepsze, ale ja nic do Safale nie mam.
                            Dwa piwa zrobiłem natomiast na Saflagerach (koźlak i lager wiedeński) i świetnie się spisały.

                            Comment

                            • sylvex
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.08
                              • 5

                              #15
                              nie używałam ich osobiście, ale słyszałam od osób je wykorzystujących niepochlebne opinie, m.in.: 1. nie fermentują w ogóle, 2. fermentację zaczynają późno i przebiega bardzo słabo

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X