Mam nieodparte wrażenie, że krajowy chmiel niezbyt pasuje do piw pszenicznych. W każdym razie mi nie udało się uwarzyć prawdziwie dobrego pszeniczniaka przy użyciu tego chmielu. W takim razie nasuwa się pytanie: do jakich piw polski chmiel pasuje, a kiedy należy sięgnąć głębiej do kieszeni i kupić zagraniczny?
Na pewno polski chmiel znakomicie nadaje się do lagerów. Do Portera Bałtyckiego również. Zaryzykuję stwierdzenie, że jest dobry do dolnej fermentacji. A co z górną fermentacją? Może ktoś z forumowiczów ma doswiadczenia w tej materii albo wiedzę teoretyczną? Mi osobiście dobrze wychodziły na polskim chmielu różne klasztorniaki, ale piwa brytyjskie raczej średnio, a hefeweizeny całkiem słabo
Na pewno polski chmiel znakomicie nadaje się do lagerów. Do Portera Bałtyckiego również. Zaryzykuję stwierdzenie, że jest dobry do dolnej fermentacji. A co z górną fermentacją? Może ktoś z forumowiczów ma doswiadczenia w tej materii albo wiedzę teoretyczną? Mi osobiście dobrze wychodziły na polskim chmielu różne klasztorniaki, ale piwa brytyjskie raczej średnio, a hefeweizeny całkiem słabo
Comment