A ile kosztuje ?
Do jakich piw nadaje się polski chmiel?
Collapse
X
-
A nie lepiej http://centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/898
Sprawdzony i do piwa ? Dodatkowo wspierasz piwowarstwo ?Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika scabby Wyświetlenie odpowiedziTeraz napewno kupię coś co jest-do-piwa. Szczególnie, że piwo dobre mi nie wyszło. Pewnie dlatego, że to był pszeniczniak z samej pszenicy(sam nie wiem jak mogłem takie coś nastawić) Cóż, pierwsze koty za płotyMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Wiesz, nie wiem, czy to dobry pomysł żebym się wypowiadał na ten temat bo żółtodziób zemnie i offtop leci...
W celach edukacyjnych zrobiłem niewielką ilość bo ok 4L. Ziarno odkiełkowałem (chyba 5 dni w temp. pokojowej) zmieliłem na sucho w maszynce do mięsa i zacierałem infuzyjnie 10 min ~43*, 10 min 50*, 20 min 63* i w 72* do negatywnej próby jodowej. Potem 1h gotowałem z tym chmielem zielarskim (3,5g na te 4L) i fermentowałem drożdżami S-33. Blg nastawu 11*Blg przy użyciu 1kg ziarna na poczatku.
Filtracja to była masakra (wcześniejsze mielenie)
Efekt- takie nijakie to piwo mi wyszło. na koniec 3*Blg :/
dodam, że piana bardzo nietrwała.Last edited by scabby; 2011-01-08, 23:24.
Comment
-
Comment