Do jakich piw nadaje się polski chmiel?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #16
    A ile kosztuje ?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • scabby
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.01
      • 10

      #17
      nie do końca pamiętam ale kupiłem go chyba za 3zł/paczuszka 25g wysuszone szyszki w sklepie zielarskim. Facet mówił że to się nada, ale o więcej go nie wypytywałem (jeszcze za mało wiedziałem).

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #18
        A nie lepiej http://centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/898
        Sprawdzony i do piwa ? Dodatkowo wspierasz piwowarstwo ?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • scabby
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.01
          • 10

          #19
          Teraz napewno kupię coś co jest-do-piwa. Szczególnie, że piwo dobre mi nie wyszło. Pewnie dlatego, że to był pszeniczniak z samej pszenicy(sam nie wiem jak mogłem takie coś nastawić) Cóż, pierwsze koty za płoty

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika scabby Wyświetlenie odpowiedzi
            Teraz napewno kupię coś co jest-do-piwa. Szczególnie, że piwo dobre mi nie wyszło. Pewnie dlatego, że to był pszeniczniak z samej pszenicy(sam nie wiem jak mogłem takie coś nastawić) Cóż, pierwsze koty za płoty
            Jak to warzyłeś ???
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • scabby
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.01
              • 10

              #21
              Wiesz, nie wiem, czy to dobry pomysł żebym się wypowiadał na ten temat bo żółtodziób zemnie i offtop leci...
              W celach edukacyjnych zrobiłem niewielką ilość bo ok 4L. Ziarno odkiełkowałem (chyba 5 dni w temp. pokojowej) zmieliłem na sucho w maszynce do mięsa i zacierałem infuzyjnie 10 min ~43*, 10 min 50*, 20 min 63* i w 72* do negatywnej próby jodowej. Potem 1h gotowałem z tym chmielem zielarskim (3,5g na te 4L) i fermentowałem drożdżami S-33. Blg nastawu 11*Blg przy użyciu 1kg ziarna na poczatku.
              Filtracja to była masakra (wcześniejsze mielenie)

              Efekt- takie nijakie to piwo mi wyszło. na koniec 3*Blg :/
              dodam, że piana bardzo nietrwała.
              Last edited by scabby; 2011-01-08, 23:24.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10769

                #22
                Poczytaj kołyskę i będzie dobrze . Szacun za słodowanie .Trudno się filtrowało , bo sama pszenica.
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                Przetwarzanie...
                X