Słód przelicznik na cukry fermentujące

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gralll
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.06
    • 127

    Słód przelicznik na cukry fermentujące

    Witam dawno mnie tu nie było... ale do rzeczy
    Chciałbym się dowiedzieć ile z 1kg słodu po przeprowadzeniu warzenia otrzymamy cukrów tj maltozy itp., które są wstanie przefermentować drożdże
    (wiadomo ze są rózne słody z różna zawartością skrobii i różnie mozemy przeprowadzić proces ważenia, ale to pomijamy jako granicę błędu)

    Inaczej mówiąc ile słodu musiałbym uwarzyć, aby otrzymać taką ilość cukrów fermentujących co znajduje się w 1 kg cukru (sacharozy)

    Wiem, że dość skomplikowane pytanie, czysto teoretyczne, ale wiem również, że na forum jest wiele tęgich głów, które znają się na warzeniu piwa z zawodu.

    Dla przykładu podam, że z 1 kg cukru (sacharozy) po przez fermentacje(100%) otrzymuje sie 0,6litra alkoholu
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gralll
    Chciałbym się dowiedzieć ile z 1kg słodu po przeprowadzeniu warzenia otrzymamy cukrów tj maltozy itp., które są wstanie przefermentować drożdże
    (wiadomo ze są rózne słody z różna zawartością skrobii i różnie mozemy przeprowadzić proces ważenia, ale to pomijamy jako granicę błędu)
    Średnio:
    Z 1 kg słodu - 60 do 70 % ekstraktu.
    Z tego ekstrakcie średnio przefermentuje 60 do 75 %.

    Comment

    • gralll
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.06
      • 127

      #3
      dzięki

      troche sie tych procentów porobiło ale doliczę twoje zdrowie!

      Comment

      • gralll
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.06
        • 127

        #4
        Wynik

        czyli to wychodzi gdzieś 420 g cukrów fermentujących z jednego kg słodu !

        Comment

        • Browarzyciel
          Porucznik Browarny Tester
          • 2005.08
          • 357

          #5
          W jakim (%) odfermentowują cukry uzyskane w wyniku poprawnego zacierania słodu? Bo jeżeli zakładamy, że w takim samym, jak cukry z ekstraktu (zaokrąglając w 65%) to równowartość słodu do ekstraktu w przepisach, powinna być jak poniżej:

          Na 20 litrów piwa, 3,5 - 4 kg ekstraktu lub po przeliczeniu 6 kg słodu (?!)[U]

          Może gdzieś jest pomyłka, ale zasadniczo to pytanie jest o wydajność ekstraktu, słodu i jle czego brać w recepturach. Wyprowadźcie mnie z błędu proszę.

          Pozdrawiam
          BROWARZYCIEL
          Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
          eventy dla firm

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
            (...)
            Na 20 litrów piwa, 3,5 - 4 kg ekstraktu lub po przeliczeniu 6 kg słodu (?!)[U]
            (...)
            Zakładamy skutecznosć zacierania 60%
            4 kg słodu X 60% = 2,4 kg ekstraktu
            2,4 kg / 20 kg = 0,12 czyli 12%
            Dla uproszczenia założyłem, że 1l brzeczki waży 1 kg.
            Z powyższego wynika, że z 4 kg słodu można uzyskać co najmniej 20 l brzeczki 12%.

            Comment

            • Browarzyciel
              Porucznik Browarny Tester
              • 2005.08
              • 357

              #7
              Kapuję. Tylko nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie. Dlaczego większość receptur podaje np. brewkita + puszka ekstraktu na 20l. (razem około 3,6 kg)? Albo w przypadku hefeweizen ekstrakt pszeniczno- jęczmienny 4 kg na 20l.? Czy jest to komercja? Mówimy cały czas o 12 Blg.

              Pozdrawiam
              BROWARZYCIEL
              Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
              eventy dla firm

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
                Kapuję. Tylko nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie. Dlaczego większość receptur podaje np. brewkita + puszka ekstraktu na 20l. (razem około 3,6 kg)? Albo w przypadku hefeweizen ekstrakt pszeniczno- jęczmienny 4 kg na 20l.? Czy jest to komercja? Mówimy cały czas o 12 Blg.

                Pozdrawiam
                Ekstrakt słodowy w syropie zawiera 20-25% wody czyli 3,6 kg syropu to około 2,7-2,8 kg czystego ekstraktu.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X