Witam dawno mnie tu nie było... ale do rzeczy
Chciałbym się dowiedzieć ile z 1kg słodu po przeprowadzeniu warzenia otrzymamy cukrów tj maltozy itp., które są wstanie przefermentować drożdże
(wiadomo ze są rózne słody z różna zawartością skrobii i różnie mozemy przeprowadzić proces ważenia, ale to pomijamy jako granicę błędu)
Inaczej mówiąc ile słodu musiałbym uwarzyć, aby otrzymać taką ilość cukrów fermentujących co znajduje się w 1 kg cukru (sacharozy)
Wiem, że dość skomplikowane pytanie, czysto teoretyczne, ale wiem również, że na forum jest wiele tęgich głów, które znają się na warzeniu piwa z zawodu.
Dla przykładu podam, że z 1 kg cukru (sacharozy) po przez fermentacje(100%) otrzymuje sie 0,6litra alkoholu
Chciałbym się dowiedzieć ile z 1kg słodu po przeprowadzeniu warzenia otrzymamy cukrów tj maltozy itp., które są wstanie przefermentować drożdże
(wiadomo ze są rózne słody z różna zawartością skrobii i różnie mozemy przeprowadzić proces ważenia, ale to pomijamy jako granicę błędu)
Inaczej mówiąc ile słodu musiałbym uwarzyć, aby otrzymać taką ilość cukrów fermentujących co znajduje się w 1 kg cukru (sacharozy)
Wiem, że dość skomplikowane pytanie, czysto teoretyczne, ale wiem również, że na forum jest wiele tęgich głów, które znają się na warzeniu piwa z zawodu.
Dla przykładu podam, że z 1 kg cukru (sacharozy) po przez fermentacje(100%) otrzymuje sie 0,6litra alkoholu
Comment