Bank kultur.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukuj
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.07
    • 320

    Bank kultur.

    Chodzi mi po głowie pomysł stworzenia banku kultur drożdżowych zamrożonych w glicerolu. Moje doświadczenia na tym polu są zachęcające. Wystarczy zrzutka, jedno zamówienie większej ilości probówek i kilku wybranych szczepów, ich zamrożenie/namnożenie by potem być praktycznie niezależnym pod względem dostępności drożdży. Ze względu na kłopoty logistyczne (przeżywalność drożdży, szybka dostępność do kultur) bank musiałby mieć charakter z założenia "lokalny".
    Czy byliby chętni "udziałowcy" z Warszawy/okolic na praktyczne przetestowanie tej idei? Dajcie znać na PW. Poczekam 2 tyg i jeśli będzie odzew kilku zainteresowanych uznam że warto pociągnąc temat.
    Pozdrawiam,
    KETTLER brewery
    www.lukuj.republika.pl
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #2
    Ja bym się dołączył, ale z powodu odległości tylko jako współudziałowiec przy zakupie drożdzy.
    Chętnie bym dołączył kilka nowych odmian do swojego mini banku
    Last edited by kangurpl; 2005-07-22, 16:58.
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • Hannibal
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.03
      • 1426

      #3
      A ja jestem z Wa-wy i reflektuję na taki bank kultur. Poza tym odświeżam temat, bo może ktoś się jeszcze zdecyduje.
      "All the good things for those who wait"

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        A ja myślę, że to bez sensu, skoro:
        1. brak odzewu,
        2. tak naprawdę - kto z ręką na sercu przysięgnie, że jest w stanie odróznić skutek działania konkretnej rasy drożdży? Bo ja nie, chyba że ktoś mi pokaże palcem.

        Comment

        • Hannibal
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.03
          • 1426

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          A ja myślę, że to bez sensu, skoro:
          1. brak odzewu,
          2. tak naprawdę - kto z ręką na sercu przysięgnie, że jest w stanie odróznić skutek działania konkretnej rasy drożdży? Bo ja nie, chyba że ktoś mi pokaże palcem.
          Jeśli nadal nie będzie większego odzewu, to oczywiście, że nie będzie to miało sensu. Ale to chyba jest tautologia.
          Ja też nie jestem w stanie odróżnić skutku działania konkretnej rasy drożdży. Ale co ma jedno do drugiego?
          "All the good things for those who wait"

          Comment

          • lukuj
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.07
            • 320

            #6
            Podsumowując:
            Odczekałem deklarowany czas, jest nas 4 sztuki, to nie dużo, ale starczy by móc zamówić różne drożdże. Wtedy będziemy mniejszymi kosztami mogli sami d/ocenić wpływ drożdży na smak.
            Bank rusza od września.

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
            Jeśli nadal nie będzie większego odzewu, to oczywiście, że nie będzie to miało sensu. Ale to chyba jest tautologia.
            Ja też nie jestem w stanie odróżnić skutku działania konkretnej rasy drożdży. Ale co ma jedno do drugiego?
            KETTLER brewery
            www.lukuj.republika.pl

            Comment

            • sylvex
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.08
              • 5

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukuj
              Chodzi mi po głowie pomysł stworzenia banku kultur drożdżowych zamrożonych w glicerolu. Moje doświadczenia na tym polu są zachęcające. Wystarczy zrzutka, jedno zamówienie większej ilości probówek i kilku wybranych szczepów, ich zamrożenie/namnożenie by potem być praktycznie niezależnym pod względem dostępności drożdży. Ze względu na kłopoty logistyczne (przeżywalność drożdży, szybka dostępność do kultur) bank musiałby mieć charakter z założenia "lokalny".
              Czy byliby chętni "udziałowcy" z Warszawy/okolic na praktyczne przetestowanie tej idei? Dajcie znać na PW. Poczekam 2 tyg i jeśli będzie odzew kilku zainteresowanych uznam że warto pociągnąc temat.
              Pozdrawiam,
              pomysł jest świetny, tylko że już zrealizowany, w Warszawie istnieje bank (a właściwie kolekcja) kultur drożdżowych, zliofilizowanych, więc lepiej zachowanych niż w glicerolu. drożdże, na razie tylko fermentacji górnej, dla klientów dostępne są w postaci wysuszonej.
              Kolekcja znajduje się w Zakładzie Mikrobiologii Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno - Spożywczego, Warszawa, Rakowiecka 36.

              Comment

              • crizz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.02
                • 1255

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sylvex
                pomysł jest świetny, tylko że już zrealizowany, w Warszawie istnieje bank (a właściwie kolekcja) kultur drożdżowych, zliofilizowanych, więc lepiej zachowanych niż w glicerolu. drożdże, na razie tylko fermentacji górnej, dla klientów dostępne są w postaci wysuszonej.
                Kolekcja znajduje się w Zakładzie Mikrobiologii Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno - Spożywczego, Warszawa, Rakowiecka 36.
                Czy ta kolekcja jest ogólnodostępna? Na przykład dla Forumowiczów?

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizz
                  Czy ta kolekcja jest ogólnodostępna? Na przykład dla Forumowiczów?
                  Przyłączam się do pytania. A jeśli tak, to jak bogate są zbiory i ile kosztuje korzystanie z nich?

                  Comment

                  • naczelnik
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 1884

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizz
                    Czy ta kolekcja jest ogólnodostępna? Na przykład dla Forumowiczów?
                    Temat drożdży z Rakowieckiej wałkowany już był przynajmniej kilka razy.
                    Drożdże są, ale suche. Nawet nie wiadomo dokładnie co to za mieszanka szczepów.
                    Na inne bym nie liczył. Badałem sprawę jakiś czas temu i na odmowie się skończyło.
                    Popieram domowe browary!

                    Polakom gratulujemy naczelnika

                    Zamykam browar.
                    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                    Comment

                    • sylvex
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.08
                      • 5

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                      Przyłączam się do pytania. A jeśli tak, to jak bogate są zbiory i ile kosztuje korzystanie z nich?
                      wiem z interentu, że kolekcja istnieje, żeszczepy przechowywane są w postaci zlifilizowanej, że ma certyfikaty itp. sądzę, że jest ogólnodostępna, wystarczy zamówić szczepy, wiem też, że można w neij przechowywać własne szczepy, np. patentowe, za odpowiednią opłatą oczywiście
                      myslę, że więcej szczegółów jest na stronii internetowej

                      Comment

                      • crizz
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.02
                        • 1255

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                        Temat drożdży z Rakowieckiej wałkowany już był przynajmniej kilka razy.
                        Drożdże są, ale suche. Nawet nie wiadomo dokładnie co to za mieszanka szczepów.
                        Na inne bym nie liczył. Badałem sprawę jakiś czas temu i na odmowie się skończyło.

                        Zadając to pytanie chciałem zwrócić uwagę Koleżance (Koledze?) Sylvex, że komercyjna kolekcja liofilizowanych drożdży jednego rodzaju to jednak nie to samo co pomysł Lukuja na drożdżową spółdzielnię.

                        Comment

                        • pbp
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2005.02
                          • 37

                          #13
                          Jeśli chodzi o kolekcję z IBPRS - kiedyś pytałem się ich o cenę szczepu Aspergillus Oryzae (do produkcji sake). Cena szczepu - jeśli dobrze pamiętam - rzędu 70 zł.

                          Comment

                          • sylvex
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.08
                            • 5

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizz
                            Zadając to pytanie chciałem zwrócić uwagę Koleżance (Koledze?) Sylvex, że komercyjna kolekcja liofilizowanych drożdży jednego rodzaju to jednak nie to samo co pomysł Lukuja na drożdżową spółdzielnię.
                            to fakt, to zupełnie inna rzecz, czyli drożdżowa spółdzielnia, byłaby sprawą społeczną? byłaby darmowa, czy trzeba by bło jednak wpłacać składki na jej utrzymanie? bo nie wierzę, że jedna osoba chciałaby społecznie, nieodpłatnie utrzymywać kolekcję kultur drożdzowych. komórki drożdżowe by przeżyły najlepiej jest zamrażać w -80 stopniach C albo w ciekłym azocie, glicerol nie wiem, czy sam tylko powinien być stosowany, nadaje się na pewno do przechowywania bakterii (ale by nie straciły swoich cech też w -80 st.C), komórki eukariotyczne przechowuje się w buforze w DMSO, oczywiście wszystki szczegóły są do sprawdzeni

                            Comment

                            • damiano70
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2005.05
                              • 306

                              #15
                              koledzy na forum już próbowali zamrazania i to z powodzeniem i bez specjalistycznego sprzętu http://www.browar.biz/forum/showthre...ight=gliceryna
                              Tato nie pij - zostaw dla syna

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X