Pale Ale i inne nazwy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Domaszkow
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.08
    • 21

Pale Ale i inne nazwy

Ponieważ jestem początkującym kompletnie zielonym piwowarem mam następujące pytanie.
    w internetowym sklepie browamator.pl są gotowe zestawy surowców na bazie ekstraktów słodowych o dziwacznych nazwach takich jak "Pale Ale" "Alt" "Brown Alt" itp.
    Co te nazwy oznaczają?

Dzięki pozdrowienia
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

Nie obraź się, ale jesteś nie tylko początkującym piwowarem, ale i piwoszem.
    Nazwy nie są dziwaczne, bo odnoszą się do mających czasami i wielusetletnią tradycję stylów piwa - angielskich i niemieckich.
    Jeśli angielski nie jest Ci obcy, to polecam zapoznanie się z doskonałymi opisami stylów na stronie amerykańskiego stowarzyszenia sędziowskiego BJCP - tutaj lub tutaj. Czytania sporo, ale warto.
    A w skrócie: Pale Ale to angielskie piwo górnej fermentacji, stosunkowo jasne, pewna ilość estrów pochodzenia drożdżowego w smaku. Brown Ale - również angielskie, jak sama nazwa wskzuje ciemniejsze, powinno mieć akcenty karmelowe, orzechowe (poszukaj w dużych sklepach Newcastle Brown Ale, to najbardziej znany przedstawiciel stylu). Alt to natomiast niemiecki styl piwa górnej fermentacji. Alty to w sumie dość szeroka gama, więc lepiej poczytaj wyznaczniki stylu na BJCP, cięzko mi to streścić.

Comment

• Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

Poza tym formułuj staranniej tematy, żeby było lepiej wiadomo o co chodzi. Samo "Pale Ale" niewiele mówi przed wejściem do tematu, lepiej też darować sobie ozdobniki w rodzaju kropek i dwukropków - niepotrzebne, a denerwujące.
      Last edited by Twilight_Alehouse; 2005-08-10, 14:08.

Comment

• Domaszkow
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.08
        • 21

Spokojnie Twilight Alehouse nie denerwuj się . Nigdy się wcześniej tym nie interesowałem dowiedziałęm się pierwszy raz tego od ciebie.

Pozdrowienia

Comment

• Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Domaszkow
          Spokojnie Twilight Alehouse nie denerwuj się . Nigdy się wcześniej tym nie interesowałem dowiedziałęm się pierwszy raz tego od ciebie.

Pozdrowienia
          A ja się nie denerwuję. Odpowiadałem bardzo spokojnie, bo w końcu sam się kiedyś uczyłem tego wszystkiego Powodzenia w zdobywaniu wiedzy.

Comment

Przetwarzanie...
          X