Skuteczność zacierania, a różne rodzaje słodów.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Browarzyciel
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.08
    • 357

    Skuteczność zacierania, a różne rodzaje słodów.

    Witam,

    Klika postów temu ustalaliśmy „zawartość cukru w cukrze”, czyli ile użyć słodu lub ekstraktu (suchego i/lub w syropie), aby … itd. Przy okazji ukłon dla mapajak'a.

    Nurtuje mnie jednak inne pytanie, a mianowicie, jaka jest skuteczność zacieranych słodów? Wszystko zależy od rodzaju i zawartości enzymów. Jednym z najbardziej wydajnych jest Pilzneński potem inne, których można stosować nawet 100% w zasypie. Słody, przy których suszeniu stosowano wyższą temp. są mniej „czynne” lub nie czynne w ogóle, dlatego używamy ich jedynie w kilku, kilkunastu procentach. A co z pszenicą?

    Czy ktoś może wskazać dyskusję lub źródło, gdzie można poczytać o różnych słodach i ich „efektywności”?

    Poza tym, słody różnią się barwą, ale to łatwo zidentyfikować odnosząc się do skli barw. Jakie jednak są różnice smakowe pomiędzy pilzneńskim, monachijskim a wiedeńskim?

    Może ktoś napisałby książkę „Wielka księga słodów świata”? No chyba, że ktoś już napisał


    Pozdrawiam
    BROWARZYCIEL
    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
    eventy dla firm
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
    ... Poza tym, słody różnią się barwą, ale to łatwo zidentyfikować odnosząc się do skli barw....
    Masz u mnie kratę piwa, jeśli odróżnisz po kolorze słód pilzeński, monachijski, pale ale, karapils czy np. karared.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
    ... Czy ktoś może wskazać dyskusję lub źródło, gdzie można poczytać o różnych słodach i ich ?efektywności??...
    Wszystkie podręczniki piwowarsko - słodownicze. Z tych łatwo dostępnych polecam "Piwowarstwo" Younga i Powella.

    Comment

    • Browarzyciel
      Porucznik Browarny Tester
      • 2005.08
      • 357

      #3
      Cześć Krzyś,

      No cóż krat piwa ci u nas dostatek ale i tą przyjmę jako ... A tak na serio, to kolorów jest około 256 mln (a może i więcej), więc nikt nie będzie porównywał koloru piwa ze wzornikiem ale zgodzisz się, że producenci słodu opisują barwę (wg kilku nawet skal) więc można poprostu przeczytać na etykiecie, który jest ciemniejszy, a który jaśniejszy. Jeżeli zrozumiałeś, że mam takie zdolności postrzegania różnic barw, to sorry. Ale to nie wszystko aby dokonywać odpowiednich wyborów i zachować odpowiednie proprcje.

      Dzięki za post i namiar na lekturę, trzeba odrobić lekcje

      Pozdrawiam
      BROWARZYCIEL
      Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
      eventy dla firm

      Comment

      Przetwarzanie...
      X