Drożdże piwne!!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
    A jak masz zamiar zrobić pizzę na piwnych drożdżach? Może podzielisz się z nami swoją tajemną wiedzą. W końcu człowiek uczy się przez całe życie.
    Normalnie, tak jak na piekarskich . Mąka, sól, drożdże i woda. Dobrze wyrabiasz i masz ciasto, ale żeby wychodziło naprawdę dobre musisz dojść do wprawy (tak jak z piwem zresztą). Na piwnych ciasto rośnie dużo lepiej niż na piekarskich. Jak wyrośnie robisz placek, smarujesz sosem pomidorowym z przyprawiami (jak nie masz koncentrat pom. ujdzie), posypujesz tartym serem (np. mozzarellą) a na wierzch dajesz co chcesz albo nic. Do pieca 180 C 15 minut lub aż ciasto się zarumieni. Wyjmujesz i jesz popijając piwkiem

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19269

      #17
      ja drożdżowy osad też poza pizzą stosuję do zrobienia chleba, ale takich suchych to nie probowałem, choć wygladają tak jak suche piekarskie.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
        ja drożdżowy osad też poza pizzą stosuję do zrobienia chleba, ale takich suchych to nie probowałem, choć wygladają tak jak suche piekarskie.
        Jakąś godzinkę za późno sia dowiedziałem, miałbym chlebek na piwnych z ostatniej warki.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X