Świeży chmiel do warzenia???

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rozbor
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.05
    • 186

    Świeży chmiel do warzenia???

    W związku z planowanymi "żniwami" chmielowymi mam pytanie:
    Czy chmiel trzeba suszyć, czy można zastosować świeży?
    Czy w czasie suszenia w chmielu zachodzą jakieś istotne procesy wpływające na smak, czy może suszy się tylko dla ułatwienia przechowywania?
    N 50°58'47,9"
    E 20°50'34,7"
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rozbor
    W związku z planowanymi "żniwami" chmielowymi mam pytanie:
    Czy chmiel trzeba suszyć, czy można zastosować świeży?
    Czy w czasie suszenia w chmielu zachodzą jakieś istotne procesy wpływające na smak, czy może suszy się tylko dla ułatwienia przechowywania?
    Zerknij tutaj.

    Comment

    • rozbor
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2004.05
      • 186

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
      Zerknij tutaj.
      I wszysto jasne.
      Dzięki.
      N 50°58'47,9"
      E 20°50'34,7"

      Comment

      • BroWarszawski
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2005.02
        • 10

        #4
        Wiem już jak przechowywać chmiel, ale nie wiem, czy można stosować świeży chmiel - jeszcze nie ususzony. Czy ktoś chciałby napisać parę słów?

        Comment

        • rozbor
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2004.05
          • 186

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
          Zerknij tutaj.
          A tam jest taki zapis Czesa:
          "...Świeża szyszka chmielowa zawiera 75-80 % wody! Po
          wysuszeniu, zawartosc wilgoci spada do 10 %.
          Pewno można przchowywać głęboko zamrożoną mokrą szyszkę ale nie jest to praktyczne.
          W każdym razie, wszystkie receptury warzenia odnoszą się do szyszki suchej / granulatu zawierających te 10 % wody.
          Mając na uwadze korektę masową można warzyć używając szyszki "prosto z krzaka" i oczywiscie pokusiłem się o to. Wyniki nie były zniewalające; bywa że pojawiają się smaki "trawiaste".
          W USA jednak kilka minibrowarów od lat warzy piwa ze swieżego, zielonego chmielu - te piwa to rynkowy odpowiednik winnego "Boujoleu Nuovo" (pisownia ?)"

          Tyle teoria.
          A z praktyki ostatnio do jednej warki dodałem 100g świeżych szyszek Marynki.
          Piwo zabutelkowałem wczoraj. W zielonym nie zauważyłem "trawiastych" posmaków.
          N 50°58'47,9"
          E 20°50'34,7"

          Comment

          Przetwarzanie...
          X