Kto ma doświadczenie z drożdżami Pils Urquell #2001

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Browarzyciel
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.08
    • 357

    Kto ma doświadczenie z drożdżami Pils Urquell #2001

    Witam,

    Mam pytanie do kolegów, czy ktoś warzył piwko z użyciem drożdży Pils Urquell? Czy zapach podczas fermentacji burzliwej różnił się od innych? Czy był jakiś charakterystyczny?

    Dopytuję się, bo u mnie jest chyba coś nie halo. Zapach zupełnie inny niż zwykle. Lekko niepokojący, bym powiedział. Nie wiem, czy to sprawka drożdży, czy raczej inna kwestia.

    Pozdrawiam

    B.
    BROWARZYCIEL
    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
    eventy dla firm
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Ja używałem drożdży Bohemian Lager, chyba podobnych do Pils Urquell. Podczas fermentacji b. chrakterystyczny był zapach siarkowodoru, momentami nawet dominujący.

    Comment

    • Browarzyciel
      Porucznik Browarny Tester
      • 2005.08
      • 357

      #3
      No właśnie, nie chciałem sugerować ale u mnie jest dokładnie to samo. Mam tylko nadzieję, ze osłabnie, bo capi jak z chińskiebo bidonu.

      Pozdrawiam
      PS
      Już nie długo będą do wzięcia
      BROWARZYCIEL
      Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
      eventy dla firm

      Comment

      • Browarzyciel
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.08
        • 357

        #4
        Sorry za literówki.
        BROWARZYCIEL
        Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
        eventy dla firm

        Comment

        • Borysko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.02
          • 1144

          #5
          To normalka przy dolnej fermentacji. Potem jak poleżakuje, to zapach zniknie.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X