A może - żeby nawiązać bezpośrednio do tematu - wykorzystać do refermentacji po prostu mielony na mąkę słód? Czy ktoś tak próbował? Jakich należałoby użyć proporcji, powiedzmy dla słodu pilzneńskiego/monachijskiego, w stosunku do cukru?
Refermentacja - alternatywa dla cukru/glukozy/suchego ekstraktu
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika EzberA może - żeby nawiązać bezpośrednio do tematu - wykorzystać do refermentacji po prostu mielony na mąkę słód? Czy ktoś tak próbował? Jakich należałoby użyć proporcji, powiedzmy dla słodu pilzneńskiego/monachijskiego, w stosunku do cukru?
Po pierwsze, słód zawiera cukry złożone, które dopiero w procesie zacierania przetwarzane są za pomocą enzymów na cukry proste. Tak więc zmielony słód nie mógłby zostać zeżarty przez drożdże, czyli na nic nie przydałby się do refermentacji.
A po drugie, nawet jakby można go w ten sposób wykorzystać, to zmętniłby piwo. Nie mówiąc już o dodatkowych efektach specjalnych w postaci kawałków zmielonej łuski między zębami
Skracając - nie wyważaj otwartych drzwi...Comment
-
Prawdopodobnie w ryj to możesz dostać ale kapslem z piwa jak się pomylisz w obliczeniach i wlejesz za dużo brzeczki o zbyt dużym stężeniu. Obliczenia nie są jednak wcale takie proste ponieważ 200 g glukozy czy sacharozy wcale nie musi odpowiadać 1 litrowi brzeczki 10 Blg. Cały problem polega na tym, że nie wszystkie cukry zawarte w brzeczce ulegną fermentacji. Ja z powodzeniem wlewam 1.5 litra brzeczki ok. 12 Blg. do 20 litrów piwa. Inaczej - część brzeczki wlewam do peta - i do lodówki ... itd. Myślę, że koledzy dobrze Ci radzą. Nie trzeba nic kombinować z brzeczką - wystarczy zadbać o jej czystość i będzie ok.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeonZOczywiście, że się pomyliłem : "200 g glukozy czy sacharozy wcale nie musi odpowiadać 1 litrowi brzeczki 10 Blg" - chodzi o 2 litry.
Cukry fermentowalne w brzeczce to koło 60-70% ekstraktu.
dodatkowo jeśli chcecie wnikać na maxa w temat to jest sprawa ostatecznego stopnia odfermentowania brzeczki. Oczywiście, sprawę można pominąć jak się przeprowadza odpowiednio długą fermentację cichą.Pozdrawiam, WesołyComment
-
Kalkulator do objeteości rezerwy dla refermentacji
Ponieważ już kilku osobom pomagałem w obliczeniach objętości rezerwy do refermentacji postanowiłem zrobić kalkulator do takich obliczeń. Można go pobrać z tego linku: http://www.chemia.polsl.pl/~jkocurek/p/referm.zip
Aby z niego skorzystać trzeba znać ilość cukru (sacharozy, ilość glukozy należy podzielić przez 1,15) potrzebną do refermentacji (do obliczenia za pomocą kalkulatorów dostępnych w sieci, jak np. ten), gęstości brzeczki nastawnej, po fermentacji oraz rezerwy w °Blg (domyślnie gęstość rezerwy jest taka jak brzeczki nastawnej). Dane należy wpisać w białe pola stosując przecinek do oddzielenia części całkowitej od dziesiętnej
Proszę o uwagi i raporty dotyczące ewentualnych buggów.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Fajny kalkulator, może w końcu zmobilizuje mnie to do tej metodyComment
-
Fajne. Przydałby się jeszcze takie coś:
Generalnie rezerwy ileś tam masz (np. 1,5l) i tego już później nie zmienisz, a programik wylicza, że mam użyć 2,5l. No to mógłby podać, że mam użyć te moje 1,5l i dosypać np. 60g sacharozy. Nie wiem, czy rozumiecie...Comment
-
Co do drugiego postulatu to myślę, że dodam do wersji 2Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment