Refermentacja - alternatywa dla cukru/glukozy/suchego ekstraktu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    A po co obliczać surowiec do refermentacji z dokładnością 0,5g cukru?
    Jakiej dokładności nie przyjmiesz, to łatwiej zważyć niż zmierzyć pojemność. Przynajmniej tak mi się wydaje.

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
      Tak myślałem. Tylko czy jednostka może być "blg"? Chyba bardziej "%"?
      Nie, procent albo bez wymiaru. To °Blg oznacza, że dane są w °Blg
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        #33
        Wersja 2 dostępna.
        Nowe w wersji 2:
        • oblicza zapotrzebowanie cukrów na podstawie pożądanego nagazowania
        • oblicza masę rezerwy
        • oblicza dodatek cukru przy zbyt małej ilości rezerwy
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #34
          Wygląda super, tylko wyskakuje " Invalid floating point operation" jeżeli dasz nasycenie np 2,4

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
            Wygląda super, tylko wyskakuje " Invalid floating point operation" jeżeli dasz nasycenie np 2,4
            Faktycznie, już sprawdzam co jest nie tak
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
              Faktycznie, już sprawdzam co jest nie tak
              Błąd poprawiony. Program jest nieco mniej dokładny przy kombinowaniu brzeczka-cukier bo zawsze uwzględniona jest objętość rezerwy. Błąd wynosi jednak kilka %. Co do zalecanych stopni nasycenia to są w nich błędy. Poprawię jak będę miał właściwe wartości.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                #37
                Jest kolejna poprawka. Dużo tego....
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • Grbuy
                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                  Grbuy
                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                  2023-11-30, 20:57
                • SielskieWzgorze
                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                  SielskieWzgorze
                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                  ...
                  2024-02-19, 09:28
                • dadek
                  Niemcy, Erlangen, Verzigmannstraße 4, Steinbach Bräu
                  dadek
                  Wystawcy i goście zjeżdżający na Brau Beviale tłumnie zapełnili browary w Nürnberg, więc my wybraliśmy się do Erlangen. To satelickie miasto na północ od Nürnberg jest osiągalne po 15 minutach jazdy pociągiem, a od stacji kolejowej do browaru trzeba odbyć kilometrowy spacer przez tutejszą...
                  2023-12-08, 01:06
                • Axl2
                  Słodkie piwo z ekstraktu
                  Axl2
                  Witam wszystkich,

                  Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze...
                  2023-11-12, 21:50
                • marcino87
                  Niski stopień odfermentowania po burzliwej
                  marcino87
                  Witam wszystkich forumowiczów,
                  Jako że jestem początkujący to oczywiście mój pierwszy post dotyczy wątpliwości przy fermentacji.
                  Szczegóły : Brew- kit Finlandia Lager 1,5kg + BA brewkit plus 1kg (ekstrakt słodowy + glukoza).
                  Całość zagotowana i wymieszana z wodą...
                  2018-02-25, 21:51
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...