Refermentacja - alternatywa dla cukru/glukozy/suchego ekstraktu

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ezber
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.11
    • 6

A może - żeby nawiązać bezpośrednio do tematu - wykorzystać do refermentacji po prostu mielony na mąkę słód? Czy ktoś tak próbował? Jakich należałoby użyć proporcji, powiedzmy dla słodu pilzneńskiego/monachijskiego, w stosunku do cukru?
    Last edited by Ezber; 2006-01-21, 12:31.

Comment

• Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ezber
      A może - żeby nawiązać bezpośrednio do tematu - wykorzystać do refermentacji po prostu mielony na mąkę słód? Czy ktoś tak próbował? Jakich należałoby użyć proporcji, powiedzmy dla słodu pilzneńskiego/monachijskiego, w stosunku do cukru?
      Pomysł dość ostro chybiony...
      Po pierwsze, słód zawiera cukry złożone, które dopiero w procesie zacierania przetwarzane są za pomocą enzymów na cukry proste. Tak więc zmielony słód nie mógłby zostać zeżarty przez drożdże, czyli na nic nie przydałby się do refermentacji.
      A po drugie, nawet jakby można go w ten sposób wykorzystać, to zmętniłby piwo. Nie mówiąc już o dodatkowych efektach specjalnych w postaci kawałków zmielonej łuski między zębami
      Skracając - nie wyważaj otwartych drzwi...

Comment

• Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

Słód nie przetworzony nie nadaje się, ponieważ zawiera dużą ilość nie rozłożonej skrobi. W niewielkim stopniu więc odfermentuje, za to może znacząco pogorszyć jakość piwa.

Comment

• Ezber
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2005.11
          • 6

"Wiedzieć czego nie robić" jest czasem ważniejsze od "wiedzieć co robić". Dzięki za radę, pewnie ocaliła warkę!

Comment

• LeonZ
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2005.03
            • 6

Prawdopodobnie w ryj to możesz dostać ale kapslem z piwa jak się pomylisz w obliczeniach i wlejesz za dużo brzeczki o zbyt dużym stężeniu. Obliczenia nie są jednak wcale takie proste ponieważ 200 g glukozy czy sacharozy wcale nie musi odpowiadać 1 litrowi brzeczki 10 Blg. Cały problem polega na tym, że nie wszystkie cukry zawarte w brzeczce ulegną fermentacji. Ja z powodzeniem wlewam 1.5 litra brzeczki ok. 12 Blg. do 20 litrów piwa. Inaczej - część brzeczki wlewam do peta - i do lodówki ... itd. Myślę, że koledzy dobrze Ci radzą. Nie trzeba nic kombinować z brzeczką - wystarczy zadbać o jej czystość i będzie ok.

Comment

• LeonZ
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2005.03
              • 6

Oczywiście, że się pomyliłem : "200 g glukozy czy sacharozy wcale nie musi odpowiadać 1 litrowi brzeczki 10 Blg" - chodzi o 2 litry.

Comment

• Wesoly
                Porucznik Browarny Tester
                • 2003.10
                • 371

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeonZ
                Oczywiście, że się pomyliłem : "200 g glukozy czy sacharozy wcale nie musi odpowiadać 1 litrowi brzeczki 10 Blg" - chodzi o 2 litry.
                Raczej 2,5-2,7l
                Cukry fermentowalne w brzeczce to koło 60-70% ekstraktu.
                dodatkowo jeśli chcecie wnikać na maxa w temat to jest sprawa ostatecznego stopnia odfermentowania brzeczki. Oczywiście, sprawę można pominąć jak się przeprowadza odpowiednio długą fermentację cichą.
                Pozdrawiam, Wesoły

Comment

• LeonZ
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2005.03
                  • 6

Właśnie o tym pisałem. Ja zazwyczj do 20 litrów piwa dodaję 160 g sacharozy lub 1,5 litra brzeczki 12 - 14 Blg.

Comment

• jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

Kalkulator do objeteości rezerwy dla refermentacji

Ponieważ już kilku osobom pomagałem w obliczeniach objętości rezerwy do refermentacji postanowiłem zrobić kalkulator do takich obliczeń. Można go pobrać z tego linku: http://www.chemia.polsl.pl/~jkocurek/p/referm.zip
                    Aby z niego skorzystać trzeba znać ilość cukru (sacharozy, ilość glukozy należy podzielić przez 1,15) potrzebną do refermentacji (do obliczenia za pomocą kalkulatorów dostępnych w sieci, jak np. ten), gęstości brzeczki nastawnej, po fermentacji oraz rezerwy w °Blg (domyślnie gęstość rezerwy jest taka jak brzeczki nastawnej). Dane należy wpisać w białe pola stosując przecinek do oddzielenia części całkowitej od dziesiętnej
                    Proszę o uwagi i raporty dotyczące ewentualnych buggów.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

Comment

• Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

Fajny kalkulator, może w końcu zmobilizuje mnie to do tej metody
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Seta
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 6964

Fajne. Przydałby się jeszcze takie coś:
                        Generalnie rezerwy ileś tam masz (np. 1,5l) i tego już później nie zmienisz, a programik wylicza, że mam użyć 2,5l. No to mógłby podać, że mam użyć te moje 1,5l i dosypać np. 60g sacharozy. Nie wiem, czy rozumiecie...
                        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• Seta
                          • 2002.10
                          • 6964

Co to jest "resztkowa gęstość brzeczki po fermentacji (blg)"?
                          Dodałbym jeszcze wagę (g) potrzebnej rezerwy (oprócz pojemności) po uwzględnieniu blg rezerwy- łatwiej zważyć z dokładnością do 5g niż odmierzyć 5ml.
                          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                            Co to jest "resztkowa gęstość brzeczki po fermentacji (blg)"?
                            Dodałbym jeszcze wagę (g) potrzebnej rezerwy (oprócz pojemności) po uwzględnieniu blg rezerwy- łatwiej zważyć z dokładnością do 5g niż odmierzyć 5ml.
                            Resztkowa gęstość (tłumaczenie rubryki z ProMasha) oznacza faktyczną zawartość cukrów w brzeczce, czyli uwzględnia spadek gęstości spowodowany wytworzeniem przez drożdże etanolu.
                            Co do drugiego postulatu to myślę, że dodam do wersji 2
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

Comment

• Seta
                              • 2002.10
                              • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                              Resztkowa gęstość (tłumaczenie rubryki z ProMasha) oznacza faktyczną zawartość cukrów w brzeczce, czyli uwzględnia spadek gęstości spowodowany wytworzeniem przez drożdże etanolu.
                              Tak myślałem. Tylko czy jednostka może być "blg"? Chyba bardziej "%"?

Comment

• fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3489

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                                A po co obliczać surowiec do refermentacji z dokładnością 0,5g cukru?
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

Przetwarzanie...
                                X