Sekrety sam zdradziłeś w profilu, a ja czasami lubię sprawdzić, ile lat ma delikwent, który tu wypisuje takie banialuki.
Na moje oko z tych składników nic mądrego nie wyjdzie, zależy jeszcze, jakie masz jabłka, ale jeśli nowoczesne, hipermarketowe - to szkoda roboty. Masz prasę do owoców? Bo jeśli nie, to nawet moszczu nie zrobisz porządnego.
ten skecz robi się głupi. przepraszam że zapytałem, przepraszam, że żyję, whatever. ludzie, co z wami? zadałem dość proste pytanie i dostałem jedną konkretną odpowiedź a reszta to jakieś babździuchy. nie jesteśmy na freha, ten napój nie musi być zgodny z źródłami/traktatami/co_tam_jeszcze.
ps. ogórek to jak najbardziej owoc. owoc rośliny Cucumis sativus czyli ogórka.
ps2. darco - w avatarze masz Sacchaaromyces cerevisiae? czy też może S.uvarum? jeśli to drugie to gdzie znalazłeś to zdjęcie?
Zrozum, my wcale nie twierdzimy że to nie może być dobre, bo w końcu jakąś nikłą szansę na to ma
My twierdzimy tylko, że to nie będzie piwem. Nazywaj to jak chcesz: gazowanym miodem pitnym, gazowanym słabym winem or whatever. Po prostu bez słodu nie można tego nazwać piwem. I zrozumiesz to gdy zrobisz i spróbujesz.
ja piwo rozumiałem jako niskoalkoholowy, gazowany, sfermentowany, chmielony napój. teraz już wiem, żem błądził. bo ani chmielu mieć nie musi, ani gazu (zanim ktoś będzie chciał mnie za to pobić niech przypomni sobie początki piwa). za to słód. a nie miód
ok, nie gryźmy się już po kostkach . pokój bracia i siostry, piwo z wami
Człowieku, coś Ty się na ten chmiel uparł. Przecież to tylko przyprawa.
Podstawą piwa jest zawsze SŁÓD.
I tak jak istnieją piwa bez dodatku chmielu (np. niektóre pszeniczniaki), tak NIE ISTNIEJĄ piwa bez dodatku słodu....
wierz mi kardynal_biggles też chciałem na początku swojej pasji piwowarskiej robić różne dziwne rzeczy, ale zmądrzałem, choć nadal eksperymentuję. niemniej trzymam się normy do 10% surowców niesłodowych. to się naprawdę "opłaca" i nie mam na myśli sensu finansowego.
Na pewno coś można z tego zrobić, ale podczas suszenia:
-tworzą się substancje barwiące i nadające słodowy aromat
-kiełki się zasuszają i można je później oddzielić
Krótko mówiąc: piwo z tego nie wyjdzie (żaden pijalny napój chyba też nie). Zamiast kombinować postaraj się o normalny słód.
Comment