a może coś zamiast słodu?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

Krótko i na temat.

Twoje piwo, Twoje owoce, dawaj co chcesz.

Comment

• Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

Sekrety sam zdradziłeś w profilu, a ja czasami lubię sprawdzić, ile lat ma delikwent, który tu wypisuje takie banialuki.

Na moje oko z tych składników nic mądrego nie wyjdzie, zależy jeszcze, jakie masz jabłka, ale jeśli nowoczesne, hipermarketowe - to szkoda roboty. Masz prasę do owoców? Bo jeśli nie, to nawet moszczu nie zrobisz porządnego.

Comment

• darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kardynal_biggles
        ... pomidory? ogórki? melony? pomarańcze?
        Proponuję koncentrat pomidorowy zmieszany z sokiem z brzozy. Ten ostatni do nabycia w sklepie ze zdrową żywnościa.
        PS. Ogórek to nie owoc.

Comment

• kardynal_biggles
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2005.11
          • 29

ten skecz robi się głupi. przepraszam że zapytałem, przepraszam, że żyję, whatever. ludzie, co z wami? zadałem dość proste pytanie i dostałem jedną konkretną odpowiedź a reszta to jakieś babździuchy. nie jesteśmy na freha, ten napój nie musi być zgodny z źródłami/traktatami/co_tam_jeszcze.

ps. ogórek to jak najbardziej owoc. owoc rośliny Cucumis sativus czyli ogórka.

ps2. darco - w avatarze masz Sacchaaromyces cerevisiae? czy też może S.uvarum? jeśli to drugie to gdzie znalazłeś to zdjęcie?
          beware of the chicken!

Comment

• Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

Zrozum, my wcale nie twierdzimy że to nie może być dobre, bo w końcu jakąś nikłą szansę na to ma
            My twierdzimy tylko, że to nie będzie piwem. Nazywaj to jak chcesz: gazowanym miodem pitnym, gazowanym słabym winem or whatever. Po prostu bez słodu nie można tego nazwać piwem. I zrozumiesz to gdy zrobisz i spróbujesz.

Comment

• kardynal_biggles
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2005.11
              • 29

ja piwo rozumiałem jako niskoalkoholowy, gazowany, sfermentowany, chmielony napój. teraz już wiem, żem błądził. bo ani chmielu mieć nie musi, ani gazu (zanim ktoś będzie chciał mnie za to pobić niech przypomni sobie początki piwa). za to słód. a nie miód

ok, nie gryźmy się już po kostkach . pokój bracia i siostry, piwo z wami
              beware of the chicken!

Comment

• Makaron
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 2107

W sumie moze wyjsc Ci co s podobnego do Mjöd. Napoj wikingow. Wykonanego z miodu.
                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• Małażonka
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.03
                  • 4602

Człowieku, coś Ty się na ten chmiel uparł. Przecież to tylko przyprawa.
                  Podstawą piwa jest zawsze SŁÓD.
                  I tak jak istnieją piwa bez dodatku chmielu (np. niektóre pszeniczniaki), tak NIE ISTNIEJĄ piwa bez dodatku słodu....

Comment

• darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kardynal_biggles
                    ps. ogórek to jak najbardziej owoc. owoc rośliny Cucumis sativus czyli ogórka.

ps2. darco - w avatarze masz Sacchaaromyces cerevisiae? czy też może S.uvarum? jeśli to drugie to gdzie znalazłeś to zdjęcie?
                    Poid względem technologicznym ogórek to warzywo. Zdjęcie jest z pewnej książki, w podpisie nie było inf. o gatunku.

Comment

• e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19263

wierz mi kardynal_biggles też chciałem na początku swojej pasji piwowarskiej robić różne dziwne rzeczy, ale zmądrzałem, choć nadal eksperymentuję. niemniej trzymam się normy do 10% surowców niesłodowych. to się naprawdę "opłaca" i nie mam na myśli sensu finansowego.

Comment

• kardynal_biggles
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2005.11
                        • 29

darco112: ale z biologicznego punktu widzenia to owoc . hmm, jak podpisu nie było to zapewne cerevisiae

e-prezes: ok, nastepny trunek będzie już piwem bo będzie ze słodu. ale tom razom słodu nie mam a miodu za mało więc chcę zaszaleć
                        beware of the chicken!

Comment

• Gawrant
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2005.11
                          • 8

czy można bez słodu?

chciaałbym się dowiedzieć, czy można uważyć piwo ze skiełkowanego jęczmienia bez zamieniania go w suszony słód, czy kto możliwe i jak to zrobić

Comment

• darko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 2078

Na pewno coś można z tego zrobić, ale podczas suszenia:
                            -tworzą się substancje barwiące i nadające słodowy aromat
                            -kiełki się zasuszają i można je później oddzielić

Krótko mówiąc: piwo z tego nie wyjdzie (żaden pijalny napój chyba też nie). Zamiast kombinować postaraj się o normalny słód.

Comment

• anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10769

co za uparty gość zrozum wreszcie że piwo robi się ze SŁODU
                              Mniej książków więcej piwa

Comment

• darko
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.06
                                • 2078

Ale to inny "gość" niż ten co zakładał temat

Comment

Przetwarzanie...
                                X