a może coś zamiast słodu?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #16
    Krótko i na temat.

    Twoje piwo, Twoje owoce, dawaj co chcesz.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #17
      Sekrety sam zdradziłeś w profilu, a ja czasami lubię sprawdzić, ile lat ma delikwent, który tu wypisuje takie banialuki.

      Na moje oko z tych składników nic mądrego nie wyjdzie, zależy jeszcze, jakie masz jabłka, ale jeśli nowoczesne, hipermarketowe - to szkoda roboty. Masz prasę do owoców? Bo jeśli nie, to nawet moszczu nie zrobisz porządnego.

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kardynal_biggles
        ... pomidory? ogórki? melony? pomarańcze?
        Proponuję koncentrat pomidorowy zmieszany z sokiem z brzozy. Ten ostatni do nabycia w sklepie ze zdrową żywnościa.
        PS. Ogórek to nie owoc.

        Comment

        • kardynal_biggles
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2005.11
          • 29

          #19
          ten skecz robi się głupi. przepraszam że zapytałem, przepraszam, że żyję, whatever. ludzie, co z wami? zadałem dość proste pytanie i dostałem jedną konkretną odpowiedź a reszta to jakieś babździuchy. nie jesteśmy na freha, ten napój nie musi być zgodny z źródłami/traktatami/co_tam_jeszcze.

          ps. ogórek to jak najbardziej owoc. owoc rośliny Cucumis sativus czyli ogórka.

          ps2. darco - w avatarze masz Sacchaaromyces cerevisiae? czy też może S.uvarum? jeśli to drugie to gdzie znalazłeś to zdjęcie?
          beware of the chicken!

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            #20
            Zrozum, my wcale nie twierdzimy że to nie może być dobre, bo w końcu jakąś nikłą szansę na to ma
            My twierdzimy tylko, że to nie będzie piwem. Nazywaj to jak chcesz: gazowanym miodem pitnym, gazowanym słabym winem or whatever. Po prostu bez słodu nie można tego nazwać piwem. I zrozumiesz to gdy zrobisz i spróbujesz.

            Comment

            • kardynal_biggles
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2005.11
              • 29

              #21
              ja piwo rozumiałem jako niskoalkoholowy, gazowany, sfermentowany, chmielony napój. teraz już wiem, żem błądził. bo ani chmielu mieć nie musi, ani gazu (zanim ktoś będzie chciał mnie za to pobić niech przypomni sobie początki piwa). za to słód. a nie miód

              ok, nie gryźmy się już po kostkach . pokój bracia i siostry, piwo z wami
              beware of the chicken!

              Comment

              • Makaron
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 2107

                #22
                W sumie moze wyjsc Ci co s podobnego do Mjöd. Napoj wikingow. Wykonanego z miodu.
                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                Comment

                • Małażonka
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.03
                  • 4602

                  #23
                  Człowieku, coś Ty się na ten chmiel uparł. Przecież to tylko przyprawa.
                  Podstawą piwa jest zawsze SŁÓD.
                  I tak jak istnieją piwa bez dodatku chmielu (np. niektóre pszeniczniaki), tak NIE ISTNIEJĄ piwa bez dodatku słodu....

                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kardynal_biggles
                    ps. ogórek to jak najbardziej owoc. owoc rośliny Cucumis sativus czyli ogórka.

                    ps2. darco - w avatarze masz Sacchaaromyces cerevisiae? czy też może S.uvarum? jeśli to drugie to gdzie znalazłeś to zdjęcie?
                    Poid względem technologicznym ogórek to warzywo. Zdjęcie jest z pewnej książki, w podpisie nie było inf. o gatunku.

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19308

                      #25
                      wierz mi kardynal_biggles też chciałem na początku swojej pasji piwowarskiej robić różne dziwne rzeczy, ale zmądrzałem, choć nadal eksperymentuję. niemniej trzymam się normy do 10% surowców niesłodowych. to się naprawdę "opłaca" i nie mam na myśli sensu finansowego.

                      Comment

                      • kardynal_biggles
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2005.11
                        • 29

                        #26
                        darco112: ale z biologicznego punktu widzenia to owoc . hmm, jak podpisu nie było to zapewne cerevisiae

                        e-prezes: ok, nastepny trunek będzie już piwem bo będzie ze słodu. ale tom razom słodu nie mam a miodu za mało więc chcę zaszaleć
                        beware of the chicken!

                        Comment

                        • Gawrant
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2005.11
                          • 8

                          #27
                          czy można bez słodu?

                          chciaałbym się dowiedzieć, czy można uważyć piwo ze skiełkowanego jęczmienia bez zamieniania go w suszony słód, czy kto możliwe i jak to zrobić

                          Comment

                          • darko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 2078

                            #28
                            Na pewno coś można z tego zrobić, ale podczas suszenia:
                            -tworzą się substancje barwiące i nadające słodowy aromat
                            -kiełki się zasuszają i można je później oddzielić

                            Krótko mówiąc: piwo z tego nie wyjdzie (żaden pijalny napój chyba też nie). Zamiast kombinować postaraj się o normalny słód.

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10812

                              #29
                              co za uparty gość zrozum wreszcie że piwo robi się ze SŁODU
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • darko
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.06
                                • 2078

                                #30
                                Ale to inny "gość" niż ten co zakładał temat

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • etman
                                  Piwowar nr 52
                                  etman
                                  Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.

                                  Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.



                                  Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.

                                  W numerze 52 :
                                  • Wywiad numeru Nie przetrwamy
                                  ...
                                  2025-03-13, 10:16
                                • Orzech1988
                                  X Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
                                  Orzech1988
                                  Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

                                  Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
                                  2019-01-13, 22:23
                                • dadek
                                  Poręba, Fabryczna 9, Browar Moon Lark
                                  dadek
                                  Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
                                  2024-04-13, 02:37
                                • darekd
                                  Artezan, And the Planets Are Going Crazy
                                  darekd
                                  "Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7

                                  15% ekstr., 6,3% alk.

                                  Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...
                                  2024-02-25, 01:38
                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 10:28
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...