jaki ekstrakt do tych gotowców

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • messer
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.10
    • 80

    #1

    jaki ekstrakt do tych gotowców

    Witam!

    Zamierzam zacząć. Kupilem w tym celu Coopers STOUT i zamiast cukru chce użyć http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=93 (ekstraktu słodowego ciemnego:łód pilzneński jasny, monachijski, karmelowy jasny, karmelowy ciemny, barwiący).
    Czy to dobry pomysl i czy nie bede musial dodawac juz cukru.
    Chce zrobic tez piwo typu bitter i mam kolejne pytanko: czy do gotowca typu bitter nadaje sie to: http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=13 (ekstrakt słodowy bursztynowy: słód pilzneński jasny, karmelowy jasny, karmelowy ciemny),
    Czy moze w obu przypadkach najlepsze efekty uzyskam używając ekstraktu słodowego jasnego?? (http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=2)
    Dziekuje za wszelka pomoc i pozdrawiam serdecznie:

    messer
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19291

    #2
    do stouta nie polecałbym ekstraktu ciemnego, bo wyjdzie zbyt palone i ciemne. bursztynowe może wprowadzić za dużo karmelowych nut, co w stoucie (osobiście) nie polecam.
    najlepiej użyć jasnego, do bittera również.
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2005-12-12, 11:15.

    Comment

    • kolomar
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.12
      • 175

      #3
      podepnę się do tematu, jaki jest w BioWin'ie zastępnik jasnego ekstraktu słodowego z Browamatora, czyli "Ekstrakt słodowy Browamator Jasny - 1,25 kg". No bo faktycznie polecaja go do każdego brew-kita w browamatorze jako zamiennik 1 kg. cukru, ale co zastosowac z BioWinu? Bo bez sensu zamawiać brew-kita z BioWinu a a ekstrakt jasny z Browamatora, ze wzgledu na wysylke. Dzieki za odp.
      Warzenie piwa

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #4
        Użyj tego

        Comment

        • Leonpraga
          Porucznik Browarny Tester
          • 2005.02
          • 468

          #5
          znalazłem stronke ze sprzetem dla browarów domowych i winiarzy, mają też koncentraty do wyrobu piwa kto ma blisko może kupić na miejscu w sklepie na ul. Norwida 22A w Radzyminie, ale zobaczcie sami i ocencie, co o tch koncentratach sądzicie winiarz.strona.pl/?p=p_2

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Leonpraga
            znalazłem stronke ze sprzetem dla browarów domowych i winiarzy, mają też koncentraty do wyrobu piwa kto ma blisko może kupić na miejscu w sklepie na ul. Norwida 22A w Radzyminie, ale zobaczcie sami i ocencie, co o tch koncentratach sądzicie winiarz.strona.pl/?p=p_2
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika winiarz.strona.pl
            Do fermentacji wystarczy koncentrat, woda i cukier.
            Mi się podobają gotowce go których nie potrzeba drożdży

            Piwia o pianie jak z ekspresu ciśnieniowego też.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Leonpraga
              ... ale zobaczcie sami i ocencie, co o tych koncentratach sądzicie ...
              Sądzimy, a nawet jesteśmy pewni, że są to koncentraty Coopers, których wyłacznym importerem jest Biowin. Ponieważ "Winiarz.pl" znalazł tylko stronę Biowinu w sieci, a nie znalazł np. strony WESa, to są tylko australijskie gotowce, a nie ma polskich ekstraktów niechmielonych. Ceny identyczne jak w Biowinie.

              Zdecydowanie polecam stronę WESa.

              Comment

              • Leonpraga
                Porucznik Browarny Tester
                • 2005.02
                • 468

                #8
                Mam pytanie; czy dla wzmocnienia brew – kitu, zamiast ekstraktu słodowego lub cukru, co większość z warzących nie poleca, na przykład zastosować syropy, znalazłem kilka i myślę że powinny się nadawać jeżeli są robione z tego samego surowca co piwa np.

                Syrop jęczmienny
                Syrop orkiszowy (jęczmień dwurzędowy)
                Syrop kukurydziany
                Syrop kukurydziano - jęczmienny
                Syrop pszenny
                Syrop ryżowy

                Jestem bardzo ciekaw waszego zdania

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19291

                  #9
                  stosowałem daktylowy - brak posmaków (widać za mało) i ryżowy do piwka, które robiłem jako lager azjatycki (z palczatką cytrynową jako przyprawą) - też brak posmaków, ale chciałem zobaczyć co będzie

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • Grbuy
                    Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                    Grbuy
                    Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                    2023-11-30, 20:57
                  • darekd
                    Amber, Po Godzinach - Hoppy Bock
                    darekd
                    Ekstr. 18,1%, alk. 7%

                    Chmiele – Citra, Sabro, Chinook, Sybilla, Marynka. Chinook z własnych upraw browaru.

                    Amber święci 30 lat, o czym przypomina gustowny okolicznościowy kapsel


                    Aromat – początkowo chmielowo owocowo-cytrusowa nuta amerykańskich chmieli, następnie
                    ...
                    2024-07-21, 01:26
                  • jujooo
                    Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
                    jujooo
                    Witam serdecznie.

                    Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

                    Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
                    2023-08-23, 15:14
                  • o2w5n778
                    Glukoza / Cukier a ekstrakt słodowy
                    o2w5n778
                    Cześć!
                    Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy...
                    2018-05-04, 21:05
                  • Orzech1988
                    X Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
                    Orzech1988
                    Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

                    Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
                    2019-01-13, 21:23
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...