Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robkar95
Czy ktos eksperymentował ze zwykłymi drożdzami (piekarniczymi). Co z tego może wyjść ?
Czy nadają się one do piwa?
Do piwa używa się tylko szlachetnych drożdży piwnych. Obecnie są tak łatwo dostępne (w co najmniej trzech sklepach internetowych - w dużym wyborze), że nie ma sensu eksperymentować z piekarniczymi.
Proponuje zrobić pierwszą warkę jak trzeba na pożądnych drożdżach, a przy drugiej już nie bedzie miał wątpliwości czy marnować surowce, pracę i czas na takie eksperymenty.
Obecnie można kupić drożdże juz za 5 zł.
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
Comment