Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwojtaszek
Własnoręczne prażenie słodu
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteksw jaki sposób udało Ci się tak precyzyjnie ustawić temp.piekarnika
A tak poważnie - to oczywiście rzeczywista temperatura z grubsza tylko wynosiła właśnie tyle, zresztą niczego innego nie oczekiwałem. Przecież to nie apteka jestMarek - domowarzyciel namiętny
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteksw jaki sposób udało Ci się tak precyzyjnie ustawić temp.piekarnika
Edit: spóźniłem się chyba o sekundę za mwojtaszkiem...Last edited by Twilight_Alehouse; 2006-01-04, 20:06.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehousePodczepię się pod ten temat z własnym pytaniem do osób, które prażyły już samodzielnie słód. Zamierzam wykonać własnej roboty słód bursztynowy i brązowy i zastanawiam się, czy po uprażeniu zredukuje on ciężar? A jeśli tak, to jak mocno?Marek - domowarzyciel namiętny
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwojtaszekWiesz, na rynku zdarzają się takie piekarniki, w których można ustawić żądaną temperaturę. W dodatku, dzięki termostatowi - potrafią one temperaturę utrzymać. Taki cud technikiMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehousePodczepię się pod ten temat z własnym pytaniem do osób, które prażyły już samodzielnie słód. Zamierzam wykonać własnej roboty słód bursztynowy i brązowy i zastanawiam się, czy po uprażeniu zredukuje on ciężar? A jeśli tak, to jak mocno?
Comment
-
-
Tak. Bursztynowy, biskwitowy i tym podobne wynalazki praży się na sucho, zmieniając tylko temperaturę. A ściślej - zaczyna się tak, jak pilzeński, dopiero kiedy zawartość wody w ziarnie spadnie poniżej 10%, stopniowo podnosi się temperaturę.
Comment
-
-
Teoretycznie wiem. Podgrzać słód jasny do temp. 90 C, przetrzymać 20 minut, a następnie powoli podgrzać do 140 C. Ale nie wiem, co to ma być za słód jasny, jak w szczegółach wygląda ten program temperaturowy i nie do końca wiem, w jaki sposób utrzymać taki reżim temperaturowy - podgrzewanie w piekarniku, a nie na siatce strumieniem gorącego powietrza jest mało skuteczne.
Comment
-
Comment