Ankieta- który brew-kit godny polecenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Hipis
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.06
    • 6

    #16
    Ja uwarzyłem stouta z zestawu Muntons (Irish style stout) - dla mnie rewelacja, nie ma mowy o wodnistym smaku piwa, gęsta piana, goryczka, całkiem kopliwe piwko...
    Zakupiłem w browamatorze razem z ekstraktem słodowym i glukozą. Ekstrakt razem z drugim ekstraktem ;] gotowałem okolo godziny i przelałem po lekkim ostudzeniu do fermentatora uzupełniając poziom wody do 20l. Dodałem drozdze. Po 4 dniowej fermentacji i 3 dniach dla pewnosci przelalem piwko do butelek i dodałem 190g glukozy Pierwsze dwa dni trzymałem w temp. ok 22stopni C a pozniej do piwnicy gdzie było 18 stopni i dalej tam stoi. Mówie wam - rewelacja, polecam z całego serca.

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #17
      Muntons

      Ja tylko raz robiłem piwo z brewkita. Dostał mi się promocyjnie Muntons lager z serii Conoisseur Range. Dodałem do niego również suchego ekstraktu Muntons i WES'a. Cukrem pogardziłem i piwo było dobre.

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • derius
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2006.07
        • 35

        #18
        Też warzyłem stouta muntonsa wyszedł b.dobry.Gęsta piana,goryczka jak trzeba oraz moc prawidłowa.Produkcja bez dodatkowego ekstraktu zgodnie z przepisem polecam!
        Kolejna warka to bitter ale. I tu małe roczarowanie raczej nie będę powtarzał tej warki.
        reasumując stout tak a bitter ale raczej nie.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19275

          #19
          Z racji, że zestawienie, którego dokonałem w połowie maja trochę się zdeakatualizowało chciałem zrobić nowe uwzględniające nowy dwa nowe sklepy z brew-kitami. Niestety (a może stety) Browamator wprowadził do oferty bardzo korzystne cenowo, w szerokim wyborze produkty marki John Bull, więc poniższe zestawienie proszę traktować jako aktualne tymczasowo i poglądowo. Wówczas uzględniałem w cenie transport. Część z nas ma możliwość odbioru osobistego z n/w sklepów, więc tym razem nie będzie cena transportu wliczona.

          Gotowce John Bull:
          Najlepsza cena i bardzo dobry wybór po 39 zł za 1.8 kg z nowej partii, właśnie w BA. Pozostałe (z Łodzi) Piwa.smak.pl oraz Noble nie oferują zarówno ciekawego wyboru jak i cen. A klon Noble pod nazwą e-noble ma ceny jak z księżyca.

          Gotowce Coopers:
          Tu niewiele się zmieniło nadal najciekawszą ofertę ma Biowin z Łodzi zarówno cenowo jak i w dużym wyborze brew-kitów po 38.67 zł za 1.7 kg. Godna polecenia jest też strona firmy Aleksander z Radzymina winiarz.strona.pl. Nowy sklep WinoHobby z Warszawy ma już ciut wyższe ceny, ale wybór nie jest mały jak w przypadku Piwowarklub z Mroczy (??).

          Gotowce Muntons:
          W porównaniu do okrojonej oferty w BA oferta Cabsyd z Krakowa wypada kusząco. Przelicznik cena do wagi wypada już mniej korzystnie w stosunku do innych brew-kitów.

          Gotowce WES:
          Zwłaszcza w sklepie firmowym firmy Wolsztyna może nie wypadają już tak korzystnie cenowo jak w promocji John Bull BA, ale istnieje możliwość doboru drożdży wedle własnego uznania spośród aż 13 marek.
          Także Ciemne Browamator (WES) w ciekawej cenie.

          Gotowce Brewferm:
          Tutaj bez zmian, ceny wyższe, ale też gatunki piw odmienne od oferty trzech powyższych.

          I tyle?? czyżby nie było więcej... ano zobaczymy

          I jeszcze jedno...
          przelicznik cena - waga brew-kita wychodzi najkorzystniej w przypadku trzykilowych gotowców John Bull, a ma to znaczenie, gdyż z 3 kg bez dodatkowych ekstraktów czy cukru można uzyskać 16.5 litra piwa o balingu ok. 12.5. Cena piwa (licząc surowce) wyniesie ~1.79 zł za but. 500 ml.

          Comment

          • Samael
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.09
            • 153

            #20
            Ok odswiezam kotleta :P

            W sumie moje wszystkie warki dotychaczas to brewkity.Pierwszy - Irish stout: generalnie dobre i samkowalo nie tylko mi,otwarte juz po jakis 2 tyg od warzenia Jednak to co uwazam za blad to dodanie do 23l wody i chyba zbyt duzo ekstraktu w plynie(1,5kg).Druga warka to Coopers wheat beer + 1kg mutons spray malt i wyeast german wheat - z fajym zapachem, jednak gdy sie butli nie zamieszalo to byl syf jak cholera !!! Teraz nastawilem 3 warke z tym samym kitem + 500g spraymalt + wyeast bavarian wheat i 100g glukozy.Wniosek po degustacji i zlaniu na cicha - woda !!! Wzialem wiec ok 1l brzeczki i dodalem ekstra 1kg mutonsa spray malt...Niestety musialem uzyc drozdzy dodanych do brewkita aby przefermentowac wszystko od nowa.Poki co jest piana,wiec drozdze pracuja.Czekam na efekt koncowy i smak.Jednak wiem,ze brewy Coopersa mi ni podchodza.Ogolnie zostal mi jeszcze jeden brew Mutonsa - pilsner i chce go wykorzystac,a potem planuje extrakty,badz zacieranie.Jednak na tej wsi (Irlandia) ciezko znalezc cokolwiek ciekawego - zacieranie pewnie jest dla nich za trudne stad slaby wybor slodow i ekstraktow slodowych,a za to masa brewkitow :/ Kolejny problem to znalezienie 30l garnka :/

            Comment

            • kurgan
              Gość
              • 2004.04
              • 315

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
              Gotowce Brewferm:
              Tutaj bez zmian, ceny wyższe, ale też gatunki piw odmienne od oferty trzech powyższych.
              pytanie tylko czy warto?

              Comment

              • frc
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2012.09
                • 15

                #22
                Zrobiłem 3 konserwy różnych firm, najlepsze to St. Peters (ja robiłem IPA) Przepaść między brewkitami Coopersa.

                Comment


                • #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kolomar Wyświetlenie odpowiedzi
                  No właśnie. Temat dla początkujących. Wiadomo, że na początku zalecane jest zrobienie 2/3 warek z brew-kitów.
                  A skąd wiadomo że trzeba robić 2/3 warki z puszki.
                  Jedną dopuszczam, aby mieć pojęcie z jakimi objętościami płynu mamy do czynienia, w końcu to nie to jest kubek z herbatą, na 3 to już szkoda czasu, chyba, że ktoś nie ma warunków do zacierania.

                  Comment

                  • manieek
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2007.03
                    • 6

                    #24
                    Witam,
                    Osobiście zrobiłem 3 brewkity coopersa. Wszystkie 3 mi nie smakowały i dlatego się przerzuciłem na słody. Czy trzeba zrobić 2, 3 strzały na brewkitach? Myślę, że wystarczy jeden.

                    Comment

                    • Kazimierz_W
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      🍼🍼
                      • 2009.05
                      • 689

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika frc Wyświetlenie odpowiedzi
                      Zrobiłem 3 konserwy różnych firm, najlepsze to St. Peters (ja robiłem IPA) Przepaść między brewkitami Coopersa.
                      Przepysznych piw z brew-kitów uwarzyłem w życiu już wiele. Zgadzam się, że wspaniałe piwa wychodzą z St Peter's. Polecam również Woodforde's. Obie firmy robią porządne zestawy dwu puszkowe, pomyślane jako wierne kopie oryginału warzonego w browarze. Z 3kg wychodzi 23l, 10BLG.
                      Bardzo dobre rzeczy wychodzą również z belgijskich puszek Brewferm. Małe warki, ale niszczą belgijskim klimatem mocnego alkoholu

                      Genialna wyszła mi warka Brewmaker Mild 1,5kg +1kg BA Plus. Zrobiłem z tego 24,5l, 9BLG, na drożdżach S-04. Miodzio i mniam.

                      Coopersa robiłem raz, Wheat. Piwo było nie dobre. Podejrzewam, że głównym problemem były niewłaściwe drożdże w zestawie. W tanich zestawach drożdże nie są dedykowane, np. do pilsa są górne, do pszenicy jakieś ale.
                      Na dniach będę robił pilsa z brew-kita ale na drożdżach W 34/70. Wleję go w chwilę wcześniej opróżnione wiadro.
                      Brew-kity są świetnym sposobem na szybkie piwo, które można nastawić pomiędzy warkami warzonymi tradycyjnie.
                      Polecam nie tylko początkującym, a szczególne tym którzy czasu mają mało.
                      Browar Bociana smaczny od rana
                      Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                      http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                      Comment

                      • Kazimierz_W
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        🍼🍼
                        • 2009.05
                        • 689

                        #26
                        Przypomniało mi się, zdecydowanie polecam również dwu puszkowe zestawy Mutons, szczególnie London Porter. mniam
                        Browar Bociana smaczny od rana
                        Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                        http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X