Ja uwarzyłem stouta z zestawu Muntons (Irish style stout) - dla mnie rewelacja, nie ma mowy o wodnistym smaku piwa, gęsta piana, goryczka, całkiem kopliwe piwko...
Zakupiłem w browamatorze razem z ekstraktem słodowym i glukozą. Ekstrakt razem z drugim ekstraktem ;] gotowałem okolo godziny i przelałem po lekkim ostudzeniu do fermentatora uzupełniając poziom wody do 20l. Dodałem drozdze. Po 4 dniowej fermentacji i 3 dniach dla pewnosci przelalem piwko do butelek i dodałem 190g glukozy Pierwsze dwa dni trzymałem w temp. ok 22stopni C a pozniej do piwnicy gdzie było 18 stopni i dalej tam stoi. Mówie wam - rewelacja, polecam z całego serca.
Zakupiłem w browamatorze razem z ekstraktem słodowym i glukozą. Ekstrakt razem z drugim ekstraktem ;] gotowałem okolo godziny i przelałem po lekkim ostudzeniu do fermentatora uzupełniając poziom wody do 20l. Dodałem drozdze. Po 4 dniowej fermentacji i 3 dniach dla pewnosci przelalem piwko do butelek i dodałem 190g glukozy Pierwsze dwa dni trzymałem w temp. ok 22stopni C a pozniej do piwnicy gdzie było 18 stopni i dalej tam stoi. Mówie wam - rewelacja, polecam z całego serca.
Comment