Ankieta- który brew-kit godny polecenia

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Hipis
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.06
    • 6

Ja uwarzyłem stouta z zestawu Muntons (Irish style stout) - dla mnie rewelacja, nie ma mowy o wodnistym smaku piwa, gęsta piana, goryczka, całkiem kopliwe piwko...
    Zakupiłem w browamatorze razem z ekstraktem słodowym i glukozą. Ekstrakt razem z drugim ekstraktem ;] gotowałem okolo godziny i przelałem po lekkim ostudzeniu do fermentatora uzupełniając poziom wody do 20l. Dodałem drozdze. Po 4 dniowej fermentacji i 3 dniach dla pewnosci przelalem piwko do butelek i dodałem 190g glukozy Pierwsze dwa dni trzymałem w temp. ok 22stopni C a pozniej do piwnicy gdzie było 18 stopni i dalej tam stoi. Mówie wam - rewelacja, polecam z całego serca.

Comment

• Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

Muntons

Ja tylko raz robiłem piwo z brewkita. Dostał mi się promocyjnie Muntons lager z serii Conoisseur Range. Dodałem do niego również suchego ekstraktu Muntons i WES'a. Cukrem pogardziłem i piwo było dobre.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• derius
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2006.07
        • 35

Też warzyłem stouta muntonsa wyszedł b.dobry.Gęsta piana,goryczka jak trzeba oraz moc prawidłowa.Produkcja bez dodatkowego ekstraktu zgodnie z przepisem polecam!
        Kolejna warka to bitter ale. I tu małe roczarowanie raczej nie będę powtarzał tej warki.
        reasumując stout tak a bitter ale raczej nie.

Comment

• e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19275

Z racji, że zestawienie, którego dokonałem w połowie maja trochę się zdeakatualizowało chciałem zrobić nowe uwzględniające nowy dwa nowe sklepy z brew-kitami. Niestety (a może stety) Browamator wprowadził do oferty bardzo korzystne cenowo, w szerokim wyborze produkty marki John Bull, więc poniższe zestawienie proszę traktować jako aktualne tymczasowo i poglądowo. Wówczas uzględniałem w cenie transport. Część z nas ma możliwość odbioru osobistego z n/w sklepów, więc tym razem nie będzie cena transportu wliczona.

Gotowce John Bull:
          Najlepsza cena i bardzo dobry wybór po 39 zł za 1.8 kg z nowej partii, właśnie w BA. Pozostałe (z Łodzi) Piwa.smak.pl oraz Noble nie oferują zarówno ciekawego wyboru jak i cen. A klon Noble pod nazwą e-noble ma ceny jak z księżyca.

Gotowce Coopers:
          Tu niewiele się zmieniło nadal najciekawszą ofertę ma Biowin z Łodzi zarówno cenowo jak i w dużym wyborze brew-kitów po 38.67 zł za 1.7 kg. Godna polecenia jest też strona firmy Aleksander z Radzymina winiarz.strona.pl. Nowy sklep WinoHobby z Warszawy ma już ciut wyższe ceny, ale wybór nie jest mały jak w przypadku Piwowarklub z Mroczy (??).

Gotowce Muntons:
          W porównaniu do okrojonej oferty w BA oferta Cabsyd z Krakowa wypada kusząco. Przelicznik cena do wagi wypada już mniej korzystnie w stosunku do innych brew-kitów.

Gotowce WES:
          Zwłaszcza w sklepie firmowym firmy Wolsztyna może nie wypadają już tak korzystnie cenowo jak w promocji John Bull BA, ale istnieje możliwość doboru drożdży wedle własnego uznania spośród aż 13 marek.
          Także Ciemne Browamator (WES) w ciekawej cenie.

Gotowce Brewferm:
          Tutaj bez zmian, ceny wyższe, ale też gatunki piw odmienne od oferty trzech powyższych.

I tyle?? czyżby nie było więcej... ano zobaczymy

I jeszcze jedno...
          przelicznik cena - waga brew-kita wychodzi najkorzystniej w przypadku trzykilowych gotowców John Bull, a ma to znaczenie, gdyż z 3 kg bez dodatkowych ekstraktów czy cukru można uzyskać 16.5 litra piwa o balingu ok. 12.5. Cena piwa (licząc surowce) wyniesie ~1.79 zł za but. 500 ml.

Comment

• Samael
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.09
            • 153

Ok odswiezam kotleta :P

W sumie moje wszystkie warki dotychaczas to brewkity.Pierwszy - Irish stout: generalnie dobre i samkowalo nie tylko mi,otwarte juz po jakis 2 tyg od warzenia Jednak to co uwazam za blad to dodanie do 23l wody i chyba zbyt duzo ekstraktu w plynie(1,5kg).Druga warka to Coopers wheat beer + 1kg mutons spray malt i wyeast german wheat - z fajym zapachem, jednak gdy sie butli nie zamieszalo to byl syf jak cholera !!! Teraz nastawilem 3 warke z tym samym kitem + 500g spraymalt + wyeast bavarian wheat i 100g glukozy.Wniosek po degustacji i zlaniu na cicha - woda !!! Wzialem wiec ok 1l brzeczki i dodalem ekstra 1kg mutonsa spray malt...Niestety musialem uzyc drozdzy dodanych do brewkita aby przefermentowac wszystko od nowa.Poki co jest piana,wiec drozdze pracuja.Czekam na efekt koncowy i smak.Jednak wiem,ze brewy Coopersa mi ni podchodza.Ogolnie zostal mi jeszcze jeden brew Mutonsa - pilsner i chce go wykorzystac,a potem planuje extrakty,badz zacieranie.Jednak na tej wsi (Irlandia) ciezko znalezc cokolwiek ciekawego - zacieranie pewnie jest dla nich za trudne stad slaby wybor slodow i ekstraktow slodowych,a za to masa brewkitow :/ Kolejny problem to znalezienie 30l garnka :/

Comment

• kurgan
              Gość
              • 2004.04
              • 315

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
              Gotowce Brewferm:
              Tutaj bez zmian, ceny wyższe, ale też gatunki piw odmienne od oferty trzech powyższych.
              pytanie tylko czy warto?

Comment

• frc
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2012.09
                • 15

Zrobiłem 3 konserwy różnych firm, najlepsze to St. Peters (ja robiłem IPA) Przepaść między brewkitami Coopersa.

Comment

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kolomar Wyświetlenie odpowiedzi
                  No właśnie. Temat dla początkujących. Wiadomo, że na początku zalecane jest zrobienie 2/3 warek z brew-kitów.
                  A skąd wiadomo że trzeba robić 2/3 warki z puszki.
                  Jedną dopuszczam, aby mieć pojęcie z jakimi objętościami płynu mamy do czynienia, w końcu to nie to jest kubek z herbatą, na 3 to już szkoda czasu, chyba, że ktoś nie ma warunków do zacierania.

Comment

• manieek
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2007.03
                    • 6

Witam,
                    Osobiście zrobiłem 3 brewkity coopersa. Wszystkie 3 mi nie smakowały i dlatego się przerzuciłem na słody. Czy trzeba zrobić 2, 3 strzały na brewkitach? Myślę, że wystarczy jeden.

Comment

• Kazimierz_W
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      🍼🍼
                      • 2009.05
                      • 689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika frc Wyświetlenie odpowiedzi
                      Zrobiłem 3 konserwy różnych firm, najlepsze to St. Peters (ja robiłem IPA) Przepaść między brewkitami Coopersa.
                      Przepysznych piw z brew-kitów uwarzyłem w życiu już wiele. Zgadzam się, że wspaniałe piwa wychodzą z St Peter's. Polecam również Woodforde's. Obie firmy robią porządne zestawy dwu puszkowe, pomyślane jako wierne kopie oryginału warzonego w browarze. Z 3kg wychodzi 23l, 10BLG.
                      Bardzo dobre rzeczy wychodzą również z belgijskich puszek Brewferm. Małe warki, ale niszczą belgijskim klimatem mocnego alkoholu

Genialna wyszła mi warka Brewmaker Mild 1,5kg +1kg BA Plus. Zrobiłem z tego 24,5l, 9BLG, na drożdżach S-04. Miodzio i mniam.

Coopersa robiłem raz, Wheat. Piwo było nie dobre. Podejrzewam, że głównym problemem były niewłaściwe drożdże w zestawie. W tanich zestawach drożdże nie są dedykowane, np. do pilsa są górne, do pszenicy jakieś ale.
                      Na dniach będę robił pilsa z brew-kita ale na drożdżach W 34/70. Wleję go w chwilę wcześniej opróżnione wiadro.
                      Brew-kity są świetnym sposobem na szybkie piwo, które można nastawić pomiędzy warkami warzonymi tradycyjnie.
                      Polecam nie tylko początkującym, a szczególne tym którzy czasu mają mało.
                      Browar Bociana smaczny od rana
                      Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

Comment

• Kazimierz_W
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        🍼🍼
                        • 2009.05
                        • 689

Przypomniało mi się, zdecydowanie polecam również dwu puszkowe zestawy Mutons, szczególnie London Porter. mniam
                        Browar Bociana smaczny od rana
                        Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

Comment

Przetwarzanie...
                        X